Напишете дума/думи за търсене

Видове дисграфия - причини и лечение

Дисграфията е неврологично заболяване, което възпрепятства способността на човек да пише. Това обхваща общата механика на писмената транскрипция, с две думи ръкописно писане, печатно писане и правопис.

Според оценките 5–20% от учениците в началните класове имат някакъв вид дефицит на писане, но точното разпространение на дисграфията е мистерия. Повечето деца имат затруднения с писането, тъй като това е умение, което изисква учене и практика.

Въпреки това, ако почеркът на детето е много разхвърлян или идеите му изглеждат неорганизирани въпреки усилията, то може да има неврологично разстройство.

Какви са симптомите?
• Правилно оформяне на букви.
• Последователно поставяне на интервали между буквите на страницата.
• Писане в права линия.
• Запазване на еднакъв размер на буквите в целия текст.
• Непрекъснато изтриване на написаното.
• Усложнения при поддържане на правописни модели - непълни думи, правописни грешки и разположение или липса на букви.

Освен проблемите, които може да наблюдаваме на хартия, стойката на детето също говори много за способността му за писане. Бебе с дисграфия ще държи необичайно молива, ще заема странни пози, докато пише, или ще обръща хартията в странни посоки.

Видове дисграфия
• Дислексична: Формирането на спонтанни думи е нечетливо, но копираните изречения обикновено се разбират.
• Двигателна: Причинява се от липса на двигателни умения и мускулен тонус. Както копираните, така и оригиналните изречения обикновено са нечетливи.
• Интервална: Детето не е в състояние да разбере концепцията за интервал, така че сглобява изречения и има проблеми с поддържането на разстоянието между редовете и полетата. Изреченията обаче са разбираеми и буквите следват последователен ред.
• Фонологична: Състои се от трудности при писане и правопис на сложни нови думи. Тези деца не могат да запомнят фонеми.
• Лексикална: Много рядка форма на дисграфия, при която индивидът разбира думите, които са изписани така, както звучат, но се бори с неправилни думи. По-често се среща в английския и френски език.

Каква е причината за дисграфията?
Откриването на причината за дисграфия при деца може да бъде предизвикателство. Въпреки това, ако е придобита в зряла възраст, може да се дължи на увреждане на мозъка, тумори, инсулти и други събития, засягащи този орган.

Има два основни заподозрени за дисграфия при деца, които са неврологични и двигателни. Първият случай не е задължително да е сериозен, защото понякога някои леки нарушения пречат на правилното подреждане и затрудняват писменото общуване на детето. Експертите свързват няколко състояния с дисграфия, като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD).

Психомоторните или двигателните причини могат да бъдат малко по-деликатни, тъй като няколко вродени заболявания причиняват прогресивна мускулна дистрофия.

Диагностика на видовете дисграфия
Уебсайтът ADDitude, който е специализиран в ADHD, разкрива, че диагнозата дисграфия се прави по стандартизиран начин чрез оценка на специфичното разстройство на обучението. За да отговаря едно дете на критериите, трябва да бъдат изпълнени следните 4 стълба:
1. Проявява най-малко 6 от стандартизираните симптома, които възпрепятстват ученето в продължение на поне 6 месеца.
2. Показва значително намалени академични способности в сравнение с връстниците си. Това трябва да затруднява представянето на детето в училище.
3. Трудностите трябва да са започнали в училищната среда, дори и да станат по-очевидни в работната среда.
4. Трябва да се изключат други възможни заболявания като слепота.

Лечение на различните видове дисграфия
Дисграфията е състояние, което ще придружава детето през целия му живот и няма лечение. Подходът както в училище, така и у дома, е да се насърчава практикуването и развитието на умения. Състоянието обаче не може да бъде разрешено с лекарства или операция.

Но това, че е перманентно, не означава, че не може да се подобри. В тези случаи често се препоръчва терапия, при която терапевтите ще помогнат на детето да пише по-добре и да заема по-ефективни пози. Освен това училището трябва да осигури специални образователни цикли според нуждите на детето .

Съвети за подобряване на почерка
• Дайте на детето хартия с редове, за да му е по-лесно да следва последователна структура в писмен вид.
• Позволете му да изпробва различни видове химикалки и моливи, докато намери такъв, който му харесва.
• Започнете процеса на писане с детето, като улавяте идеи под формата на рисунки и записи.
• Научете детето на различни техники за писане. То ще може да се адаптира към този, който е най-лесен за него.
• Намалете преписването на изречения, тъй като е по-добре да насърчавате автономността и практиката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X