Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява дистрофията на Фукс и защо се появява?

Дистрофията на Фукс е прогресивно и наследствено заболяване на роговицата, което обикновено се появява между 50- и 60-годишна възраст. Според информация, публикувана в Expert Review of Ophthalmology, това е състояние на задната роговица, което се проявява със загуба на плътност на ендотелните клетки.

Ендотелът е в контакт с вътреочната течност, която се намира в предната камера на окото. Този слой клетки е отговорен за изхвърлянето на течност от роговицата, така че тя да остане прозрачна и светлината да може да влиза правилно.
Това, което се случва при това заболяване е, че тези клетки започват прогресивно да умират. В резултат на това течността се натрупва в роговицата и тя става все по-дебела. В публикация на Американската академия по офталмология се посочва, че този процес е разделен на два етапа.

• В първия стадий симптомите може да не се появят изобщо или да са много леки. Зрението обикновено се подобрява през деня.
• Във втория етап обаче зрението често е замъглено през целия ден. По време на сън дори повече течност има тенденция да се натрупва в роговицата. Следователно симптомите са по-тежки при събуждане.

Симптоми на дистрофия на Фукс
Дистрофията на Фукс има бавно и прогресивно развитие. Най-характерният симптом е замъглено зрение. Клиничните прояви често се влошават след събуждане.
Много пациенти съобщават, че виждат малки ореоли около светлини или се чувстват заслепени.

Поради натрупването на течност в роговицата, на нейната повърхност могат да се образуват мехури. Те могат да причинят значителна болка или дискомфорт.

Причини и рискови фактори
При това заболяване ендотелните клетки вътре в роговицата прогресивно се провалят или умират. Функцията на тези клетки, освен да подхранват роговицата, е да я предпазват от подуване. За да направят това, те изтеглят течността от вътрешността на роговицата.

По този начин роговицата се поддържа с ограничена и прозрачна дебелина. Следователно, когато тези клетки загубят своята функционалност, роговицата става едематозна и лъчите не достигат правилно до ретината.

Въпреки че точната причина за това състояние не е известна, се смята, че има значителен наследствен компонент.
От друга страна, установени са редица фактори, които повишават риска от това състояние. Един от тях, който вече споменахме, е възрастта.

Полът изглежда е друг рисков фактор. Честотата му е много по-висока при жените, отколкото при мъжете. Установено е също, че е много често срещано в Съединените щати, но рядко в ориенталски страни като Япония или Китай.

Диагностициране
Диагнозата на дистрофията на Фукс може да бъде сложна, тъй като много патологии могат да доведат до замъглено зрение.
Едно от основните изследвания е изследването на роговицата. Според специалистите от Mayo Clinic това изследване обикновено се извършва с процепна лампа, която е вид оптичен микроскоп. Използва се за търсене на лезии в роговицата или за опит да се открие дали е подута или има издутини.

Освен това обикновено се извършва томография на роговицата. Това е тест за оценка дали има оток или не. Пахиметрията на роговицата се използва за измерване на дебелината на тази леща. Както бе споменато по-горе, роговицата обикновено е удебелена.
В някои случаи се извършва преброяване на клетките на роговицата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X