Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с апатията на работното място

Чувствате ли, че не отивате никъде? Изглежда ли, че работата ви винаги се обърка въпреки всичките ви усилия? Ако е така, може да страдате от апатия на работното място.

Апатията на работното място е социален феномен от десетилетия. Въпреки това, до сравнително наскоро той не беше наименуван или характеризиран като такъв.

Това чувство не засяга само служителите.

Мениджърите на компаниите са наясно, че производителността зависи до голяма степен от щастието и мотивацията на хората, които работят в тях. Затова те искат да го избегнат на всяка цена. От друга страна, отвъд корпоративните ценности, работниците искат да знаят, че това, което правят, е полезно и че носи ползи на всички нива.

Апатия на работното място
Апатията е липса на емоция, мотивация и ентусиазъм. Днес това почти се превърна в пандемия в западното общество. Задаваме си въпроса дали живеем, за да работим, или работим, за да живеем?

Ако индивидът не е мотивиран да изпълнява работата си, ще брои дните до уикенда. Това явление, ако е продължително, то ще доведе до хроничен стрес и проблеми, свързани с депресия и тревожност.

Най-честите последици от апатията на работното място са намалената производителност, лошото лидерство и приносът към създаването на лоша работна среда.

Причините за апатията на работното място
• Несигурност. Графици, които са несъвместими с живота, изключително ниски заплати, тормоз на работното място и лоши условия на труд като цяло.
• Лоша работна среда. Токсичната среда демотивира служителя, тъй като часовете, които прекарва на работа, са пълни с напрежение и негативни взаимодействия. Следователно е логично той да иска психически да се дистанцира от работата си.
• Рутинни и механични задачи. Във фабриките боравенето с продукти на производствена линия в продължение на часове е невероятно физическо и психическо изтощение. Всъщност след като работникът запомни и автоматизира задачите си, има малко стимулация да ги изпълнява.
• Невъзможност за прогресия. В компании, където изкачването по стълбицата не съществува, работникът може да изпита апатия поради липсата на предизвикателства.
• Фирмената политика и ценностите на служителите не съвпадат. Заетостта в професия, която работникът счита за морално осъдителна, неизбежно води до развитие на стрес и апатия като защитен механизъм.

Тези фактори, независимо или преплетени един с друг, създават голям психологически дискомфорт за служителя.


Предотвратяване на апатията на работното място
Тъй като фирмите са сбор от усилията и качествата на техните съставни части, ще посъветваме както компанията, така и работника.

Насоки за работниците
Не бива да забравяте отговорността, която носите към себе си. Вероятно имате основателна причина да изпитвате апатия, но винаги може да направите нещо, за да се погрижите за вас.

Тези мерки включват достатъчно сън, правилно хранене и опити да се съсредоточите върху положителните аспекти на вашата работа. Те обаче могат също да ви помогнат да изразите оплакванията си пред вашите мениджъри, както и да предложите решения за проблемите, които сте открили в работната си среда.

Ако работата ви влошава психичното ви здраве и не може да напуснете, посетете психолог.

Насоки за бизнеса
Когато наемате някого, вие не го възнаграждавате само със заплата. Има и други аспекти, които трябва да се вземат предвид. Например работната среда, социалните придобивки, натоварването и повишението.

Слушайте служителите си. Техните препоръки и поведение са пряко отражение на качеството на вашата компания. Работата в екип трябва да се поддържа във времето.

Работата не е всичко. Въпреки това нейната неизбежна и задължителна природа прави апатията път за бягство за много хора, които се чувстват заседнали в негативна жизнена динамика. Никой не заслужава да бъде нещастен на място, където постоянните му усилия опират до възможността да си плаща сметките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X