Напишете дума/думи за търсене

Защо побелялата коса пожълтява? 7 съвета как да избегнете това

Здравето на косата зависи до голяма степен от състоянието на нейната кутикула, която осигурява гъвкавост и еластичност. Този слой може да бъде повлиян от различни фактори – топлина от преса или сешоар, както и елементи, присъстващи в боите за коса. Тогава сивата коса пожълтява.

От 50 години нататък или може би дори малко по-рано, повечето хора ще имат бели коси. Има обаче случаи, в които сивата коса пожълтява.

Количеството меланин намалява с възрастта. Първо косата посивява, след това побелява. Това варира от човек на човек и освен от възрастта, може да зависи от фактори като стрес и генетика.

Обичайно е бялата коса да пожълтява поради определени външни фактори, които засягат кутикулата, променяйки нейната структура. Един от тях е излагането на слънце, което допринася за окисляването на еумеланина, което го кара да губи цвета си.

По същия начин слънчевата светлина може да промени състава на мастните киселини или липидите. Когато те се окисляват, косата придобива леко жълт цвят, който е по-забележим при хора със посивяла или побеляла коса.

Много важен фактор, който вече споменахме, е топлината на сешоара или пресата. Тези елементи не само дехидратират кутикулата, но и я омекотяват и променят нейната структура. Не забравяйте, че при суха коса фоликулите са отворени, така че могат да абсорбират всяко вещество.

От друга страна, в шампоаните и балсамите за коса има химикали, които допринасят за появата на този проблем. В някои случаи вещества като силикони полепват по косъма, натрупват се върху кутикулата и го правят по-малко прозрачен.

Появява се и в резултат на минералните соли, присъстващи в хлора в плувните басейни и дори във водата, която излиза от крановете и душовете. Това причинява промяна на липидите, което ги кара да загубят прозрачност.

Същата ситуация се случва и със съставките в боите за коса, включително натриев хидроксид, етаноламин, гуанидин, амоняк и амониев тиогликонат. Те могат да причинят пукнатини в кутикулата с гореспоменатите ефекти.

Сивата коса също пожълтява дори поради дим в околната среда, независимо дали от пушене или изгаряне, както и други замърсители във въздуха.

7 съвета за предотвратяване на пожълтяването на сивата коса

1. Хидратирайте косата си

За да избегнете загуба на влага, косата трябва да бъде правилно хидратирана. Това може да се направи с естествени масла като масло от жожоба, пореч или макадамия. Може също така да направите това, като използвате шампоани и балсами с глицерин или хиалуронова киселина.

Установено е, че добавянето на хиалуронова киселина подобрява здравината на биополимерните филми в козметиката за грижа за косата.

2. Използвайте протеини и витамини
Когато сивата коса пожълтее, това е знак за коса с дефицит на хранителни вещества. За да го възстановим, може да прибегнем до шампоани или препарати (маски) на базата на протеини, както и витамини, включително А, С и В5 (пантенол), които предпазват от въздействието на околната среда.

3. Поддържайте леко кисело pH
Друг момент, който се отбелязва при укрепването на кутикулите, е, че използваните продукти за коса трябва да имат леко кисело рН - между 4,5 и 5. Това допринася по-добре за гарантиране, че кожичките остават затворени.

4. Избягвайте определени съставки
Те използвайте по възможност продукти със съставки като споменатите по-горе (натриев хидроксид, гуанидин, амоняк и др.). Вместо това трябва да се използват продукти с леки повърхностноактивни вещества като таурати, бетаини, гликозиди или саркозинати.

5. Прилагайте антиоксидантни продукти
Флавоноидите предпазват косата от въздействието на слънчевата радиация. Филтрите могат да се добавят към шампоана или да се използват естествени продукти като зелен чай, алое вера или гинко билоба, които според изследванията имат висок антиоксидантен потенциал.

6. Пазете косата си от слънцето
В допълнение към горното е необходимо да избягвате продължително излагане на слънце. Косата, на която липсва меланин, е по-чувствителна.

Сред предпазните мерки за защита може да използвате чадъри, шапки, каскети или кърпи. За предпочитане не излизайте в часовете, когато слънчевата радиация е по-интензивна.

7. Използвайте шампоани с пигменти
За да възстановите цвета на бялата коса и да неутрализирате жълтите отблясъци, може също да използвате шампоани, които произвеждат тъмно оцветяване. За предпочитане такива с естествени пигменти. За да направите това, може да използвате растения като розмарин.

Запомнете: Здравата коса изглежда здрава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X