Напишете дума/думи за търсене

5 ключови житейски урока, които родителите и децата могат да научат заедно

Често уроците, които преподаваме на децата си, са уроците, върху които работим ние самите – разграничаване на това какво (не) е приемливо поведение, установяване на здравословни граници, да бъдем мили, състрадателни хора и да се справяме с конфликти ефективно, но състрадателно.

Овладяването на тези умения е усилие през целия живот. Трябва да прегърнем тяхното усвояване, докато ги преподаваме, докато отглеждаме отговорни, мили и силни деца.

Необходими са непрекъснати усилия, за да научите наследниците си и себе си на умения за самозащита, като същевременно сте добър човек. Това е изпълнимо.

Пет ключови житейски урока, които родителите и децата могат да научат заедно

1. Да бъдеш верен на себе си, означава всичко
Помогнете на децата си да разберат колко са уникални. Покажете им, че притежават специфична комбинация от умения, странности, физически черти, смях... и че светът е по-добро място, когато остави всичко това да блести ярко.

Просто знайте, децата ви няма да повярват, че „да си верен на себе си", означава нещо, ако ги сравнявате с връстници или братя и сестри (независимо дали става въпрос за техните оценки, външен вид, таланти или личност).

Децата са отлични детектори на истината и могат да видят дали прилагате съветите си относно стойността на автентичността. Ако постоянно ви чуват да критикувате и осъждате другите за това, че са уникални, не се изненадвайте, когато детето ви се огъва под натиска на връстниците си и отчаяно се опитва да се вмести.

2. Вие не сте единственият човек на планетата
Помогнете на потомците си да преминат от егоцентризъм към грижа за другите, като ги научите на съпричастност. Настоявайте да показват основни учтивости и маниери, да казват „моля", „благодаря", „извинете ме" и да не прекъсват околните, докато говорят.

Покажете на децата си чрез пример как тези поведения не са запазени за семейството, учителите или хората, които смятате за важни. Те се дават еднакво на всички - от продавачите в магазина за хранителни стоки до охранителя в училище.

Ако ви хванат да ругаете боклукчиите, но пускате чара си 10 минути по-късно в детската градина, вие им показвате, че хората имат ценностна класация (според тяхната професия, доходи, външен вид и т.н.), а не въз основа на това кои са са. Вероятно ще ги видите да имитират същата йерархия в социалните си взаимоотношения.

Ето една възможност да научите децата си как всички сме различни, но все пак свързани.

3. Не се страхувайте от различни гледни точки
Активно излагайте децата си на различни идеи, религии, раси, характери, сексуална ориентация и т.н. и ги учете как тези различия са естествена и ценна част от живота. Как различните хора имат различни начини да възприемат това, което ги заобикаля. С някои сте съгласни, а с други не. Различията обаче ни карат да мислим критично и да гледаме от различни гледни точки.


Насърчавайте децата си да ценят умовете си, като ги питате за мнението им. Просто се уверете, че им позволявате да изразят своите идеи (не просто да ги аплодирате, когато са съгласни с вашите).

След като споделят идеите си, предложете примери за други начини да видите същата тема, показвайки различни части от живота. Гледането на живота през широк обектив на приемане помага да се изтрият дискриминацията, гнева и осъдителната отбрана . Да се ​​научите да виждате и мислите открито, докато е малко, помага на детето ви да развие здрави граници, като същевременно се учи да приема другите.

Не въртете очи, не пръхтете, не се смейте ехидно и не правете подигравателни коментари, когато се сблъскате с гледна точка, противоположна на вашата. Нека вашият етап от живота като родител разшири вашата толерантност и желание да оцените уникалността на другите. Пачуърк юрганът на човешката раса е това, което ни кара да процъфтяваме.

4. Вие сте отговорни за разбирането (и контролирането) на емоциите си
Научете децата си, че конфликтът е неизбежен и гневът е нормален. Всички го преживяваме. Важно е да се научите да се справяте конструктивно с неприятните чувства.

Децата са по своята същност креативни и пълни с въображение, така че създайте игра, която да им помогне да разберат и управляват здравословно емоциите си.

Стъпка 1: Спри.
Стъпка 2: Дишай дълбоко.
Стъпка 3: Назови емоцията (отвратителен гняв, плъзгаща тъга, разяждаща завист... ). Докато общувате с детето си, не забравяйте да дишате дълбоко - то ще копира вашия модел на дишане инстинктивно.
Стъпка 4: Помисли за действие, което да придружава емоцията.

Често обсъждането на емоциите предлага успокояващ ефект. Разбира се, някои от действията (в Стъпка 4), предложени от вашето дете, вероятно няма да са подходящи (т.е. мога да ударя отсрещния в лицето). Все пак изслушайте детето си и попитайте дали това ще повлияе на решаването на проблеми в дългосрочен план. Ако не, какво действие може да го накара да се почувства по-добре и да разреши проблема, което не включва викове, удари или нетърпение?

Потиснатите емоции изпращат объркващ урок. Ако ви видят да сдържате гнева си, докато говорите сладко на съседа си или отмъстително засичате кола в задръстване, това означава, че някои емоции са неприемливи и трябва да бъдат скрити (като гняв).

Покажете на детето си как неговите неудобни емоции са нормални. Да бъдеш успешен човек, означава да се научиш как да изразяваш емоциите си честно и по подходящ начин.

Ако сте бесни, направете една „тренировка за изгаряне на гняв" да разсее част от тази енергия, за да може дипломатично и любезно да се заемете с утежняващия проблем след това. Тогава вашето дете ще види, че всеки може да се разбира, без да е нещастен и че има практични, лесни начини за справяне с предизвикателни емоции.

5. Състраданието и „отвръщането" си струват усилията
Да накарате детето си да носи отговорност за писането на домашното и съобразените с възрастта задължения у дома и извън него, е от жизненоважно значение за подготовката му за зряла възраст.
Помогнете на малчуганите си да видят как състраданието към другите е част от приноса към общността, в която живеете, независимо дали помагате на съсед или доброволчество за голяма организация с нестопанска цел.

Каквото и да правите, не позволявайте на децата ви да видят, че очаквате похвала за вашите състрадателни усилия, докато настоявате те да действат безкористно. Но насаме ги похвалете за всякакви допълнителни обмислени действия, които правят, и ги насърчете да продължат да показват състрадание към околните.

Направете произволните действия на доброта част от вашата семейна култура, като вплитате състрадателни действия в ежедневието си, когато е възможно. Когато възникнат теми като бедност, бездомност или глад, оставете децата си да помислят за начини да участват смислено.

За тях няма да е трудно да измислят начини да покажат доброта, ако ви видят да помагате на съсед, да сте близо до приятел, който преживява труден период, да раздавате супа за възрастни хора или да почистите снега пред входа.

Не забравяйте, че родителството е свързано с това, което моделирате, а не с това, което казвате.
Така че имайте самоуважение, бъдете уверени, говорете (за себе си и за другите) и поставете здравословни граници. И по всякакъв начин протегнете ръка към околните и покажете малко човешка доброта. Ако живеете според стандартите, които искате децата ви да имат, и вие, и те ще се превърнете в прекрасни, успешни хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X