Напишете дума/думи за търсене

Интеркостален неврит при бременни жени

Някои жени изпитват болка в гърдите, подобна на интеркостален неврит, докато бременеят. Това е рядко състояние, което обикновено се проявява в края на бременността.
При интеркосталния неврит съществува възпалителен процес на гръден нерв, който предизвиква болка. При бременност обаче механизмът не е възпаление.

Какво се знае за произхода на болката в гърдите по време на бременност?

Тъй като е рядко състояние, проучванията са оскъдни. Досега истинската причина за болка в гърдите по време на бременност не е установена.

Съществуват обаче няколко хипотези, които се опитват да обяснят предразположеността на бременните жени към развитие на интеркостален неврит.

Болка поради удължаване на влакната
Една от тези теории е, че нарастващата матка води до прогресивно удължаване на нервните влакна. Това води до активиране на рецепторите за болка, генерирайки състоянието. Приемането на тази хипотеза се основава на факта, че интеркосталният неврит, свързан с бременността, изчезва в рамките на няколко часа след раждането.

От друга страна, това може да обясни защо е по-често болката да се появява по-късно по време на бременност. Това е валиден аргумент защо невропатията засяга повече нивата, които са по-близо до растящия корем, отколкото тези нерви в горната част на гръдния кош.

Радикална компресия без херния
Друга причина, поради която се смята, че се появява гръдна невралгия при някои бременни жени, е механичното прихващане на нерва, когато нервът излиза от гръбначния стълб. Това улавяне е резултат от прибавеното действие на няколко фактора, които са характерни за бременността.

• Акцентиране на лумбалната лордоза, за да се противодейства на наддаването на тегло в коремната област и по този начин да се промени центърът на тежестта на тялото.
• Задържане на течности в резултат на увеличен обем на кръвта, което предразполага меките тъкани около гръбначния стълб към леко подуване.

Резултатът е, че разтягането, причинено от хиперлордозата и увеличаването на размера на паравертебралните (в близост до гръбначните прешлени) структури, оставят по-малко пространство за свободен път на нервите. Но фактът, че интеркосталният неврит не засяга по-голямата част от бременните жени, поражда подозрение за други фактори.

Отпуснатост на връзките поради действието на релаксин
Повишеният релаксин - молекула, свързана с повишена гъвкавост на тазобедрените стави и връзки за насърчаване на раждането, може да бъде включен в произхода на болката. Според някои автори релаксинът има ефект и върху междупрешленните дискове, което ги прави по-уязвими на стрес.
Тази хипотеза обаче е противоречива.

Какви симптоми причинява интеркостален неврит при бременни жени?
Интеркосталната невралгия причинява умерена до силна болка от едната страна на гръдния кош. Обикновено следва пътя на един или два интеркостални нерва и може да има усещане за изтръпване в областта.

Най-често се забелязва в долните нива на гръдната област, тези, които са най-близо до корема.

Отличителна черта на интеркосталния неврит по време на бременност е, че палпацията на мускулите на гърба засилва болезненото усещане. По същия начин промените в позицията могат да влошат симптома. Болката може дори да затрудни движението на жената.

Най-общо казано, интеркосталният неврит най-често засяга дясната страна на гръдния кош. Освен това някои жени съобщават, че болката се излъчва към корема.

Важно е да се отбележи, че симптомите изчезват след раждането. Въпреки това е обичайно това състояние да се повтори при бъдещи бременности.

Диагностика на интеркостален неврит при бременност
Симптоматологията е достатъчна за поставяне на диагнозата. Възможно е лекарят да прецени електромиографията като необходима. Не за да се потвърди някаква находка, а за да се изключи по-сложна причина.

Диференциални диагнози, които трябва да се вземат предвид
Важно е да се изключат патологии, при които има подлежаща нервна лезия. Припомняме, че при интеркостален неврит по време на бременност не изглежда да има увреждане на нервите, а по-скоро състоянието е вторично на механичен ефект.

Въпреки това приемането на това състояние в началото, без да се прибягва до подходящ преглед, може да маскира други нарушения с по-голяма тежест:

• Дискова херния.
Херпес зостер инфекция.
• Диабетна полирадикулопатия.

Опции за намаляване на гръдна невралгия при бременност
Най-добрата терапия за нервно-мускулна болка, дължаща се на бременност, е нейната превенция чрез физическа подготовка преди забременяване. Тази препоръка обаче не е много полезна за пациент, който вече има заболяването, и за тези, които са склонни да го развият.

Често се прибягва и до локално използване на лидокаинови пластири върху засегнатата област, като крайна мярка за намаляване на симптоматиката. Но това приложение на аналгетик трябва да бъде под строг медицински контрол, поради възможните рискове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X