Напишете дума/думи за търсене

Страдате ли от самооставяне?

Има две форми на страдание, които никое човешко същество не трябва да изпитва. Първият е изоставянето във всяка негова форма, било то родителско, партньорско, приятелско... Второто предполага прекъсване на връзката със себе си и пренебрегване на вашите нужди, емоции, ценности и идентичност.

Въпреки че самооставянето като такова може да изглежда като странна концепция, то се появява твърде често. Макар никой да не може да избяга от собствената си кожа, често срещано е хората да се оставят в ръцете на другите, вместо да се грижат за себе си.

Тази липса на преразглеждане, укрепване и насърчаване на вашите ценности като самооценка, самоувереност и ценности обикновено започва в детството или юношеството. Израстването в дисфункционална и емоционално студена среда може да ви накара да се откъснете от себе си. Това може да има сериозно въздействие върху вашето психично здраве.

Възрастните са склонни да повтарят същите модели, които са имали в детството. Следователно, ако вашите нужди не са били задоволени като дете, вие също ги пренебрегвате в зрелостта.
Самооставянето предполага пълно отхвърляне или игнориране на вашите вътрешни психологически преживявания.

Това може да доведе до толкова разнообразни и контрастни ситуации, като подчиняването на другите, за да потвърдите самочувствието си, или да станете отстъпчиви фигури без авторитет. Пренебрегването на вашите нужди води до разпадане на себе си, до разяждащо неразположение, което прониква във всяка област от вашето съществуване.

Самооставянето е механизъм на бавно самоунищожение. Може да доведе до състояния на голяма безпомощност, като депресия, тревожни разстройства, хранителни разстройства или зависимости.

Нека да разгледаме видовете динамика, които обикновено се проявяват, когато сте доминирани от вътрешно откъсване.

1. Обвинявате другите за собственото си нещастие
Може би сте имали трудно детство и сте имали нещастни любови. Въпреки това крайната отговорност за насърчаване на вашето благополучие и щастие се носи от вас самите.
Както каза психотерапевтът Абърт Елис, най-добрият етап от живота ни идва, когато осъзнаем, че проблемите са си само наши.

След като спрете да обвинявате родителите си или обществото, ще може да поемете контрола над живота си.

2. Да не мислите за това, което ви боли и да се разсейвате
След напрегнат ден всички обичаме да се откъснем, като гледаме телевизия или се срещаме с приятели на питие. Някои от нас обаче избират всеки разсейващ фактор, който ни пречи да осъзнаем чувствата си на тъга, неудовлетвореност и емоционална болка.

Може би се обръщате към храната като катарзисен механизъм за облекчаване на безпокойството си. Пазаруването, играенето на видеоигри по цял ден или прекомерното пиене също са примери за самооставяне.

3. Не сте в състояние да поставите граници
Границите са психологически бариери, които поставяте пред другите, за да защитите вашето благополучие и да предоставите необходимата информация на хората около вас. За да поставите граници, се нуждаете от открита и уверена комуникация. Това обаче невинаги е лесно.

Ако се определяте от небрежност или непривързаност към себе си, се чувствате неспособни да кажете „не“ на каквото и да е искане. Оставяте нещата да вървят, приемате и се съгласявате с всичко и просто се оставяте на течението по чиста инерция. Това се обяснява с неспособността ви да защитите собствените си нужди.

4. Липсва ви емоционално самосъзнание
Проучване, проведено от Университета на Северна Каролина, подчертава значението на самосъзнанието за психологическото благополучие. Способността да се свързваме и разбираме нашите мисли и емоции ни позволява да имаме по-голям контрол над живота си. Освен това ни прави по-щастливи във всички сфери на живота.

От друга страна, самооставянето ви кара да спрете да поемате отговорност за своите емоции и чувства. Надявате се другите да ви успокоят, когато се чувствате развълнувани. Вярвате, че вашият партньор е отговорен за утвърждаването на това, което чувствате, и за запълването на тези празнини, които не може да запълните сами.

5. Живеете в състояние на постоянно избягване
Избягването означава отричане на проблемите, които ви тормозят и подкопават вътрешния ви баланс. Постоянното използване на най-разнообразни механизми за бягство означава, че отлагате, няма да признаете какво ви безпокои и сте в капана на неподвижността. Този вид съществуване е далеч от решаването на каквото и да било и ви кара винаги да се чувствате разочаровани.

6. Изпитвате прекомерна самовзискателност
Когато самооставянето проникне във вашите психологически дълбини, това ви кара да се превърнете в най-лошия си враг. Не цените себе си, не оценявате постиженията си, а критичният глас във вас достига до оглушителни децибели.

Вие се определяте от себеизискване, което ви пречи да правите грешки, оказва ви натиск и ви подлага на непоносими състояния на тревожност.

7. Вие сте пленник на своите съмнения
Ако се определяте от себеоставянето, вие сте доминирани от преживени мисли, тези, които окисляват вашата стойност и ви хранят със съмнения. Това ви кара да спрете да се доверявате на интуицията, придобития опит и дори на инстинктите си. Вие се възприемате като „недостатъци”, въпреки че другите ви виждат като решителен индивид.

8. Действате в дисонанс с вашите ценности
Неживеенето в хармония според вашите ценности боли. Това става, защото почти без да го осъзнавате, започвате да действате и да се движите според ценностите на вашето семейство или партньор, които може да са далеч от вашите. Околните са тези, които ви насочват и обуславят в почти всеки аспект. Това води до начин на живот, белязан от неудовлетвореност и нещастие.

Заключение
Грижата за себе си е обратното на самооставянето. Това е магическата дума, която трябва да запомните, ако се идентифицирате с някое от измеренията, описани тук. Трябва да погледнете вътре в себе си и да подредите хаотичната и самотна вселена, която сте оставили настрана преди много години поради най-различни причини.

Винаги е добра идея да развиете адекватни умения за управление на емоциите, лична отговорност и увереност. Започнете, като се погледнете в огледалото и се свържете с фигурата, която сте оставили настрана твърде дълго. Имате нужда от обич, утвърждаване и състрадание. В момента, в който започнете да се чувствате като най-добрия си приятел, всичко ще се промени към по-добро.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X