Напишете дума/думи за търсене

6 признака, че сме психически здрави

Никой не е перфектен. Някои характеристики обаче могат да ни помогнат да останем спокойни, да напреднем в личен план и да се насладим на пълноценен живот. Това означава, че сме психически здрави.

Много от нас прекарват живота си в преследване на щастието. Ние се стремим към непрекъснати състояния на радост и удовлетворение. Това обаче е неестествено и почти невъзможно. Вместо това трябва да се съсредоточим върху култивирането на спокойствие, стабилност и благополучие.

Доброто психично здраве не е нещо, с което се раждаме. Има обаче генетични фактори, които могат да ни обуславят. Статия, публикувана в Integral Pediatrics, твърди, че повечето психиатрични разстройства се отличават с висока наследствена обремененост.
Но това е само отправна точка. Средата, която ни заобикаля, и личната работа, която извършваме, също могат да имат значение.

Как да разберем дали сме психически здрави? 

Според Световната здравна организация (СЗО) да бъдеш здрав не означава само да живееш без болести, но и да се наслаждаваш на състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие.

Тази институция също така заявява, че психичното здраве не се определя само като липса на психиатрични състояния. То включва и вътрешен баланс и е свързано със социално-икономическата среда. СЗО добавя аспекти като развиване на индивидуалния потенциал, знание как да се справяме с ежедневния стрес и продуктивната работа, с която допринасяме за собственото си добруване и това на обществото.

Характеристиките на психичното здраве
Доброто психично здраве се отразява в качеството на мислите, управлението на емоциите и приемането на адаптивно и подходящо поведение, за да функционира човек добре в ежедневието. Ако сте психически здрави, ще се идентифицирате със следните характеристики:

1. Самочувствие
Самочувствието е аспект, за който се говори толкова много, че може да се счита за клише. Но в действителност това е ключът към психическото и емоционалното здраве. Без този компонент е трудно да останете стабилни и да се чувствате уверени, когато се изправяте пред особеностите на ежедневието.

Доброто самочувствие включва положително възприемане на себе си и силно оценяване на това, което сте. Това включва изслушване, уважение и приоритизиране на вас самите, когато можете. Освен това трябва да сте състрадателни към себе си и да изградите увереност, за да преживеете трудните времена и да продължите напред.

Според проучване, публикувано в списание Interdisciplinaria, самочувствието е важен защитен фактор за доброто психично здраве.

2. Психологическа гъвкавост
Голяма част от това да бъдеш психически здрав, означава да се адаптираш към променящите се ситуации в живота. Лесно е да се чувствате щастливи и спокойни, когато всичко върви добре, но е важно да останете спокойни и стабилни, когато възникне бедствие.

Когнитивната гъвкавост е способността, която ви позволява да постигнете това, тъй като допринася за следните аспекти:
- Да имаш отворен ум.
- Приемане на промените, без да се разочаровате твърде много.
- Намиране на ефективни начини за отговор на предизвикателства и решаване на проблеми.

Доказано е, че тази способност ни прави по-малко склонни да страдаме от психични разстройства като депресия и по-вероятно да развием и практикуваме устойчивост.

3. Емоционална интелигентност
Ако сте психически здрави, вие притежавате висока емоционална интелигентност. С други думи, знаете как да идентифицирате какво чувствате и сте се научили да регулирате емоциите си. Това означава, че не сте похитени от изключително интензивни състояния и не реагирате автоматично, когато изпитвате чувства.

Вместо това вие сте наясно със себе си и използвате стратегии за модулиране или управление на усещанията си по здравословен и продуктивен начин. Освен това вие сте способни да извършвате същите процеси, когато се свързвате с други хора. Това ви помага да разберете какво чувстват, от какво имат нужда и знаете как да действате спрямо това.

Това има важно предимство, тъй като емоционалната интелигентност е положително свързана с психичното и психосоматичното здраве.

4. Вътрешна работа
Ако сте психически здрави, ще работите върху себе си. Може вече да имате добра подготовка и набор от придобити умения, благодарение на вашето възпитание или опит, когато сте растели. Работата върху себе си обаче е от съществено значение, за да се развивате, да се опознаете по-добре и да не бъдете оставени на милостта на външни фактори.

5. Грижа за себе си
Да сте психически здрави, означава, че знаете как да приоритизирате и организирате времето си. Например отделяте време за работа, развиване на добри навици и грижа за вашите взаимоотношения. Вие търсите и създавате баланс във всяка област от живота си.

6. Добри комуникативни умения
Може да разберете дали сте психически здрави, като анализирате отношенията си с другите. Те са отлични отражения на вашето вътрешно състояние. Например, ако сте наранени или „повредени“, всеки коментар или действие от другите може да предизвика интензивни и негативни емоции. Карат ви да реагирате импулсивно и да вредите на околните или да позволите да бъдете наранени.

Проучване, публикувано в Procedia-Social and Behavioral Sciences, твърди, че притежаването на добри комуникационни умения и знанието как да казвате „не“ настоятелно са аспекти, които корелират благоприятно с доброто психично здраве.

Как да останем психически здрави

Погрижете се за вътрешния си диалог. Опитайте се да говорите на себе си с обич, насърчение и състрадание. Избягвайте да се самоосъждате и критикувате.

Работете върху приемането и несъпротивата срещу промяната. Намерете поука във всяко неблагоприятно преживяване и развийте устойчивост.

Останете активни. Това е ключът към психически силна личност. Това означава, че имате решимостта и мотивацията да следвате целите си.

Научете се да се чувате. Разчетете сигналите и усещанията на вашето тяло, за да знаете какво чувствате и от какво имате нужда по всяко време. Воденето на дневник може да помогне.

Култивирайте положителни и значими връзки с други хора. Научете се да поставяте граници, изразявайте се ясно и с уважение и внимателно избирайте хората, с които се заобикаляте.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X