Напишете дума/думи за търсене

Странното нещо, което споделяме с (почти) всеки човек, който носи същото име като нас

Имената са важни. Те могат да ни кажат толкова много за един човек - както добро, така и лошо, и повечето имена са склонни да пасват на човек по един или друг начин.
Всъщност може да има научна причина имената ни да съвпадат с лицата ни.

Кое е единственото нещо, което споделяте с хора, които имат същото име като вас?

Резултатите от проучване, публикувано през 2017 г. в The Journal of Personality and Social Psychology, предполагат, че когато на хората се покаже лице и им се кажат пет различни имена като опции за всяко, те избират точно съответстващото лице и име в приблизително 35 процента от времето.

Това е сравнително висок процент и Кати Мондлох - психолог от университета Брок в Канада, изглежда е съгласна, че може да има нещо в това.

Тя казва, че случайният шанс би бил 20 процента. „Родителите влияят на лицето ни, защото сме генетично свързани и те също избират имената ни. Мисля, че голям компонент за външния ни вид ще идва от генетично наследство, диета и стрес.“

Има толкова много разнообразни причини зад избора, който хората правят, за да кръстят децата си, както и защо хората, които избират съответстващото име и лице.

Представете си снимка на Джъстин Бийбър.
Може ли да си го представите с друго име? На мен ми е трудно. На мен той просто ми прилича на Джъстин.

Още по-очарователното е, че резултатите създават междунационални бариери. Френските участници в изследването успяват точно да съпоставят френски имена с френски лица, но не и израелски имена с израелски лица и обратно.

„Това предполага, че е нещо културно специфично“, добавя Мондлох.
По време на проучването е генериран компютърен алгоритъм, за да се види какви характеристики споделят хората с едно и също име. Според компютърен анализ индивидите, кръстени еднакво, имат прилики около очите и устата си.

Когато получавал лице с две имена, компютърният робот успял да отгатне правилното име в 60 процента от случаите.

Но Йонат Цвебнер - един от авторите на изследването, казва: „Вече знаем от предишни изследвания, че имената имат стереотипи. Проучванията показват, че в САЩ бихте оценили човек на име Катрин като по-успешен от човек на име Бони. Ще оцените човек на име Скот като по-популярен от Херман. Освен това знаем, че хората си представят, че Боб има по-кръгло лице в сравнение с Тим. Проведохме повече от дузина проучвания и всеки път имахме чувството, че резултатите ще са различни, но всеки път се получаваше. Това беше наистина изненадващо."

И въпреки че Мондлох смята, че има и други фактори, които влияят върху външния ни вид освен името ни, тя казва, че феноменът е налице.

Самият Цвебнер признава, че не можел да вземе решение за име, след като му се родило бебе само няколко седмици преди публикуването на проучването.
Той споделя: „За по-големите си деца не участвах в това проучване, но сега, когато знам последиците от избора на име, беше много по-трудно. Ако не трябваше да я записваме в болницата, дъщеря ми щеше да остане неназована известно време."
В крайна сметка със съпругата си избрали Люляк за име на бебето си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X