Напишете дума/думи за търсене

Какви са етапите на болката след раздяла?

Кога ще се оправя? Как е възможно да премина от тъга към ярост толкова бързо? Това са въпросите, които хората си задават, докато преминават през етапите на болка след раздяла.

След като приключи една връзка, хората преминават през различни фази и нюанси на болка. В тази статия ще обясним какви са етапите на болка след раздяла и какви са те.

Етап 1: Състояние на шок
Това е началото на болката. На този етап човекът все още не може да повярва, че е настъпил краят на нещо, което доскоро го е правило щастлив. Трудно му е да осъзнае раздялата и да види новата ситуация. Емоционално, по време на етапа на шок има липса на реакция. Човекът се държи така, сякаш нищо не се е случило, живее както обикновено.

Етапът на отричане е много по-забележим при хора, които са били оставени. По-малко се забелязва при хората, които са си тръгнали от връзката. Това, което се случва е, че който и да е решил да прекъсне отношенията, вече е преминал през етапа на отричане и шок.

Този, който предприема стъпката да сложи край на връзката, вече е преодолял новата ситуация и не е в процес на отричане.

Етап 2: Отричане на загубата
В този етап човекът е наясно какво е загубил, но не иска да го приеме. Той отказва да признае, че връзката е приключила, и вместо това си фантазира, че е отново в нея. Един типичен пример за този етап е идеята, че раздялата може да е била грешка или прибързано решение.

Умът в етапа на отричане се фокусира върху намирането на начини за разрешаване на проблемите и поддържане на връзката. Този етап има адаптивна функция. Дава ви време да смелите загубата и ви помага да продължите с работата и задълженията. Малко по малко осъзнавате промените, които вече са се случили и ще продължават да се случват.

Етап 3: Дълбока тъга
По време на този етап започва приемането и преживяването какво означава раздялата. Индивидът започва да осъзнава как животът му се е променил и ще продължи да се променя. И това е, което създава такава дълбока тъга. То идва придружено от негативен начин на виждане на света, бъдещето и себе си.

Оттам идва дълбоката тъга и симптомите на депресия. Тъгата е необходима емоция, за да приемете наистина загубата. И това ще ви помогне да се свържете със случилото се и да започнете да преодолявате болката малко по малко.


Етап 4: Обвинение
От етапите на болка след раздяла фазата на обвинение е една от най-типичните. Това означава, че вината не се появява толкова забележимо, когато има други видове болка. Но след болката от раздялата, това е една от най-известните и сложни фази, с които се сблъскваме.

Обвинението ви кара да се вманиачавате в това какво сте могли да направите или кажете, което би спасило връзката. Мрачното мислене и натрапчивото мислене за причината за раздялата може психологически да измори човека и да създаде сериозно безпокойство.

Поемането на 100% от вината за раздяла е контрапродуктивно. И преди всичко е много несправедливо. Двойките са екип от двама души и отговорността за раздялата винаги е споделена. Гледайте на това като на споделена отговорност и насочете ума си към бъдещето.

Етап 5: Гняв
След като спрете да се чувствате така сякаш всичко е по ваша вина, ще започнете да се ядосвате. Етапът на гнева е най-полезен, защото когато някой или нещо ни ядоса, ние го избягваме и се опитваме да го изгоним от живота си. Защо гневът е най-доброто нещо, което може да ви се случи, когато изпитвате болка след раздяла? Защото гневът, добре насочен, е много мощна сила. На първо място, това ви държи далеч от човека, когото сте загубили, и това е фундаментално, за да станете по-добри версии на вас самите.

Да бъдеш в контакт с бивш партньор по време на етапите на болка, кара хората да засядат в етапа на обвинение или тъга. Това ще ги затрудни да продължат напред.

В бъдеще може да сте приятели, но не и когато все още изпитвате болка. Така че гневът помага на човек да стои далеч от личностите, които го нараняват. Използвайте гнева си, за да подобрите личното си състояние, да мислите повече за вас и да се грижите за себе си. Но бъдете внимателни! Не оставайте на този етап. Ако го направите, яростта ще се обърне срещу вас.

Етап 6: Приемане
Ако сте изпитали и правилно сте използвали гнева, може да преминете към етапа на приемане. Емоциите на този етап не са напълно положителни или удовлетворяващи. Това са усещания, които ви помагат да видите случилото се като част от историята на живота ви. Идва с всичките си възходи и падения.

Хората в етапа на приемане започват да се примиряват със случилото се. Те започват да мислят за себе си и да фокусират ума си върху бъдещето, а не върху миналото или загубата. Приемането е окончателният път към подобряване след раздяла.

И накрая е важно е да запомните, че етапите на болка след раздяла не са линейни. С две думи, колкото по-скоро е загубата, толкова по-променливи са етапите на болката. Може да преминете от етап 1 към 3, а след това от 2 към 4.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X