Напишете дума/думи за търсене

Черни изпражнения при кучета: на какво се дължат?

Кучетата се изхождат от един до 5 пъти на ден, когато са кученца, въпреки че броят на дневните изпражнения зависи от размера, възрастта, физическата конституция и диетата на животното. Външният вид на изпражненията може да ни каже много за тяхното здраве, тъй като цветът, структурата, наличието на чужди тела и много други неща показват храносмилателни процеси.

За съжаление, черните изпражнения могат да показват много сериозна основна патология.

Нормалният цвят на изпражненията на кучето трябва да е кафяв, нещо подобно на млечен шоколад. Този нюанс е знак, че черният дроб функционира правилно, тъй като билирубинът в жлъчката придава този цвят на изпражненията. Възможно е обаче да настъпят някои леки промени в зависимост от диетата и хидратацията на кучето.

Признаци за здрав стомашно-чревен тракт при кучета според техните изпражнения

1. Шоколадово кафяви изпражнения
2. Размерът на изпражненията е еквивалентен на количеството погълната храна.
3. Неприятна миризма (това е нормално), но не толкова ужасна, че да ви се догади силно.
4. Удължена форма на изпражненията.
5. Влажни изпражнения, но не прекалено воднисти.

Какво причинява черни изпражнения при кучета?
При хората черните изпражнения са показателни за кървене в стомаха. Ако пациентът кърви в горната част на храносмилателния тракт по някаква причина, кръвта преминава през стомаха и се усвоява, поради което се превръща от червено в катраненочерен цвят. При кучетата това правило също е вярно, но има повече причини.

Нараняване на храносмилателния тракт
Черните миришещи изпражнения при кучета обикновено показват кървящо увреждане на някои части от горния храносмилателен тракт - било то стомаха, долната част на хранопровода или други свързани органи. Това най-вероятно е причинено от поглъщане на остър материал като твърда играчка, камък или игла. Може да е причинено от някаква патология като стомашни язви.

Причината, поради която изпражненията излизат черни при този тип сценарий, е поради преминаването на кръв в тялото. Докато се усвоява, червеният цвят на кръвта се превръща в катраненочерен, освен това може да отдели неприятна миризма по време на процеса.

Паразити
Някои паразитни червеи се размножават в стените на червата и се хранят с кръвта и хранителните вещества на гостоприемника. Може би най-проблемният микроорганизъм от тази група за кучета е Toxocara canis, белезникав червей с дължина от 9 до 18 сантиметра, който се установява в чревната област на животното, причинявайки различни симптоми.

В този случай могат да се появят черни изпражнения при кучета, въпреки че по-често те са червеникави, тъй като кървенето се случва на чревно ниво. Други симптоми на това състояние са повръщане, запек, диария, загуба на тегло и общо неразположение.

Хеморагичен гастроентерит
Това състояние се характеризира с два ясни симптома: диария и кръв в изпражненията. Неговите причини не са известни, въпреки че се смята, че може да е отговор на вредни бактерии или ендотоксините, които произвеждат. На патологично ниво има повишаване на чревната пропускливост на кучето, което насърчава филтрирането на кръвта и протеините.

Хеморагичният гастроентерит изисква посещение при ветеринарен лекар във всички случаи, тъй като може да бъде фатален. При конкретна флуидна терапия и превантивно приложение на антибиотици, смъртността е под 10%. За съжаление, 10-15% от засегнатите кучета ще имат повтарящи се случаи.

Рак
Ракът възниква, когато група клетки мутират в своята ДНК, което нарушава техните цикли на смърт и делене. Тъй като не умират, когато трябва, тези клетки пораждат страховития тумор, който, от своя страна, може да се разпространи в други части на тялото под формата на метастази.

Ракът на стомаха може да доведе до появата на страховитите черни изпражнения при кучета. Този признак е придружен от загуба на тегло, обща апатия, проблеми с храненето и летаргия. Прогнозата зависи от стадия на рака и общото здравословно състояние на засегнатото куче.

Проблеми със съсирването
Ниският брой на тромбоцитите в кръвната плазма на кучето и други състояния могат да накарат кръвта му да не се съсирва правилно. На свой ред това причинява кървене навсякъде в тялото му, включително горната част на храносмилателния тракт. Поглъщането на отрова за плъхове често причинява проблеми със съсирването при кучета.

Диета
Черните изпражнения също могат да бъдат причинени от твърде много желязо в храната. Това обикновено се случва, когато храната на кучето е базирана на диета тип BARF или когато им се предлага домашна храна. Някои каранатии като черния дроб съдържат големи количества желязо, така че консумацията му променя цвета на дефекацията.

Лекарства
Някои лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства, бисмут, железен сулфат или метронидазол също могат да причинят черни изпражнения. Този ефект обаче е безвреден и се проявява само при продължително лечение.

Други цветове в кучешки изпражнения
• Червени: Червените изпражнения са признак на чревно кървене. Може да се дължи и на анална фисура.
• Сиво и бяло: Това са признаци на проблеми с панкреаса.
• Зелено: Може да показва проблем с жлъчния мехур или че кучето просто е консумирало трева.
• Оранжево и жълто: Показва проблем с черния дроб.

Разбира се, не всички възможни причини за необичайно оцветени изпражнения са сериозни заболявания. Понякога кучето просто е консумирало нещо, което спорадично оцветява изпражненията, но в този случай странният цвят на изпражненията не трябва да продължава повече от 24 часа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X