Напишете дума/думи за търсене

Седем признака, че сте отгледани от манипулативни родители

Проблемите с тревожността, ниското самочувствие и натрупаният гняв са резултат от израстването с манипулативни родители. От съществено значение е да се идентифицират последствията, които тези ситуации оставят след себе си.

Родителството трябва да се основава на обич и защита, но също и на способността да даде на света независими, щастливи и зрели хора. Манипулативните родители не възпитават в щастие, а в принуда и потискане. Проучване, публикувано в списание Frontiers in Psychology, твърди, че хеликоптерните родители демонстрират този модел на поведение.

Проучване, проведено от Ливърпулския университет "Джон Мурс", посочва, че манипулацията е често срещана и сред нарцистичните родители. Последствията от тази динамика имат трайно въздействие върху зрелостта. Те дори могат да засегнат релационните и емоционалните сфери.

Какви са очевидните признаци, че сте отгледани от манипулативни родители?

1. Имате проблеми с вземането на решения
Ако сте израснали в семейна среда, в която другите решават вместо вас, ще ви бъде трудно да намерите собствената си автономия. Да станеш възрастен, означава да се научиш да вземаш собствени решения. Въпреки това да бъдете манипулирани и контролирани в продължение на известно количество години изпълва ума с несигурност.

В резултат на това се страхувате да поемете юздите на живота си и се страхувате от промяна. Страхувате се да направите тази първа стъпка, да завършите старите етапи и да започнете нови проекти. Страхът е инжектиран във вас от родителите ви, което ви прави несигурен.

Израстването в манипулативно семейство затруднява намирането на любов и изграждането на щастливи и трайни връзки.

2. Сравнявате се с другите
Дисфункционалните родители често използват техники за сравнение. Ако това е вашият случай, в детството и юношеството родителите ви ще са ви сравнявали с други деца, казвайки ви, че не сте достатъчно умни или находчиви. Не е изненадващо, че това има последствия.

3. Чувствате се необичани
Един от признаците, че сте отгледан от нарцистични родители, се крие в качеството на вашите сексуално-емоционални връзки. Вероятно ви е трудно да установите трайни и щастливи романтични отношения.
Любовта винаги е мъчителна и болезнена. Фактът, че имате родители, които са ви накарали да вярвате, че привързаността има условия, ви е белязал.

Манипулативните родители често използват фрази като „Ако не направиш това, което те моля, ще спра да те обичам“ или „Само ако беше различен, щях да те обичам много повече“. Тези вербализации са изградили у вас напълно погрешен образ за това какви трябва да бъдат взаимоотношенията.

Проучване, проведено от Royal Holloway University of London (UK), посочва, че израстването в нефункционално семейство кара детето да приеме, че е изключително трудно да намери щастието в любовта.

4. Имате нужда от външно валидиране
Често се нуждаете от одобрение от другите, за да се почувствате оценени, да потвърдите, че правите правилните неща и да развиете положителна представа за себе си.

Тази тенденция обаче често изтощава другите. Но не може да се спрете. Това е горивото, от което се нуждаете, за да подсилите вашето самочувствие и самооценка.

5. Вие контролирате другите, без да го осъзнавате
Поведенческите модели на манипулативните родители обикновено се интернализират несъзнателно от тяхното потомство. Ако имате нарцистични родители, има риск да наследите техния профил.

Статия, публикувана в списанието PLoS One, заявява, че това психологическо състояние е генетично и че съществува риск от наследяване на вътрешноличностната грандиозност и междуличностните черти, характерни за нарцисизма.

Това означава, че в зряла възраст може да повторите същата динамика, която вашите родители са приложили към вас. Осъзнаването на това е ключово.

6. Трудно ви е да изразите това, което чувствате
Ако сте били отгледани от манипулативни родители, вероятно ще бъдете емоционално потиснати. Това е така, защото сте растели, вярвайки, че вашите нужди и чувства не са важни. В резултат на това оставяте настрана това, което сте чувствали. И сега не знаете как да изразите емоциите си и трябва да се справите с много вътрешно страдание.

7. Имате емоционални възходи и падения
Ако сте отгледани от родители, които са ви контролирали, манипулирали и обезсилвали, може да носите белезите от психологическа травма. Нищо не е по-вредно за развитието на детето от израстването в среда, където любовта е условна и където нуждите и възможността за развитие на автономност и здрава идентичност са нарушени.

Това означава, че след като сте достигнали зряла възраст, бихте имали сериозни проблеми с регулирането на емоциите си и сега се оказвате в капана на чувствата на стрес и тревожност.

Съвети за заздравяване на раните, оставени от манипулативни родители
Ако сте израснали, преживявайки манипулативна семейна динамика по вреден начин, може да проявите невротични черти на личността. Ваша отговорност е да излекувате отпечатъка от тези преживявания и да постигнете благополучие и удовлетворение. Ето някои полезни насоки:

- Подобрете увереността си.
- Работете върху самочувствието си.
- Възпитайте се в емоционална интелигентност.
- Практикувайте състрадание и грижа за себе си.
- Разчитайте на собствения си социален кръг. Например приятели, партньор и т.н.
- Разработете стратегии, които подобряват вашето самочувствие.
- Научете техники, които да ви помогнат да решавате проблеми и да вземате решения.
- Поставете здрави граници с родителите си. Решете дали искате да продължите да ги виждате и при какви обстоятелства.
- Дайте място на емоциите си и ги утвърдете. Гневът, тъгата, срамът и мъката, които изпитвате поради това, което сте преживели, са напълно разбираеми.

И не се колебайте да поискате специализирана помощ, ако сте наясно, че раната от манипулацията не заздравява сама.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X