Напишете дума/думи за търсене

5 признака, че сме били емоционално пренебрегнати от баща си (и това ни засяга сега)

Да бъдеш емоционално пренебрегнат от баща си, може да има трайни последици през целия живот, дори когато пораснеш като възрастен.

Едно от най-големите предизвикателства, които психолозите наблюдават между бащите и техните деца, е как се управляват чувствата във връзката.

Тъй като мъжете от поколения са обезсърчавани да показват емоции, различни от гняв, много бащи изпитват дълбоко неудобство от собствените си чувства и тези на другите. И след като са се научили да се опитват да скрият емоциите си, вместо да ги изразяват и да се справят с тях, много татковци нямат добри
емоционални умения.

Как се проявява това в отношенията баща - дете?
Когато мъжете са емоционално непохватни, те гравитират към два конкретни механизма за справяне, за да избегнат демонстриране на реални чувства: хумор и активност. Да се шегуваш, е здравословно, адаптивно и полезно, освен ако не се използва непрекъснато като начин да се избегне сортирането на сложни чувства или тяхното усещане.

И за съжаление, няма начин да го заобиколите. Ако баща ви е прекарал живота си, избягвайки вашите чувства и неговите, тогава той неволно ви е пренебрегнал емоционално. Но емоционалното пренебрегване е трудно забележимо в отношенията баща - дете.

5 признака, че сте били емоционално пренебрегнати от баща си

- Чувствате се малко неловко или неудобно, когато сте сами с баща си

- Усещате, че баща ви всъщност не ви познава

- Отношенията ви с баща ви са скучни или се усещат празни

- Изпитвате трудности да водите разговор с баща си

- Склонни сте да се сопнете (или да се ядосате) на баща си и след това да се почувствате виновни или объркани за това

Разбира се, никой баща не е съвършен. Всичко е въпрос на това дали татко ви е успял да отговори достатъчно на емоционалната част от връзката ви и вашите емоции като негово дете.

3 неща, които може да направите по въпроса

Емоционалното пренебрегване не е избор на никого. То е невидимо и се предава автоматично. Просто казано, баща ви не е получил емоционално одобрение и отзивчивост от родителите си, така че не е знаел как да направи това за вас. Отговарянето на чувствата ви и възпитанието ви как да ги назовавате, управлявате, изразявате и използвате просто не е било по силите му.

Ако емоционалното пренебрегване е част от по-голяма картина на други видове малтретиране от баща ви, като емоционално, вербално, физическо или сексуално насилие, важно е да се съсредоточите повече върху защитата си от него. Поставете себе си и собствените си нужди от емоционална безопасност на първо място и обърнете внимание на ефектите от злоупотребата, преди да се обърнете към пренебрегването.

Дори ако баща ви има добри намерения и не е бил насилник и вероятно не е виновен за емоционалното ви пренебрегване, ефектите от пренебрегването върху вас са все още силни и важни и е жизненоважно да ги приемете на сериозно.

2 начина, по които може да излекувате връзката си с баща си

- Ако смятате, че баща ви е добронамерен, но му липсват емоционални умения, опитайте се да подобрите емоционалната си връзка с него.

- Задавайте въпроси на баща си за детството му, след което слушайте внимателно

Може да чуете истории за това как родителите му не са били в хармония с него или са го провалили емоционално. Попитайте го дали е било това отношение трудно за него. Дали се е чувствал самотен заради това или къде са били баба ви и дядо ви, когато това се е случвало. Стремете се да изпитвате някаква съпричастност към детето, което баща ви някога е бил. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X