Напишете дума/думи за търсене

Тайните игри във връзката - добри или лоши за любовта?

Изборът на хора, с които се заобикаляте, обикновено следва несъзнателни модели. Те обикновено произтичат от емоционалната връзка на човек и неговите родители, особено през детството. По този начин дисфункционалните отношения между родители и деца могат да навредят на отношенията на порасналите малчугани в бъдеще и да доведат до това, което психологията нарича тайни игри.

В своя произход концепцията за тайните игри присъства в изследванията на австрийския психолог Пол Вацлавик, който я прилага в теорията си за човешката комуникация. A след това психотерапевтът Хенри В. Дикс въвежда концепцията за тайно споразумение в брачните отношения, описана в творбата си „Брачно напрежение”.

Въпреки това швейцарският психиатър и психотерапевт Юрг Уили популяризира термина тайно споразумение или тайни игри в една връзка. Той се отнася до неволно и дисфункционално поведение сред нейните членове. Такава токсична и несъзнателна динамика обединява двамата членове на връзката сама по себе си.

"Някои хора търсят убежище в брака от страх да не останат сами."
Юрг Уили

Според Уили тайното поведение формира „общо несъзнавано“ в една връзка. Конфликтът се повтаря отново и отново в последователност от разстояние или близост.

Членовете на една връзка не понасят раздяла, но нямат и интимност помежду си. Това ги кара да се чувстват задушени, когато са заедно, и да изпитват безпокойство от раздяла, когато са разделени.

Така те се превръщат от индивиди в херметична единица, в която техните индивидуални граници се припокриват и установяват токсично поведение. Следователно не може да се говори за личностна патология, а за патология във връзката.

Тайните игри в едни романтични отношения обикновено произтичат от потиснати, подобни и неизлекувани емоционални рани от детството. И двамата членове се нуждаят от другия за реципрочно лечение на разочарованията и неизпълнените желания през детството им.

Всеки партньор очаква другият да го спаси от собствените му вътрешни конфликти. Да го освободи и от минали страхове. И да излекува съществуващите рани от всички любовни или родителски взаимоотношения, които също не са били задоволителни.

В опит да разрешат взаимно емоционалните си рани, те стъпват в същите неефективни модели и същите трудности отново и отново. Всичко, за да решат своите брачни и лични проблеми. Това обаче води до болка, разочарование и взаимно обвинение и проекция на страх.

Има упрекващи фрази като „Такъв съм заради теб“. Парадоксът на тази романтична ситуация е, че никой от партньорите наистина не иска да промени нищо в себе си. Вместо това те допълнително подчертават сериозността на дадена ситуация.

Сговорни игри – изходна врата
Тайните игри в една връзка са капани, които поддържат токсични механизми на вина, упреци и несигурност.

По този начин, когато има брачна криза, човек може или да остане в токсична връзка по тайно споразумение, или вече да не може да участва в тази игра и напълно да развали отношенията.
Въпреки това може да изградите любов само когато изоставите очакванията и започнете да се разпознавате като равни.

Изграждането на очаквания, които е невъзможно да бъдат изпълнени, и непоемането на отговорност за нараняванията може да доведе само до разочарование. Те въвеждат една двойка в един вид болезнен хаос, който е в състояние да унищожи самочувствието на всеки човек.

Двойката е класната стая на любовта, в която човек може да се научи да пада и да става. Освен това трябва да се научите да развивате целия човешки потенциал, който имате в себе си. Но винаги от гледна точка на уважение и отговорност към отсрещния.

Обикновено има вярване, че успехът на една двойка се състои в това да остане заедно завинаги. Тайната обаче може да е точно обратното. С други думи, трябва да просъществува само когато е здраво стъпила на земята.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X