Напишете дума/думи за търсене

Защо е добре понякога да си лягаме ядосани на половинката

Чували сте препоръката, че интимните двойки никога не трябва да си лягат ядосани.
Ще бъда честен с вас. Вярвах, че това е страхотно правило, според което трябва да се живее. Но това беше, когато бях във връзка, в която липсваше страст, включително страстта да се спори.

Слава богу, вече имам доста по-жизнени романтични отношения и без съмнение знам, че ако не си лягахме ядосани с половинката ми, щяхме да бъдем будни цяла нощ и да се караме за някаква тотална глупост. След определен момент в спора ние просто крещим заради самото викане.

Да си легнем ядосани, всъщност е страхотно за връзката ни, защото нещата обикновено изглеждат съвсем различно сутрин.
Когато алтернативата е безсънна или почти безсънна нощ, лягането с ядосан ум и емоции всъщност е най-доброто за повечето двойки.

6 причини, поради които определено трябва да опитате да си легнете ядосани, според експерти по съня

1. По-добре е за вашето психическо и емоционално здраве
Експертът по съня от Станфорд д-р Брандън Питърс съобщава, че затрудненото заспиване пречи на по-високото когнитивно и изпълнително функциониране на мозъка. Той също така засяга нашата амигдала, която помага за регулирането на нашите емоции.

Когато не спим, реагираме прекалено на ситуации или изобщо не реагираме , защото нашите невротрансмитери не правят правилните връзки.

Мозъкът изпраща червени знамена за повече проблеми във връзката на следващия ден, наред с други неща, като че ли създава минно поле.

Също така паметта е нарушена, защото колкото по-малко спите, толкова повече мозъкът ви се чувства така, все едно сте махмурлия.
Това означава, че имате нужда от сън, за да разсъждавате добре, да общувате ефективно и да решавате проблемите.

2. По-добре е за вашето физическо здраве
Данните показват, че всъщност хроничната загуба на сън оказва драстично влияние върху здравето, но ако редовно се карате, вместо да спите, това ще се увеличи.

Тъй като лесно бихте могли да блъснете колата си в нечия друга, защото липсата на сън наистина имитира ефектите от пиенето.
Липсата на сън може да ви изложи на по-висок риск от развитие на хронични заболявания, включително диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване. Също така сте по-податливи на разболяване от обикновена настинка.

3. Може да правите страхотен секс за сдобряване
Д-р Робърт Д. Оексман, бивш директор на Института Sleep to Live и настоящ главен изпълнителен директор и основател на Somly, казва, че хроничното лишаване от сън може да намали хормоните на сексуалното желание както при мъжете, така и при жените.

Специалистите по съня са установили, че и двата пола съобщават за по-малък интерес към секса, когато са лишени от сън.

Така че, ако очаквате невероятен секс за сдобряване, трябва да приключите спора сутринта, когато сте отпочинали и презаредени.

4. Може да се събудите с по-положителна перспектива
Има определена връзка между липсата на сън и депресията и може да изглежда като ситуация с кокошка и яйце. Безсънието може да е признак на депресия и липсата на сън може да играе роля в причиняването й.

„Просто трябва да скъсаме“ през нощта се превръща в „Може да се справим с това“ на сутринта. Безсънните нощи не са ваш приятел.

5. Сънят ви помага да се придържате към централната точка и да се фокусирате по-добре върху разглеждания въпрос
През 2013 г. изследователи на съня в Калифорнийския университет в Бъркли откриха „дисфункционален път, който обяснява връзката между влошаването на мозъка, прекъсването на съня и загубата на паметта“.

Стоенето до късно буден, водейки споров, допринася за това да се отклоните от коловоза и да се карате за всякакви проблеми, вместо за този, който наистина е налице. Ставате твърде сънливи и забравяте истинската си гледна точка.

Поспете и се заемете с проблема на сутрин, когато умът ви е бистър, чувствате се по-свежи и сте имали няколко часа, за да се охладите психически и физически, за да може да останете фокусирани върху истинския разговор.

6. Може да избегнете да направите или кажете нещо, за което ще съжалявате
Експертът по съня Фил Герман казва: "Липсата на сън може да повлияе на тълкуванията ни на събитията. Това вреди на способността ни да правим разумни преценки, защото може да не преценяваме точно ситуациите и да действаме мъдро спрямо тях."

Колкото по-дълго оставате да спорите, толкова по-лош вероятно ще стане спорът, защото започвате да ставате раздразнителни и да се нахвърляте върху другия."
Като си дадете период на „разхлаждане“, като си починете и след това преразгледате разговора, това помага и на двете страни да си спомнят, че този спор наистина трябва да бъде точно това - разговор.

Всеки има думата, но и двамата работите за обща цел: разрешаване на проблема. И искате да разберете как да накарате нещата да работят и да постигнете тази цел заедно.
Това е почти невъзможно да се направи в разгара на момента.
Когато викате, вие не се чувате един друг. Това е просто много шум, който в най-добрия случай не е причинил непоправима вреда. Но почти винаги нанася някаква вреда, независимо дали засяга ума и тялото ви, или в кръстосания огън са разменени обидни думи.

Ангажирайте се да преразгледате разговора отново на следващия ден, след като сте си отпочинали и възвърнете малко перспектива.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X