Напишете дума/думи за търсене

Защо този тренд в TikTok е толкова опасен за хората с ОКР

Ако наскоро сте гледали клип в TikTok с хаштаг #intrusivethoughts или такъв, който използва фразата „натрапчивите мисли победиха“, може да си помислите, че натрапчивите мисли са импулсивни подтици да правите забавни, странни неща - например включване на алармата асансьор без причина или намазването на лицето с шоколадов сос.

За съжаление, натрапчивите мисли обикновено не са забавни или смешни за преживяване и за хората с тревожно разстройство и особено за тези с обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), те могат да бъдат изключително разстройващи и дори изтощителни.

„Натрапчивите мисли са нежелани повтарящи се мисли, образи или подтик, които могат да възникнат, и са много обезпокоителни за индивида, който ги изпитва“, казва Хейли Остроу, терапевт, специализиран в терапия на тревожност за възрастни.
Не е нужно да имате психическо разстройство, за да изпитате натрапчиви мисли.

Те са изключително често срещани и някои видове са по-чести от други. Проучване от 1993 г. на NHS' Oxford Health на 293 възрастни без диагностицирано психично разстройство изготвя таблица на видовете натрапчиви мисли, които са изпитали участниците в проучването. Те варират от "излизане извън коловоз" за малко над половината от участниците в проучването, докато за „намушкване на член на семейството“ споделят 10% от жените и 22% от мъжете.

С други думи, ако мимолетна, объркана мисъл мине през главата ви в даден момент, не се притеснявайте, вие сте нормални.

Разликата между случайна натрапчива мисъл и опита на някого с ОКР, който се бори с натрапчиви мисли, е, че за някого с ОКР натрапчивите мисли могат да станат повтарящи се и изтощителни.

„Много хора, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство, изпитват значително количество срам и вина от съдържанието на техните натрапчиви мисли и се притесняват, че мислите им означават нещо негативно за това кои са те и техния характер. Те се страхуват, че ще действат според мислите си или че мислите им ще се сбъднат", казва Остроу. „Натрапчивите мисли са егодистонични, което означава, че са противоположни на нечии вярвания и ценности.“

Какво общо има всичко това с TikTok?
Натрапчивите мисли не са просто случайна глупава мисъл, която изниква в главата ви, на която след това импулсивно действате“, казва Остроу. „Ако някой се бори с обсесивно-компулсивно разстройство и види хаштаг като този в TikTok, това може да го накара да се страхува повече, че всъщност ще действа според натрапчивите си мисли и/или че е опасен човек (но той не е опасен и няма да действа върху своите натрапчиви мисли).

Или, както казва тиктокерът Мая Суд в отговор на друг тиктокер, който засрами трети ползвател на тази платформа за споделянето на опита си от справяне с расистки натрапчиви мисли -
„Натрапчивите мисли са приемливи само когато това е комерсиализираната версия и всичко е слънце, дъги и кученца. Но когато някой наистина говори за стигматизираните теми, върху които натрапчивите мисли могат да се съсредоточат, той бива атакуван.”

Ако сте в TikTok, вижте отличното съдържание за психично здраве от Haley Ostrow и Maya Sood, но бъдете внимателни, когато сте в това виртуално пространство, все пак това е TikTok.

И не забравяйте, че ако се борите с натрапчиви мисли, безпокойство или ОКР, има ресурси за намиране на лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X