Напишете дума/думи за търсене

Как да се държим в църква

Да се смирим! Това е едно от най-важните неща, които трябва да направим преди да отидем на църква. И да се освободим от земните грижи, за да “влезем” с цялото си съзнание в духовния ритуал и смисъла му. По пътя към храма трябва да поемем с чисти мисли, душа и тяло, а поведението ни в него да е като за среща с Бог.

Екстравагантното облекло не е подходящо

Според църковните канони, когато влизаме в църква, трябва да сме облечени чисто и просто. Не бива да сме с дрехи, по които има надписи с антихристиянско съдържание. Не е редно и да сме екстравагантно облечени с много бижута, с ярко лакирани нокти, много грим и силни парфюми. Дрехите, които подчертават формите на тялото и прекалено разголените одежди, също са недопустими. Препоръчително е мъжете християни да носят брада или поне мустаци. Жените да са с дълги – не по-нагоре от коляното, непрозрачни поли и покрита глава със забрадка, кърпа, която не бива да е с небрежно висящи краища. Мобилните телефони се изключват. Не се влиза в нетрезво състояние и не се пуши. Не се говорят празни приказки, ако се налага трябва да сме тихи. По време на богослужение не бива да се разхождаме безцелно из храма.

Как да се кръстим

Православният християнин се кръсти с дясната ръка с изравнени краища на палец, показалец и среден пръст, а останалите два – прибрани към дланта. Първо се докосва челото “в името на Отца”, после – долната част на гърдите “и Сина”, дясното рамо “и Светия Дух” и накрая лявото рамо “Амин”, съпроводено с лек поклон напред. Кръстът символизира избавянето от властта на дявола и даряване с вечен живот. Правилно е да се кръстим в началото и в края на всяко богослужение, в началото и в края на песнопенията и всеки път, когато се чете или пее трисветото Божие име – на Отец, Син и Свети Дух.

Паленето на свещи е символ на вярата и любовта ни

Това е малкият ни дар към църквата. Обикновено големите свещници са пред иконите на Исус Христос и Богородица, но има и по-малки – пред храмовите светини, мощи на светци, чудотворни икони. Тук се палят свещите за здраве, тук отправяме своите молитви. Долу ниско се поставят метални сандъчета с пясък или свещници с разпятие, където почитаме своите покойници. Първо се пали свещ пред иконата на Исус Христос, после пред иконата на св. Богородица, след това – за починалите и ако искаме, пред иконите на другите светци.

Молитвата е единствената здрава връзка между човека и Бога

Молитвата е средството, чрез което влизаме във връзка с Бога не само когато сме в църквата. Постоянно ни се налага да ходим по различни инстанции за решаване на жизнени проблеми и това е свързано с конфликти с чакане и нерви. Често молбата ни не е удовлетворена. Всъщност сме духовно слепи и не знаем какво се крие зад това. Дали искането в молбата ни е полезно за нас или не е? Знаем молитвата "Отче наш", но забравяме да прилагаме думите в нея - "да бъде твоята воля", а в действителност се молим за това - "да бъде моята воля". Добре е преди да се помолим да се обърнем към Вселената и Бог и да пожелаем молбата ни да бъде според неговата воля. Молитвата е единствената здрава връзка между човека и Бога. Когато човек отрича наличието на Бог и не търси неговата помощ, той в гордостта си остава сам и трябва да разчита само на собствените си сили. Лошото ни отношение към християнството води до песимизъм. Затова да се настроим позитивно и да не свързваме празника само с това какво ще сложим на трапезата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X