Напишете дума/думи за търсене

Сензорно отвращение към храната – колко сериозно е това състояние?

От детството ни се казва, че трябва да ядем всичко. Ние сме подтиквани да ядем всички видове храни, за да бъдем по-здрави.

Въпреки че може да има някои дребни затруднения, като деца ние приемаме цялата тази гама от храни.

Но има малка група от малчугани, която го намира за огромно предизвикателство, не само в детството, но и в зряла възраст. Този проблем е известен като хранителна селективност.
Много деца изпитват определени трудности с храната, особено в определени периоди. Те могат да имат лош апетит, да отказват да опитат нови храни, да отхвърлят определени групи храни или да имат силни предпочитания. Това обаче са преходни състояния, които с добри действия от страна на родителите могат да бъдат обърнати без много трудности.

От друга страна, случаят със селективността на храните е много по-сложен. Не е въпрос на време, нито на начина, по който родителите предлагат храна. Децата с това състояние могат да достигнат зряла възраст с почти никакъв напредък по отношение на разнообразието от храни, които ядат. Но защо се случва?

Сензорно отвращение към храната
Това е състояние, което кара индивида да изпитва силно отвращение към храната въз основа на нейните сензорни характеристики. Отхвърлянето може да бъде причинено от цвета, миризмата, текстурата или температурата на храната. Всъщност вкусът не е единственият фактор.

Сензорното отвращение към храната е характеристика на неврологична черта, известна като висока чувствителност. Силно чувствителните хора са по-склонни да проявят това състояние. Също така е обичайно да се появи при хора, които са от аутистичния спектър.

Тъй като това е генетична и наследствена черта, не се дължи на факта, че родителите са свършили лоша работа при отглеждането им, нито защото детето е капризно или разглезено. По-скоро това е инстинкт, защитен механизъм, който се задейства от неспособността на мозъка да обработва сетивни стимули.

Сензорната интеграция е процесът, чрез който получаваме и организираме информацията, която идва от нашите сетива. Това може да бъде или външно, от околната среда, или от нашите собствени тела. Хората с висока чувствителност възприемат и обработват повече информация от обикновено и с много по-голяма дълбочина. Това може да затрудни сензорната интеграция.
Когато става въпрос за храна, тези хора възприемат множество аспекти за част от секундата. Чувствайки се претоварени, те избират да го отхвърлят като форма на защита.


Симптоми и признаци на сензорно отвращение към храната
Сензорното отвращение към храната не означава просто да сте придирчив или капризен в яденето. Не е въпрос на вкус, а на инстинкт. Това също не е преходна фаза, а качество, което придружава индивида през целия му живот. Ето симптомите на сензорно отвращение към храната.
• Страдащите отказват повече храна, отколкото приемат. Тяхното отвращение може да ги накара да понасят само около десет до 15 храни.
• Разнообразието от храни, които приемат, не се променя, независимо колко пъти ги опитват.
• Тяхната храна винаги трябва да е една и съща, от една и съща марка и приготвена по един и същи начин. Те няма да търпят дори най-малките промени.
• Предпочитат сухи, хрупкави и хомогенни храни. Например тост или пържени картофи. Това е така, защото обикновено винаги са едни и същи и знаят какво да очакват от тях. Например парче плод може да е по-голямо или по-малко, сладко или кисело, сочно или по-малко. Това насища сетивата им.
• Те не само изпитват висока чувствителност по отношение на храната, но тя обхваща и други аспекти от живота им. Те могат например да се притесняват от ярки светлини или силни шумове или да намират шевовете и етикетите на дрехите за неудобни. Освен това те изпитват емоции в по-голяма дълбочина и ги изразяват наистина интензивно.
• Тяхното отвращение към храната е такова, че не само генерира отхвърляне на храненето. Това също може да ги накара да се чувстват наистина неудобно при мисълта, че трябва да го ядат или дори да имат проблемната храна около себе си.

Как да се справим със сензорното отвращение към храната
За родителите на деца със сензорно отвращение към храната може да бъде наистина тревожно, че децата им отказват да приемат по-голямата част от храните. Не е лесно обаче и за самите деца (и възрастните, в които се превръщат).

В действителност няма начин да се елиминира сетивното отвращение към храната, ако е част от неврологична черта. Психологията, трудовата терапия или всяка друга намеса просто не могат да го обърнат. Въпреки това има някои насоки за справяне с него и управление на последствията от него.

Напредъкът в този аспект е тясно свързан с развитието на префронталната кора. Именно съзряването на тази мозъчна област позволява на индивида да спре да бъде управляван от своите импулси и да започне да взема рационални решения. На този етап този човек може съзнателно да избере да въведе определени храни, дори ако това противоречи на инстинкта му. Но е почти невъзможно това да се случи преди десетгодишна възраст. Следователно, принуждаването или опитите да убедите по-малко дете да яде проблемна храна ще бъде безполезно.

Не упражнявайте натиск
От съществено значение да не оказвате натиск, да съдите или заплашвате дете, страдащо от сензорно отвращение към храната. Подобни действия биха довели само до пълна липса на напредък. Те също биха генерирали силни чувства на емоционален дискомфорт у него.

Една насока, която може да се следва, за да се опитате да приложите по-здравословна диета, е да приемате безопасни храни за детето (тези, които то приема) и постепенно да въвеждате малки вариации. Например предложете печени картофи вместо пържени картофи или добавете зеленчук към плодовия сок, който то консумира.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X