Напишете дума/думи за търсене

Разговорна хипноза - ефективна манипулация в ежедневието

Разговорната хипноза е метод за имплантиране на внушения, когато говорите с друг човек. Използва някои класически инструменти за хипноза. Въпреки това няма терапевтична цел, а се стреми да повлияе на индивида, така че да бъде убеден в нещо или да се почувства мотивиран да извърши определено действие.

Хипнотичните състояния са по-чести, отколкото си мислите. Те се появяват, когато някой стане толкова погълнат от ситуация, сякаш останалият свят не съществува. В това състояние той се влияе по-лесно. Това е основната предпоставка на разговорната хипноза.

Често срещано погрешно схващане е, че хипнотизираният човек напълно губи волята си и ще следва всички инструкции на хипнотизатора. Но това не е вярно. Никой не може да бъде принуден да направи нещо, което е против волята му. Хората обаче могат да бъдат убедени или повлияни.

Какво представлява разговорната хипноза?

Това е структуриран метод за убеждаване, който се стреми да повлияе на възприятията и вярванията на индивид или група чрез вербален, невербален и вокален език (последният е свързан с управлението на гласа и речта). Използва се в ежедневието, в маркетинга и политиката.

Тези, които прилагат разговорна хипноза, твърдят, че това е практика, насочена към мозъка на рептилиите. Това е най-примитивната и инстинктивна част от мозъка. Може би е по-правилно да говорим за несъзнаваното.

Чрез поредица от техники този процес се стреми да заобиколи рационалния ум. Като такива, внушенията се имплантират в индивида, без той да го осъзнава.
Всеки може да използва този вид хипноза. Не изисква специални умения, но изисква много практика. Основните техники трябва да се използват многократно, докато се придобият достатъчно умения, така че субектът да не забележи, че е манипулиран.

Процесът на разговорна хипноза се състои от четири тактики.

Създаване на рамка
Това се състои в „поемане на командването“ на разговора. Човекът, който упражнява хипнозата, е режисьор на ситуацията. Но той не поема отговорност, като демонстрира власт или налагания. Прави точно обратното.

По принцип този тип хипноза отвлича волята на човека. Подбудителят се адаптира към хипнотизирания, наблюдава какво казва и му дава положителна обратна връзка, която води до съгласие.

Например, ако някой преживява конфликт между него и друг индивид, инициаторът го изслушва и започва да прави предложения като „Виждам, че имаш наистина добра гледна точка и основателна причина да си недоволен. Но трябва също така да помислиш дали другият има нещо валидно да каже”.

Генериране на отчети
Рапортът е хармонична психологическа връзка между индивидите. Неговата функция в рамките на разговорната хипноза е да създаде атмосфера на доверие. В този случай инициаторът имитира отсрещния във всичко – тона на гласа и стила му на говорене, дори перифразира това, което казва.

Основното е, че несъзнателно сме склонни да се доверяваме на хора, които приличат на нас.

Модел на промяна
Това се използва, когато индивидът вече е погълнат от разговора и следователно по-лесно се влияе. Техниката се основава на истории и вицове. Чрез тях инициаторът му дава „нареждане“, без той да го осъзнава. Това е така, защото директното искане на нещо често поражда опасения. От друга страна, правенето му в рамките на разказ означава, че то е внедрен в подсъзнанието.

Импликативно затваряне
След като хипнотичното внушение бъде имплантирано в потърпевшия, въпросът може да бъде приключен. Следователно инициаторът веднага сменя темата. Това генерира „селективна амнезия“ и индивидът съзнателно забравя искането. Въпреки това то остава фиксиран в неговото подсъзнание.

Работи ли?
Разговорната хипноза е доказала своята ефективност в много области. Рекламата непрекъснато използва тази техника. Политическите лидери също редовно я практикуват.

Всеки може да стане опитен в използването на разговорната хипноза. Просто трябва да я практикуват непрекъснато. Всъщност успехът на този вид хипноза се крие в провеждането на разговора по възможно най-естествения начин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X