Напишете дума/думи за търсене

Креативни идеи за декориране на малка спалня

Световното население продължава да расте, докато наличността на пространството намалява. Ето защо в днешно време са често срещани апартаменти с малки стаи, които изискват големи творчески идеи, за да извлечете най-доброто от тях по отношение на декоративния дизайн.

Номерът е да оптимизирате наличното пространство, да изберете правилните мебели и декоративни предмети и да подчертаете детайлите, които придават живот и автентичност на малката стая.

Първото нещо, което трябва да направите, е да измерите цялата площ отгоре надолу, да определите дали таванът е висок или не и да знаете дали има възможност за разделяне на пространството на няколко нива.
Така ще разберете какви мебели са най-добри, дали е по-добре да ги купите или да ги поръчате. Ще може бързо да прецените дали е по-добре да изберете ниско или високо легло, ако малката стая е тази, в която спите.

1. Маркирайте детайлите на бял фон
Когато става въпрос за малки помещения, гамата от цветове, избрани за стените, трябва да бъде добре обмислена. Това е така, защото използваните тонове могат да направят малко пространство да изглежда визуално по-голямо или дори по-малко.

При тази предпоставка трябва да знаете, че светлите тонове са най-подходящи за добавяне на въображаеми метри към стаята. Бялото е кралят на неутралните цветове, което добавя дълбочина към пространството и според теорията на цветовете осигурява усещане за мир, спокойствие и хармония, което не е маловажно, когато става дума за прекарване на голяма част от деня ви в малко пространство.

Така че боядисайте стаята в бяло и добавете нюанси на цвят и яркост от декоративни предмети. Например елементи като саксийни растения, спално бельо с цветни фигури или килим с живи тонове.

2. Направете таблата фокусна точка на стаята
Говорейки за добавяне на малки детайли, които дават живот на малка стая, боядисана в бяло, намираме таблата на леглото. Този елемент е много полезен, тъй като добавя комфорт, когато лежите за бърза почивка или когато учите.

Именно това е един от факторите, които могат да се използват за добавяне на цвят и превръщането му във фокус на внимание.

3. Изберете малки мебели с двойна функционалност
Друга креативна идея за малки стаи, която имаме за вас, включва използването на много малки и спретнати мебели, които не заемат жизненоважно пространство. Сред всички налични опции са модулните мебели, които се монтират прикрепени към стените, като гарантират, че няма да бъде загубен нито един сантиметър, като същевременно ви позволяват да имате специфични зони за организиране и съхранение на вашите вещи.

Разбира се, има и мебели с двойна функция. Говорим за сгъваеми легла, които могат да се използват през нощта, но през деня се прибират, за да осигурят необходимото пространство за разполагане на бюро, ако работите от вкъщи, или да оставят зоната свободна и да осигурят по-широк проход.

Друга креативна идея включва поставянето на леглото до една от стените и използването му като диван през деня. Ще го постигнете, като го поставите няколко удобни и красиви възглавнички до него.

4. Персонализирайте вашето пространство със снимки
Алтернатива на таблата са снимки или картини, които могат да бъдат поставени по различни начини, превръщайки тази стена в главния герой.

Изберете селекция от една, три или шест снимки и ги поставете в много минималистични рамки, но с различни размери. В случай, че сте избрали едно изображение, най-добре би било то да е хоризонтално и много отворено, за да създадете оптимален баланс.

Същата творческа идея се отнася и за картините. Не само ще добавите своя специален щрих към стаята, но ще запазите усещането за дълбочина.

5. Оживете неудобните кътчета и процепи
Някои дизайни на малки стаи могат да изглеждат сложни поради наличието на неудобни зони, включително колони или прозорци с вътрешни первази.

Сред креативните идеи, които могат да ви помогнат да използвате ефективно тези пространства, са монтирането на плаващи рафтове между колоните за поставяне на книги и аксесоари. Също така е подходящо да използвате первази, нощни шкафчета или рафтове за поставяне на декоративни предмети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X