Напишете дума/думи за търсене

5 съвета за предотвратяване на домашни пожари

Може да не осъзнавате потенциалните опасности, дебнещи в дома ви. Много пъти една незначителна непредпазливост причинява сериозни щети на жилища, обзавеждане и други вещи и дори може да изложи живота на риск. Поради тази причина е важно да защитите себе си и семейството си, като използвате превенцията като основно оръжие за избягване на битови инциденти.

Съвети за предотвратяване на домашни пожари

1. Не оставяйте уредите включени в контакта
Обикновено хората оставят множество устройства, свързани към електрическия ток в домовете си. Това е сериозна опасност, тъй като всяко претоварване може да причини късо съединение, което може да предизвика пожар.

Надзорът на устройствата, които са включени в мрежата, е повече от необходим. Това е единственият начин да избегнете сериозни инциденти. В случай на късо съединение, ако сме близо до устройството, имаме способността да действаме, преди ситуацията да се влоши. Но ако сме далеч от устройството или сме напуснали дома си, ситуацията може бързо да излезе извън контрол.

Поради тази причина е важно никога да не оставяме нищо включено, когато излизаме от вкъщи. Компютрите, мобилните телефони и някои домакински уреди могат да причинят насищане на електрическата система и да предизвикат пожар.

2. Използвайте детектори за дим
Противопожарните системи са наистина полезни за предотвратяване на инциденти.

- Те са интелигентни устройства, които откриват дим и издават звук, който ви предупреждава за възможна опасност.
- В същото време този детектор излъчва сигнал към други устройства, които незабавно пръскат вода, за да потушат пламъците.
- Ако прекарвате много време далеч от дома и не може да поддържате ежедневен контрол над жилището си, те осигуряват сигурността, която така желаем.

3. Винаги под ръка пожарогасител
Той трябва да бъде разположен в онези помещения, където прекарвате по-голямата част от времето си и където има по-голям риск от пожар: хола и кухнята. Освен това на тези две места се използва най-много електричество и където по-лесно може да се генерира пожар.

4. Изключете разклонителите и предотвратете домашни пожари
Обикновено използваме разклонители за свързване на различни електронни устройства. Това може да означава претоварване с електричество, което може да генерира късо съединение.
През последните години има голям брой пожари, причинени от разклонители. Затова е важно да ги изключвате винаги, когато няма да се използват. По същия начин би било най-добре да не използвате всички щепсели непрекъснато.

5. Защитете нагревателите добре
Сегашните отоплителни системи ни помогнаха да предотвратим пожари в къщи. Все още обаче има стари къщи с камини, печки на дърва, отоплителни уреди или остарели отоплителни системи.
Маси с покривки могат да се запалят, ако са близо до източника на топлина. След това пожарът ще се разпространи бързо през помещението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X