Напишете дума/думи за търсене

Как дисфункционалното семейство се отразява на децата?

Дисфункционално семейство е всяко семейство, което не е в състояние да осигури всичко необходимо на децата, за да растат щастливи и здрави (както физически, така и емоционално).

„Дисфункционално“ означава, че нещо не работи правилно или не е в състояние да изпълни функцията си.

Едно семейство е много повече от сбора на неговите индивиди. Това е динамична и гъвкава система от взаимоотношения между нейните членове, които работят заедно, за да отговорят на материалните, социални, културни, духовни и емоционални нужди на всяка личност.

В едно функционално семейство всички тези нужди са задоволени. Ако има конфликти или кризи, членовете на семейството работят заедно и се подкрепят, за да намерят решения, да си помагат взаимно да се развиват и казано с прости думи, да бъдат щастливи. В едно дисфункционално семейство обаче ситуацията е точно обратната.

Как едно семейство става дисфункционално?
В едно дисфункционално семейство може да открием повече от една от следните ситуации. Наличието на някоя от тези променливи може да действа като предупредителен знак за семейства, които смятат, че са „функционални“.

Емоционална зависимост и манипулация
Емоционалната зависимост, както в ситуации на злоупотреба, така и в нормални ситуации, ограничава личностния растеж и развитие. Когато родителите са прекалено закрилящи децата си, те им вдъхват чувство на несигурност и зависимост. Някои родители са толкова незрели, че собствените им деца ги контролират и манипулират.

Злоупотреба
В тези случаи единият от родителите има пълна авторитарна власт, докато останалата част от семейството приема неговия контрол. Има физическо, вербално, емоционално или сексуално насилие. В много случаи другият родител и децата отричат, че има злоупотреба. За съжаление, малчуганите може просто да смятат насилието за нормално.

Строго или разрешително родителство
В този случай правилата, които уреждат семейния живот, може да са твърде строги, ограничавайки всякакво изразяване на лични различия. От друга страна, те може да са твърде спокойни. Без уважение и без граници, децата изобщо не се чувстват като принадлежащи към семейство.

Проблеми с комуникацията
В този случай хлапетата не се чувстват комфортно да изразяват това, което чувстват или мислят. Те потискат или говорят косвено, което създава повече проблеми. Децата могат да действат и отбранително. В много случаи те може да се страхуват да говорят за живота у дома.


Липса на емпатия
Неуспехът да се задоволят основните нужди от приемане и грижа води до това, че членовете на семейството не са съпричастни един с друг. В тези семейства няма толерантност и хората в тях се обвиняват взаимно. Децата са и се чувстват отхвърлени или третирани несправедливо.

Половите пристрастия
В този случай родителите показват предпочитание към деца от определен пол. Те възлагат твърде много домакинска работа или отказват образование на децата от другия пол. Понякога родителите налагат сексуалната си ориентация на наследниците си, независимо от собствените им предпочитания.

Неадекватно поведение
Унижението, презрението и липсата на уважение, прелюбодеяние, промискуитет и/или кръвосмешение се възприемат като нормално.
Според това проучване, проведено от университета CES в Колумбия, израстването във функционално семейство може да попречи на децата да станат насилници в училище, тъй като са възпитани със здравословни, ефективни стратегии за справяне с проблемите си.

Конфликти
Между родителите има постоянни конфликти, независимо дали са разделени или все още заедно. В много случаи конфликтът между тях пречи на способността им да се грижат за децата си.

Изолация
Децата не прекарват време с разширеното си семейство (баби, дядовци, чичовци, братовчеди), нито с други семейства, които имат деца на подобна възраст или пол.
Родителите не предоставят на децата възможности да създават приятелства с други деца и може дори да изпитват патологична нужда да ги изолират от другите, като използват лъжи, за да ги измамят или за подкопаване на самочувствието им.

Отсъствие
Родителите често отсъстват поради дълги работни часове или зависимости (алкохол, наркотици, хазарт). Няма качествено семейно време, в което да правят нещата заедно.

Прекомерни отговорности
Децата са принудени да поемат отговорности, които са далеч над възрастта им. Това може да включва принудителен труд или грижа за по-малки братя и сестри, въпреки че самите са невръстни.

Как дисфункционалното семейство може да засегне децата?
• Те стават непокорни. Децата могат да се научат да се противопоставят на всякакъв вид авторитет, независимо дали е от родители, учители или полиция.
• Децата развиват дълбоко чувство за вина. В резултат на това те често стават жертви в други връзки.
• Малчуганите могат да поемат родителска роля, да растат твърде бързо и да загубят детството си.
• Децата стават срамежливи и тихи, научават се да крият и потискат емоциите си. Освен това тяхното самочувствие може да бъде увредено.
Те са опортюнистични и манипулативни. Използват слабостите на другите, за да получат това, което искат.

Това необратимо ли е?
Без съмнение семейството определя бъдещето на децата. Първите 6 години са решаващи. Също така е вярно, че всяко дете може да реши да бъде различен вид възрастен, въпреки това, което е преживяло като част от дисфункционално семейство.

Най-голямото доказателство за това е, че дете, израснало във функционално семейство, може да се превърне във възрастен с поведенчески проблеми.

В противоположния край на спектъра може да видим дете, израснало в дисфункционално семейство, да се превърне в съпричастен, комуникативен възрастен със силни и щастливи взаимоотношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X