Напишете дума/думи за търсене

Смъртта на Моли Ръсел изпрати социалните медии на съд

Моли Ръсел е на 14 години, когато решава да сложи край на живота си през 2017 г. Оттогава семейството й води тежка битка срещу онези, които според тях са истинските виновници. Съдебният лекар Андрю Уокър заключи, че тази млада британка е починала от акт на самонараняване, причинен от депресия поради взаимодействието й с вредно онлайн съдържание.

Моли Ръсел има профил в Pinterest, в който има 469 изображения, свързани със самоубийство. Освен това в профила си в Twitter, където има 200 000 последователи, тя публикува цитати, свързани с идеята да престане да съществува и да посегне на живота си. Тя прави подобни коментари и в Instagram. А алгоритъмът на тези социални медийни платформи непрекъснато й предлага изображения на една и съща тема.

Моли страда от депресивно разстройство. Въпреки това дигиталната вселена, лишена от филтри и насочена само към трайно улавяне на потребителите, подсилва и подхранва идеята й за самоубийство, докато, за съжаление, тя не я изпълнява.

Управителите на Pinterest поеха отговорност
Моли прекарва безкрайни часове на мобилния си телефон и компютър, разглеждайки материали, свързани със самоубийство. След разследване е установено, че Pinterest й е изпращал имейли със съобщения от следния тип: „Десет борда за депресията, които може да ви харесат“.

Последното нещо, което тя прави, преди да умре, е да запази изображение в Instagram със съобщение за депресия.

Британските криминалисти потвърдиха, че съдържанието, което Моли е получавала, е било прекалено графично и изключително грубо. Властите заявяват, че големи технологични компании като Instagram или Pinterest нормализират такова съдържание по ирационален начин. На практика те позволяват на алгоритмите да действат по напълно небалансиран начин.

Докладът на съдебния лекар обвинява за трагичния край на Моли Meta - компанията майка на Instagram и Pinterest, притежавана от Марк Зукърбърг. Не може да се отрече, че корпоративната култура на тези компании, ориентирани към печалба, влияе върху психичното здраве на тийнейджърите днес.

През 2018 г. проучвания, проведени от няколко университета, подчертаха факта, че социалните медии увеличават както самонараняването, така и самоубийствените тенденции при подрастващите.

Въпросът е изключително сериозен. До такава степен, че за първи път ръководството на Meta трябва да се яви на разследването на Моли и да се изправи пред факта, че са насърчили тийнейджър да се самоубие.

Отговорните служители от страна на Meta признаха, че през 2017 г. е имало онлайн съдържание, което е трябвало да бъде премахнато. Според тях в момента се е подобрило много положението в този конкретен аспект.

Pinterest призна, че платформата не е защитена
Ръководителят на отдела за здравеопазване и здраве на Meta Елизабет Лагоун и ръководителят на отдела за обществени операции на Pinterest, Джъдсън Хофман са призовани за свидетели по време на разследването на смъртта на Моли.

Първото нещо, което висшите ръководители направили, било да изразят съжалението си за случилото се с Моли Ръсел. Освен това те признали, че Pinterest не е сигурна платформа.

Те също така посочили, че както Pinterest, така и Instagram са нарушили политиките за сигурност на компанията. С други думи, публикувани са изображения и информация, които нарушават правилата за използване на тези приложения.

И признали, че има съдържание в техните сайтове, което трябва да бъде премахнато. Те обаче настояли, че компанията е твърдо ангажирана да превърне използването й в здравословно изживяване за всички, особено за подрастващите. Те били наясно, че нито Pinterest, нито Instagram са перфектни, но предположили, че от 2017 г. до днес много неща са се подобрили.


Наистина ли социалните медии са се усъвършенствали след смъртта на Моли Ръсел?
Екипите за преглед пренебрегват някои изображения
Всеки ден се публикува голям брой ново съдържание, което понякога избягва филтъра на екипите за преглед. Въпреки че е вярно, че както Instagram, така и Pinterest прилагат ограничения за всички видове изображения със сексуално съдържание или които подканват мисли за самоубийство, има определени изображения, които избягват алгоритмите.

Алтернативни ключови думи и хаштагове
Днес има групи и общности, които търсят, укрепват и насърчават проблемното поведение. Те често използват кодови думи и хаштагове с двойно значение. Това улеснява намирането на информация, свързана със самоубийство, самонараняване или поведение, свързано с булимия или анорексия.

Социалните медии подхранват младите хора с идеи за обезценяване и социално сравнение, като по този начин подкопават тяхното самочувствие.
Не търсете информация за самоубийства в социалните мрежи
Всички преминаваме през трудни моменти в живота. В тези моменти, почти по инерция или по навик, може да търсим информация в интернет и социалните медии. Но трябва да разберем, че когато преминаваме през лоши времена, това, което намираме в нашите акаунти в Instagram, Twitter или TikTok, може вместо да ни помогне, да ни накара да се почувстваме по-зле.
Ако нещо в живота ви не върви, ако се чувствате сами, изгубени и изпитвате силна емоционална болка, първото нещо, което трябва да направите, е да говорите с някого, на когото имате доверие. Оставете социалните медии настрана за известно време и обяснете на близките си хора през какво преминавате. Скоро ще разберете, че в действителност не сте сами. Че има хора, които ви обичат и искат да ви помогнат.
Трябва да осъзнаете, че болката, от която страдате сега, няма да продължи вечно. В обсега ви има ресурси, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре и да се оттласнете от това мрачно време.

Така че, моля, ако мислите да слагате край на страданията си, дайте си още един шанс и потърсете подкрепа. И не забравяйте, че това, което намирате в емисиите на социалните медии, невинаги ще ви помогне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X