Напишете дума/думи за търсене

Актьори, отишли на терапия, след като изиграват противоречиви персонажи

Халюцинации, изтощение, стрес, безсъние. В повече от един случай, след дълги снимачни дни и много физически и психически натоварвания, актьорите изпитват тези странични ефекти върху здравето си, когато играят определени герои. Въпреки че мнозина вярват в противното, това не е лесна работа. Поради тази причина много актьори решават да потърсят помощта на терапевти.

Ясно е, че целта на актьорската игра е да представи персонаж и да приеме неговите качества, за да предаде същността му. За да постигнат това, актьорите се подготвят и изучават в дълбочина ролята, която трябва да въплъщават. Това, което понякога се постига успешно във филма или в сериала, има определени последствия в реалния живот.

Защо ли? Защото има страховити герои, с тъмни и безскрупулни личности. В други случаи актьорите решават да променят житейските си навици (гладуват, изолират се и т.н.), за да разберат как се чувства и живее този персонаж. Също така защото превръщането в някой друг за дълго време може да накара актьора да забрави кой е той. Актьорството може да бъде вълнуващо, но зад светлините и зад кулисите също има своите трудности.

Ето някои актьори, които са ходили на терапия, след като са изиграли определени герои.

1. Хийт Леджър в "Черният рицар"
Във всяка от версиите си интерпретацията на известния Жокер може да бъде противоречива за актьорите. За мнозина представянето на Леджър е най-доброто за всички времена на този персонаж.

Успехът му обаче дойде на ултимативната цена: той се изолира за известно време и изпитва трудности със съня. В интервю актьорът коментира, че цял месец се е затворил в хотел, репетирайки различни гласове за злодея. Точно поради тази причина след края на снимките, той решава да отиде на терапия. Въпреки това австралиецът без време напусна този свят, само на 28 години, след инцидентна свръхдоза сънотворни, към които посяга по времето на снимките на филма на Кристофър Нолан, за да се справи с напрежението от ролята си на Жокера.

2. Ан Хатауей в „Клетниците”
След като изигра Фантин в мюзикъла, Хатауей сподели, че е имала физически (загуба на тегло) и умствени (стрес и умора) трудности. Въпреки че ролята й спечели "Оскар", актрисата изрази в различни интервюта, че не се е чувствала щастлива от състоянието, в което се е намирала по време на снимачния процес.

3. Ейдриън Броуди в „Пианистът“
Той е на 27 години, когато изиграва еврейски пианист, който се крие, за да оцелее след нацистката инвазия, в този филм на Роман Полански. Тази роля му донесе награда "Оскар" за най-добър актьор. Броуди обаче признава, че по време на снимките е е претърпял няколко промени, които внезапно го катапултирали в зряла възраст.

Той преживя известни трудности и страдания, за да разбере характера си. Броуди се подлага на екстремна диета, за да отслабне, и също така живееше в изолация, за да характеризира по-добре ролята си. Това го довежда до депресия, която го кара да потърси терапия.

4. Джейн Фонда в „Грейс и Франки”
Това е различен случай от другите, тъй като тук не става дума за интерпретация на персонаж, а за лична ситуация. За актрисата завръщането на екран след няколко години далеч от професията означава предизвикателство, което предизвиква безпокойство.
Понякога вътрешният натиск, изискванията и желанието за добро представяне действат като стресови фактори, създавайки известен дискомфорт.

5. Боб Хоскинс в „Кой натопи Заека Роджър?”
Британският актьор изигра детектив Еди Валиънт, но след това се налага да не се занимава с актьорство известно време, защото започнал да има халюцинации. По време на снимките той трябвало да взаимодейства с анимационни герои, което го довело до това да има усещането, че вижда тези движещи се рисунки навсякъде. Той дори споделя, че те дори му се появявали, докато говори с други хора. Това наложи да потърси услугите на психотерапевт.

6. Бил Скарсгард в „То”
Кой не е изпитвал страх, след като е видял страшния Пениуайз да излиза от канализацията? Е, дори актьорът, който го играе, е страдал от кошмари.
В случая със Скарсгард той споменава, че след като снимките са приключили, е имал истински кошмари. Освен това споделя, че докато снима „То”, се е чувствал много самотен, тъй като по време на почивките никой не се доближавал до него, за да общуват, защото изглеждал извънредно страшен.

А по време на подготовката на ролята си е изучавал и разпитвал много за психологията на героя, опитвайки се да разбере неговата черни мисли. Това понякога го карало да чувства, че клоунът живее вътре в него.

Разбира се, не е нужно да сте актьори, за да работите в условия на стрес и натиск, но и двете имат сериозни последици върху физическото и психическото здраве на хората.

Прегарянето (бърнаутът) е една от последиците от подлагането на стрес и умора. Неговите резултати, освен физически (главоболие, шум в ушите, силна умора и т.н.), са и психологически (загуба на удоволствие, затруднения със съня, тревожност, пристъпи на паника, настроение и раздразнителност, липса на чувство за себе си...).
В този смисъл е важно да може да намерим баланс и да осигурим най-добрите условия за изпълнение на нашите задължения: почивка, микромоменти на релаксация през работния ден, добро хранене или упражнения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X