Напишете дума/думи за търсене

Що е то сензорен профил и как да го идентифицираме при децата

Сензорният профил обозначава индивидуален модел, специфичен за всеки индивид, по отношение на начина, по който той обработва и реагира на стимули. Множество сетивни елементи ни заобикалят ежедневно (светлини, звуци, миризми, текстури и т.н.) и влияят на нашето благосъстояние и продуктивност.

Следователно познаването на нашите сензорни профили ни помага да разберем нашите взаимоотношения със стимулите, които ни заобикалят и какви корекции трябва да направим, за да функционираме по-добре.

За да разберем сензорния профил, първо трябва да говорим за теорията на Уини Дън за сензорната обработка. Това започва от предпоставката, че получаваме информация от околната среда чрез нашите сетива.

Всеки един от нас обаче има различен и чувствителен праг към условията на това, което ни заобикаля. Едни се нуждаят от голяма интензивност, за да възприемат стимулация, докато други могат да уловят елементи, които са само минимално изразени.

Има много хора, които се наслаждават на пътуване с влак, докато за други това е огромно предизвикателство. Всичко зависи от техните неврологични прагове.

Съществуват и различни начини за регулиране на навлизането на стимули. Някои индивиди остават пасивни в своята среда, позволявайки на нещата да се случват и след това реагират на тях. Напротив, има хора, които активно правят промени, за да постигнат необходимото ниво на стимулация.

Според модела на сензорна обработка на Дън, комбинирайки двете променливи (неврологичен праг и саморегулация), се появяват четири различни модела на сензорна обработка. Това са четири сензорни модела, всеки от които има свои собствени характеристики.

1. Търсене на усещане
Този профил описва индивиди с висок праг и активна стратегия за саморегулация. Те се нуждаят от интензивна и продължителна стимулация и умишлено търсят среда или ситуации, които ги осигуряват. При дете това може да се превърне в:

• Импулсивност.
• Груба игра.
• Говори силно или вика.
• Докосване на всичко около него.
• Постоянна нужда от бягане, катерене или движение.
• Прекомерно изразяване на обич и незачитане на пространството на другите.
• Предпочитане на интензивни вкусове или музика с висока сила на звука.

2. Сензорно избягване
Това е профилът на индивиди с нисък праг и активна стратегия за саморегулация. Избягват стимулите, защото те ги претоварват. Например детето може да запуши ушите си при силен звук, да се премести на друго място, ако средата му е твърде шумна, или да откаже да опита нови храни. Освен това може да отхвърли физически контакт, да бъде изключително предпазливо и да отказва да носи определени видове дрехи, ако не харесва текстурата на тъканта.

3. Сензорна чувствителност
Индивиди със сензорна чувствителност имат нисък праг (те лесно улавят стимули) и пасивна стратегия за саморегулация. Не избягват стимули, но са наистина чувствителни към тях. Всъщност те реагират на тях по интензивен, преувеличен и продължителен начин.

Децата с този профил често се чувстват свръхактивни или претоварени в определени ситуации и проявяват раздразнителност и капризно настроение. Освен това те изискват повече време за обработка на информацията. Това ги прави по-бавни или по-инхибирани.

4. Ниска регистрация
Индивидите с ниска регистрация имат висок праг (те се нуждаят от повече стимулация) и пасивна стратегия за регулиране. Те имат склонност да се разсейват и да губят голяма част от информацията в своята среда. Освен това изглеждат безразлични към случващото се и е трудно да се привлече вниманието им. Пренебрегват определени аспекти, които са очевидни за другите.


Ползите от идентифицирането на сензорния профил
Изследванията показват, че сензорното профилиране е особено полезно при определени групи от населението. Например деца с невродивергенция (ASD или ADHD) и нарушения в развитието или ученето. Това се случва, защото те показват отличителен вид сензорна обработка, която е по-интензивна.

Познаването на сензорния профил на индивид (дете или възрастен) осигурява различни ползи.
• Позволява по-добро разбиране на нуждите на индивида и начина, по който той преживява реалността.
• Помага му да разпознае своите силни страни и потенциал. Освен това идентифицира областите, в които изпитва затруднения поради сензорната обработка.
• Това дава възможност за създаване на стратегии за намеса или прилагане на корекции. Те облекчават предизвикателствата пред индивида и използват силните му страни в академичната или работната среда, както и в ежедневието и междуличностните му отношения.

Накратко, разбирането на сензорните профили на децата ни помага да разберем, че тяхното поведение може да не се дължи на непослушание, а на лошо съответствие между техните нужди и околната среда.

За да реагира правилно и да се чувства комфортно, дете със сензорна чувствителност ще се нуждае от спокойна и непрекомерно стимулираща среда. От друга страна, дете с ниска регистрация ще изисква внимание и мотивация по по-активен начин, ако иска да обръща внимание и да бъде продуктивно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X