Напишете дума/думи за търсене

Херпес зостер: какво трябва да знаем?

Херпес зостер е инфекциозно заболяване, предизвикано от вируса варицела зостер. Основната зона на увреждане са нервите под кожата, така че основният симптом е възпалението и обривите (мехури) по протежение на нерва. Тази болест засяга главно хора с отслабен имунитет и над 50-годишна възраст. В юношеска възраст болестта се понася много по-добре.

Блистерите често са болезнени, защото "изгарят" кожата. В някои страни тази болест се нарича „огънят на Сан Антонио“.

Основни причини за развитието на херпес зостер

Причината за това заболяване е същият вирус, който провокира варицелата. Не може да бъде напълно отстранен от тялото, той остава в латентно състояние и се активира в нервните възли при определени обстоятелства.

Не всички хора, които са страдали от варицела впоследствие страдат от херпес зостер. Често вирусът се активира отново при тези, чиито тела са претърпели някои промени, свързани с отслабена имунна система, възраст или продължителна употреба на лекарства.

Човешки носител може да разпространи вируса върху здрави хора, но това се наблюдава само ако е имало директен контакт с мехурите.

Възрастните хора са изложени на риск, тъй като именно имунната им система е особено отслабена. Херпесът може да засегне и тези, които са имали варицела през първата година от живота си.

Симптоми

Основният симптом е появата на болка, която може да се появи по-рано от мехурите по кожата. Това се дължи на първоначалното действие на вируса върху нервите на дермата. Мехурчетата могат да се появят през периода от 1 до 14 дни на заболяване, а болката може да бъде силна или лека.

Основните симптоми на херпес зостер включват:

- сърбеж и изтръпване;
- незначителни усещания за болка;
- силна болка в засегнатата област.

В началния стадий на заболяването симптомите са следните:

- телесната температура се повишава;
- главоболието става по-често;
- има дискомфорт в стомашно-чревния тракт;
- усеща се общо неразположение.

Мехурите по кожата също са основният симптом на херпес зостер. Първоначално те могат да са с малки размери, но с течение на времето те растат, носейки осезаем дискомфорт. Интензивният им растеж се наблюдава в продължение на 3-5 дни. Образуването на така наречената краста показва последната фаза на заболяването.

Ако вирусът е локализиран в областта на главата, ушите и зрението могат да бъдат повредени. А с увреждане на мандибуларния нерв могат да възникнат проблеми в устата, езика или гърлото (понякога болестта води до пълна загуба на усещането за вкус).

Възможни усложнения

Такова заболяване може да доведе до тежки усложнения, основното от които е постхерпетичната невралгия. Това състояние се проявява при пациенти в 50% от случаите, невралгията се характеризира с появата на силна, "пареща" болка в засегнатата област. Понякога болката е толкова силна, че човек може да загуби съзнание и може да продължи няколко седмици, месеци или дори години.

Също така сериозните усложнения включват: зрително увреждане (ако херпесът засяга зоните около очите), кожни проблеми (импетиго или целулит) и развитие на менингит.

Бъдете внимателни и се опитайте да сведете до минимум контакта с болни хора.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X