Напишете дума/думи за търсене

Как да накараме детето си да си сътрудничи с нас

Не е лесно да привлечете вниманието на детето, да му дадете инструкции или да се уверите, че ви обръща внимание. В тази статия ви даваме четири полезни насоки.

За всеки родител често е дразнещо да се опитва да привлече вниманието на детето си, особено когато се окаже, че се състезава с екрана на компютъра. Често му се налага да повтаря едно и също нещо няколко пъти или да започва дискусия с детето си с неприятни думи и висок тон.

„Всичко би било много по-лесно, ако ме послуша и направи това, което поисках първия път, но изглежда разбира само когато повиша тон или го заплаша". Хващали ли сте се някога да мислите в тази насока? Ако е така, прочетете нашите съвети, за да накарате детето си да ви сътрудничи, без да е необходимо да губите нервите си.

Този вид трудности често са причинени от липса на разбиране за това как работи умът на детето. Като родител може да зададете очаквания, които може да са нереалистични. Може да не знаете какви стратегии да използвате. Това прави взаимодействията разочароващи и за двете страни и може да избухнат постоянни борби за власт. За щастие има някои алтернативи.
За да може едно дете да си сътрудничи, то трябва да разсъждава и да прави собствени заключения.

Ключове, необходими на детето за сътрудничество
Трябва да изградите солидна връзка с тях и да установите здравословна и положителна динамика, която да ги предразположи да развият положително отношение.
Когато искате да попитате нещо от детето си или да коригирате поведението му, трябва да се уверите, че са налице следните елементи:

1. Връзка
Когато става въпрос за общуване с детето ви, трябва да се свържете с него, а не просто да му давате команди. То трябва да се чувства сигурно в ситуацията. Ако викате и го заплашвате, това генерира състояние на тревога в тялото му, което ви пречи да се свържете и затруднява всяко възпитание.

Всички сме по-склонни да изслушаме някого, за когото знаем, че ни обича и иска най-доброто за нас, отколкото някого, който се отнася с нас грубо и неуважително. Децата действат по същия начин. Поради тази причина трябва да се обръщате към тях спокойно и със съчувствие.

Освен това трябва да потвърдите емоциите на детето си. Така че преди да започнете да коригирате поведението му, отделете секунда, за да му покажете, че разбирате защо се държи така. Например кажете му: „Знам, че се забавляваш много, докато играеш с топката вътре в къщата".

Отражение
След това трябва да позволите на детето си да стигне до заключенията, които искате да му предадете. Вместо да му изнасяте лекция (която наистина няма да намери място в съзнанието му), накарайте го да мисли само. Кажете: „Какво може да се случи, ако играеш с топката в хола? Смяташ ли, че е безопасно?

Приканете го да търси решения. Като правило вие вероятно му пречите да прави това, което прави, но не предлагате алтернативи. Въпреки това, включвайки го в търсенето на опции, вие го насърчавате да участва в решението. Тези фрази са подходящи: „Къде мислиш, че можеш да играеш с топка, без да счупиш нищо?" или "Какви други игри може да играем тук у дома, които са безопасни?".

3. Твърдост
Възпитанието от любов и уважение не означава да позволявате всичко или да сте слаби. Границите са необходими и трябва да знаете как да ги установите и поддържате. Следователно, следвайки предишния пример, трябва да останете твърди в правилото си, че игрите с топка не са разрешени в хола, дори ако в началото детето ви не сътрудничи.

Ако позволите границата да бъде прекрачена, детето ви ще се обърка и ще загубите авторитета си. Да бъдете твърди, не означава да крещите, да изпуснете нервите си или да се ядосате. Това просто означава да не променяте правилата, които сте установили. Разбирате разочарованието на детето си, но вие водите пътя.

4. Повторение
Трябва да имате предвид, че всяко учене изисква повторение. Това работи по няколко начина. От една страна, може да се наложи да повторите правилото няколко пъти, преди детето ви да го приеме. Напълно естествено е то първоначално да бъде неохотно и разочаровано. Може дори да плаче или да се опита да промени решението ви.

По-важното е да поддържате тази динамика и да я повтаряте в различни ситуации от ежедневието. Целта е процесът връзка-рефлексия-твърдост да стане навик и за двама ви и да бъде все по-лесен за изпълнение. Поради тази причина трябва да упорствате и да се възползвате от всяка възможност, за да подсилите тези насоки.


Да накарате дете да си сътрудничи, означава да насърчавате неговата автономия.
Да накараш детето да сътрудничи, е изключително различно от това да го накараш да се подчинява. Процесът, който описахме тук (въпреки че може да изисква време и ангажираност и да е труден за изпълнение) всъщност предава критично възпитание и умения на вашето дете.

На първо място, това го кара да се чувства уважавано и утвърдено от неговите референтни фигури. Това насърчава добро самочувствие и емоционално управление.

Второ, насърчава го да размишлява, да разбира причините за границите и да поставя под съмнение поведението си. Това е много по-полезно, тъй като позволява на детето ви да се научи да се саморегулира, без да е необходимо вие постоянно да го коригирате.

Трето, благоприятства здравата връзка между вас. Това ще предотврати ежедневните спорове у дома.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X