Напишете дума/думи за търсене

Симптомът на депресия, за който никой не говори

Писателят К. С. Луис казва, че душевната болка е по-малко драматична от физическата. В действителност обаче е по-често срещана и по-трудно поносима. Сред най-тихите страдания на човека несъмнено е депресията. Това разстройство на настроението е като наистина сложен пъзел, съставен от много променливи и лични обстоятелства.

Депресията не е лесна за дефиниране или предотвратяване. Може да имате добри основни инструменти и изключително издръжливо отношение към живота, но понякога определени преживявания и дори социалната ви среда могат да ви сломят.

Според данни на СЗО на 3,8 процента от населението на Земята му се налага да се справя с това психическо състояние.

Освен това депресията все още е неразбрана от обществото. Някои я свързват с липса на проактивност, слабост и погрешност. Доста често имаме непълна визия за това разстройство, свързвайки го само с тъга и липса на енергия.

Има обаче определени фактори при депресията, които често се пренебрегват. Един от тях е хроничната скука.

Съвсем разбираемо е да скучаете от време на време. Този тип емоция може да бъде полезна, тъй като ви подтиква да се промените. За децата всъщност е необходима, тъй като, когато се чувстват отегчени, те насърчават критичното си мислене и уменията си за самодостатъчност.

Това състояние обаче има силно проблемна и патологична обратна страна. При хората, които страдат от хронична скука, съществува по-висок риск от депресия, от тревожност и от развитие на зависимости към субстанции (алкохол, наркотици) или поведенчески зависимости като хазарт.

Отегченият индивид вече няма никакви стимули в ежедневието си и започва да се чувства откъснат от реалността. Това може да бъде проблематично.

Когато безнадеждността срещне постоянната скука
Какво се случва, когато вече не може да се забавлявате с хобитата си? Какво се случва, когато освен това чувствате, че няма нищо важно за вършене? Със сигурност този тип ситуация увеличава риска от развитие на депресивно разстройство.

Но скуката сама по себе си няма да ви накара да страдате от психологическо разстройство. Множество фактори се събират в депресията, като мъка, безнадеждност, негативност, вина, безсъние, хранителни разстройства и др.

Хроничната скука включва апатия, анхедония и абулия. Изпитвате липса на удоволствие, загуба на интерес и мотивация и чувство на безсилие, когато става въпрос за изпълнение на каквато и да е задача. Това е дифузно и потискащо чувство, при което чувствате, че животът ви е напълно замрял.

Екзистенциална скука: съмнение във вашата значимост в света
"Какво правя тук? Каква е моята роля? Какво трябва да правя сега?“ Ако имате проблем с психичното здраве, си задавате постоянни въпроси. Но тези въпроси са пълни с отрова, защото ви разяждат и развалят още повече настроението ви. Освен това те увеличават отчаянието ви.

Ако не се наслаждавате на хобитата си и нищо не ви е интересно, в крайна сметка се съмнявате в мястото и важността си в света. Мисленето по този начин означава червена линия, която никога не трябва да прекрачвате, тъй като това е моментът, в който се сблъсквате с опасната идея, че животът ви няма смисъл.


Как да се справим със симптома на депресия, за който никой не говори?
„Да скучаеш, означава да целунеш смъртта“, казва писателят Рамон Гомес де ла Серна. И днес младите хора все повече скучаят. Новите технологии и социалните медии ги подлагат на състояние на претоварване от стимули, в което е наистина лесно да се почувстват претоварени, а също и апатични.

Постепенно техните реалности спират да предлагат нови стимули. Добавете към това несигурното бъдеще и това означава, че е по-вероятно да развият тревожно разстройство или депресия в даден момент.

Ако се намирате в този сценарий, какво може да направите?
• Търсете подкрепа. Кажете на вашите приятели, партньор или семейство как се чувствате. Обяснете чувствата си на празнота и скука. Обяснете, че това не е нещо случайно, а постоянно усещане и се чувствате все по-зле.
• Поискайте психологическа подкрепа. Както вече стана ясно, хроничната скука се комбинира с повече променливи, които биха могли да подсказват депресия. Следователно, получаването на диагноза и инструменти за управление на случващото се с вас е изключително важно.
• Започнете нови дейности и преформулирайте целите си. Трябва да търсите нови стимули. Това може да е наистина трудно, тъй като когато апатията ви завладее, е трудно да намерите нови мотиватори. Въпреки това нищо не е по-важно от активизирането и започването на нови задачи. Така променяте емоционалния си фокус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X