Напишете дума/думи за търсене

Високофункционален аутизъм: характеристики и симптоми

Високофункционален аутизъм е неофициален термин, който технически не се среща в официалните психиатрични ръководства. Това понятие се отнася за хора, при които симптоматиката е по-лека.

Те имат разстройство от аутистичния спектър, но имат по-високо ниво на когнитивно и поведенческо функциониране, така че въздействието върху ежедневието им е по-малко. Проблемът е, че често не се диагностицира, особено при жените, което затруднява лечението му. Как да го открием?

Какво представляват разстройствата от аутистичния спектър?
Разстройствата от аутистичния спектър са поредица от състояния, които засягат развитието. Те могат да причинят социални, поведенчески и комуникационни проблеми.

В миналото състоянията, които съставляват този спектър, са били диагностицирани като отделни единици. Сега обаче този термин се използва, за да ги обхване. Както се обяснява в статия от

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, те включват следното:

• Аутизъм
• Первазивно разстройство на развитието, неуточнено по друг начин
• Синдром на Аспергер

Всички тези условия също засягат интересите и мотивацията на страдащия. Според публикация в USA Today приблизително 1 от 35 деца има разстройство от аутистичния спектър. Въпреки това те са разделени на няколко нива според тежестта си.
• Ниво 1 класифицира тези, които имат леки симптоми. Това включва високофункционален аутизъм.
• Ниво 2 се отнася до тези случаи, които изискват повече подкрепа и лечение.
Ниво 3 е запазено за най-тежките случаи. Пациентите може да се нуждаят от помощ през цялото време.

Високофункционален аутизъм
Той не се счита за образувание в рамките на разстройство от аутистичния спектър. Нито Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-V), нито
Международната класификация на болестите (МКБ-10) го считат за подкатегория. Въпреки това някои учени смятат, че е различно.

Тоест има същите характеристики като другите картини от спектъра, но симптомите му са по-леки. Коефициентът на интелигентност на тези хора обикновено е подобен на този на останалата част от населението или малко по-висок.

Има индивиди, които го бъркат със синдрома на Аспергер. Във втория случай обаче има повече трудности по отношение на невербалните умения, визуалната памет и възприемането на емоциите. За разлика от тях, децата с високофункционален аутизъм имат по-добра двигателна координация.

Основната разлика между двете е в езиковото развитие.
При този тип аутизъм има значително забавяне в усвояването на речта. Освен това има недостиг на речник, склонност към бърборене и повтаряне на фрази или изрази и трудности при разбирането на определено съдържание.

Симптомите на високофункционален аутизъм
Въпреки че е лека форма на аутизъм, той представя същите типични симптоми на това разстройство. Например пациентите често имат проблеми при установяването на зрителен контакт с други хора.

От друга страна, както е описано в статия, публикувана в Института за увреждания и общността на Индиана, комуникационните умения обикновено са нарушени. По този начин те изпитват трудности при улавянето на реторични форми на реч – като ирония или сарказъм – както и при разбирането на жестове.

Други съответни симптоми включват следното:
• Трудности при създаването на приятелства или романтични връзки. Като цяло, те са склонни да бъдат подозрителни към непознати.
• Имат затруднения с разбирането на дълги изречения или с правилното реагиране в разговори. Въпреки това те обикновено имат повече комуникационни умения от останалите аутисти.
• По отношение на представянето в училище или на работа въздействието е много променливо. Някои хора с този тип аутизъм се отличават с дейности, които привличат вниманието им. Въпреки това те също може да не са в състояние да се концентрират.
• Склонни са към депресия, тревожност и стрес. Това е така, защото има голяма липса на емпатия към тях и те се чувстват неразбрани. За тях е обичайно да имат експлозивно поведение и много раздразнителен характер.

Как се диагностицира степента на аутизъм?
Диагнозата на всяко разстройство от аутистичния спектър може да бъде сложна. Високофункционалният аутизъм често се пренебрегва или бърка с друго разстройство. Всъщност в някои случаи не се потвърждава до зряла възраст.

Основният проблем е, че в много случаи тези деца се диагностицират и лекуват за други заболявания. Например те могат да бъдат третирани като че ли страдат от обсесивно-компулсивно разстройство или разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Във всеки случай е обичайно повечето от спектърните разстройства да се идентифицират лесно през първите години от живота . Децата с аутизъм обикновено имат проблеми с вербалното развитие, комуникационните умения и социалните взаимодействия.

Следователно признаците, които могат да сочат към този проблем, се появяват около 18-месечна възраст. Например необичайно поведение се наблюдава при игра. Те са бебета, които също са склонни да имат ограничено изразяване или липса на привързаност към други хора.
Диагнозата обикновено се поставя чрез наблюдение.

Какви лечения са налични?
Съществуват многобройни лечения за разстройства от аутистичния спектър. Лечението трябва да бъде напълно индивидуално, в зависимост от най-характерните проблеми на всеки пациент.
• Обикновено се провеждат терапии, насочени към подобряване на речта. Въпреки че този аспект обикновено не е толкова нарушен, той може да послужи за подобряване на способността за участие в разговор.
• Ерготерапията е друг основен стълб на лечението. Тя се стреми да подобри двигателната координация и психомоторните умения.
• Препоръчват се физиотерапевтични сесии за подобряване на движението и баланса.
• Може да са необходими лекарства. Особено ако някои симптоми не могат да бъдат контролирани чрез терапия или обучение. Често използваните лекарства включват антипсихотици, антидепресанти и анксиолитици.

Хората с високофункционален аутизъм също могат да бъдат чувствителни към стимули. Например те могат да бъдат чувствителни към ярка светлина, силен шум или дори към определени тактилни усещания. Следователно друга част от лечението се стреми да обучава да контролира или да издържа на подобни усещания.

Високофункционалният аутизъм не се счита за отделно разстройство. Това е термин, използван за обозначаване на леки случаи на аутизъм.

Важно да се опитаме да разберем, че тези хора се сблъскват с множество трудности в ежедневието си. Следователно трябва да проявим разбиране и да избягваме маргинализиране на определени поведения .

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X