Напишете дума/думи за търсене

Защо не прекратяваме връзката си, когато вече не работи

Когато изглежда, че една връзка е приключила, раздялата е най-логичното и правилно решение.

Въпреки това много хора не прекратят романтичните си отношения, когато са нещастни.
Какво ни кара да продължаваме да се вкопчваме в нещо, което е отдавна е предало Богу дух?

Опитали сме всичко, но нищо не е същото и изглежда, че никога няма да бъде. Ние обаче просто не се отказваме.

Много пъти не сме в състояние да вземем трудното решение за официално прекратяване на връзка, която е почти свършена. Още по-трудно е, когато отношенията са били дългогодишни и двамата сте споделяли истинска любов.

Да кажеш "сбогом" и да продължиш напред, е най-здравословното нещо. Понякога обаче се опитваме да се убедим, че ще поправим всичко. Опитваме се също да се научим да живеем с онези проблеми, които не са съществували в началото на любовта.

Причини, поради които хората не прекратяват отношенията си, когато са нещастни
• Страх от загубата и тъгата
• Страх от конфронтация.
• Страхът от неизвестното
• Има замесени деца
• Страх от социална преценка
• Отказ да се загуби всичко, което е инвестирано
• Вина за провалената връзка
• Липса на самочувствие и страх от самота

Всяка раздяла предполага загуба и е неоспоримо, че причинява болка. Това се дължи на осъзнаването, че трябва да поемем по различен път. Един от най-големите ни страхове е да поемаме рискове, защото спазваме определена рутина от дълго време и е трудно да я прекратим.

Понякога оставаме във взаимоотношения поради проблеми със самочувствието.

„Не ме интересува дали той не ме обича, аз го обичам и някой ден той ще се влюби отново в мен“ е често срещана мисъл. Надеждата, че нещата може да се променят, кара хората да разработват планове за спечелване на партньора си обратно. Тези планове разкриват сериозна липса на самочувствие.


Психологът и носител на Нобелова награда Даниел Канеман създаде концепция, която обяснява защо не прекратяваме връзките, когато те вече не работят.

Това е „отблъскване на загубата“ или трудност при пускането на всяка емоционална „инвестиция”. Повтарящата се мисъл, че сме инвестирали много във връзката, ни затруднява да се откажем.
Нашата социална среда също е фактор. Хората наистина са загрижени за това какво ще кажат другите за тях. Не се страхуваме само от провал, а и от другите да ни видят как се проваляме. Поддържането на фасадата на щастлив и съвършен живот понякога ни парализира.

Друг често срещан фактор са децата.
Двойката може да си помисли, че ще нарани наследниците си, ако се разделят. Този фактор може да накара партньорите, които са във връзка без секс, да останат заедно във враждебна среда, която по ирония на съдбата не е добра за децата.

Признаци, че всичко е свършило
Една връзка не работи, когато единият или и двамата загубите мотивацията да останете заедно. Въпреки че може да имаме своите съмнения, има неоспорими признаци, че връзката ви е приключила.
Сексът не е задоволителен или изобщо не правите секс
• Няма комуникация
• Налице е враждебна среда
• Има недоверие
• Има липса на интерес

Всички заслужаваме да бъдем щастливи и тези знаци показват, че не сме и че нещо трябва да се промени.

Трябва да гледаме на раздялата като на възможност да се научим да ходим сами.

Има моменти, когато вътрешните ни гласове ни казват, че е време да сложим край на нещо. Ако случаят е такъв, трябва да се отпуснете, да простите, ако е необходимо, и да продължите напред.

Може да се опитате да прикриете проблемите си, сякаш нищо не се случва, но затварянето на тази глава от живота ви е най-здравословното нещо, което може да направите. Не е много романтично, но понякога е по-добре да слушаме мозъците си, отколкото сърцата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X