Напишете дума/думи за търсене

Синът ми иска да си лакира ноктите. Да му позволя ли?

Дори в XXI век обществото все още се придържа към много стереотипи по отношение на пола. Затова голям брой деца израстват, приемайки определени роли, възприемайки определени „женски“ или „мъжки“ поведения, в зависимост от това дали са момичета или момчета.

Но какво се случва, ако те не приемат психологическите, социалните или културните характеристики, които обществото приписва на техния пол? Какво се случва, ако едно момче иска да си лакира ноктите? Да му позволим или това ще го направи по-малко мъж?

Понастоящем възпитанието за равенство е на дневен ред. Така че защо все още има много предразсъдъци и стереотипи по отношение на сексуалната ориентация или пола на човека?

„Проблемът с пола е, че предписва какви „трябва“ да бъдем, вместо да разпознава какви сме.“
Чимаманда Нгози Адичи

Изкореняване на половите роли и стереотипи
От основно значение е напълно да изкореним ролите на половете и стереотипите, за да могат децата да растат щастливи и свободни. Но какво означават тези стереотипи? Според Синта Кайетано и Олга Тена може да дефинираме половите стереотипи по следния начин:
„Предварително създадени и вградени идеи по време на процеса на социализация, идеи, които научаваме от времето, когато сме деца, относно жизнената същност и разликите между мъжете и жените, които се характеризират с тяхното опростяване и способността им да бъдат приети, са елементарни и не отговарят на анализ на индивиди."
Синта Кайетано и Олга Тена

Все още продължаваме да чуваме такива ретроградни забележки като „Танцуването на балет е за момичета“, „Играта на футбол е за момчета“, „Само момичетата могат да играят с кукли“, „Само момчетата могат да играят с коли и камиони“, „Принцесите са за момичета“, „Супергероите са за момчета“…

Да, ама не! Играчките, интересите, хобитата и поведението не принадлежат към един-единствен пол. Не бива бъдещите поколения да растат сред стереотипни вярвания, които служат само за потискане на тяхното поведение.

„На всяко дете се определя една или друга категория въз основа на формата и размера на гениталиите му. След като това назначение се осъществи, ние ставаме това, което културата смята, че всеки човек е – женствен или мъжествен. Докато мнозина вярват, че мъжете и жените са естествен израз на генетична карта, полът е продукт на културата и човешката мисъл, социална конструкция, която създава естествената истина на всеки индивид.”
Гилбърт и Уесбстър

Синът ми иска да си лакира ноктите
Светът се променя и напредва към равенство между половете. Като цяло продължава да смята, че лакирането на ноктите е нещо, което само жените трябва да правят. Но все повече мъже се присъединяват към тази практика за красота. Следователно вярването, че това е изключително женско действие, е старомодно и остаряло вярване.

Така че, ако синът ви иска да лакира ноктите си, няма причина да се страхувате. Нормално е децата да искат да имитират поведението, което наблюдават у своите майки, учителки, сестри и т.н. Нещо повече, това означава, че вашият син все още не е възприел половите стереотипи, които обществото иска да наложи.
Така че не бъдете вие този, който потиска поведението му. Помогнете му да изразява себе си свободно. В крайна сметка, каква вреда има в лакирането на ноктите? Нито едно!

„Двете най-страшни и объркващи думи, които всеки човек чува в някакъв момент от живота си, са: „Бъди мъж!“
Джо Ерман

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X