Напишете дума/думи за търсене

7 причини, поради които жените изпадат в депресия на 40 години

Ако сте в този етап от живота, помислете дълбоко коя от тези причини може да повлияе на настроението ви.
Нека обсъдим 7 от най-често срещаните променливи, които влияят на настроението на жените на средна възраст.

1. Перименопауза
Има много хормонални и биологични промени през 40-те години на жената, поради намаляване на плодовитостта и възрастта.
Намаляването на естрогена означава, че циклите стават по-нередовни и овулацията често се пропуска.

Психологически намаляването на естрогена означава, че жените са по-малко ангажирани с грижи и задоволяване на околните, което има смисъл, тъй като в този период те рядко се грижат за малки деца.

Намаляването на тестостерона също означава, че сексуалното им желание е по-слабо.
Въпреки това някои жени може да имат повишено сексуално влечение, ако са били предпазващи се от забременяване през целия си живот.
Освен това, разбира се, разведените жени ще имат по-високо сексуално влечение поради липсата на моногамия, на която са били „подложени” по време на брака.

2. Изображение на тялото
За жените, които винаги са били смятани за здрави и привлекателни, има много реален спад в начина, по който работи метаболизмът и как околните ги възприемат, когато достигнат 40-те.

Разбира се, мъжете харесват милфове и по-възрастни жени, но ако сте били тотално сексбогиня на 20-те си години, вероятно няма да е същото през 40-те (въпреки примерите за София Лорен).

За жени, които базират голяма част от самооценката си на способността си да бъдат най-секси жена в стаята, това може да бъде труден преход.

3. Съжаление за родителството
На този етап много жени имат деца, които вече са пораснали човешки същества.
Ако смятате, че не сте била майката, която сте искали да бъдете през по-младите години на децата – вероятно поради следродилна депресия или тревожност, неразрешени проблеми в детството или лош брак, тогава това може да доведе до много съжаления за родителството.

Тази променлива, допринасяща за депресията на средната възраст при жените, е много по-често срещана, отколкото мъжете осъзнават, защото майките мислят за децата си много повече, отколкото бащите като цяло.

4. Майката, останала вкъщи, съжалява
В средната възраст хората са склонни да се самоанализират относно целите си в живота, което включва избора да останат вкъщи с децата и да ги отглеждат.

Трудно е за жените в перименопауза, които сега се чувстват биологично много по-различно, да си спомнят етапа на млада майка, особено ако в момента са депресирани и гледат назад на всичко по-лошо, отколкото е било.
И много, много жени искат да започнат или подновят кариера, но смятат, че това би било трудно или невъзможно поради дългите години вкъщи.

5. Съжаления за кариерата
От друга страна, много жени смятат, че са прекарали твърде много време в кариерата си и им е липсвало да стоят вкъщи с малките си деца.
Други жени смятат, че са останали в кариера, която никога не са обичали, твърде дълго, или чувстват бърнаут в професии, които включват много емоционален труд (учител, терапевт, медицинска сестра) и не толкова високо заплащане.

6. Тъга за порастването на децата
Този горчиво-сладък преход може да бъде по-труден за жени, които също са силно чувствителни, склонни към депресия или които са гледали на фазата на малките деца като на най-важната точка от живота си, която винаги са очаквали с нетърпение.

Докато техните съпрузи могат по-лесно да видят положителните страни на повишената независимост на децата, някои жени намират този етап за изпълнен със скръб поради много от причините, обсъдени в тази свързана публикация.

7. Брачни въпроси
Много жени гледат обективно на брака си за първи път, когато децата им пораснат и хормоналните им нива се променят.
Те вече не са замъглени от желанието си да запазят семейството си, ако децата им скоро няма да бъдат у дома.

Много проблеми във връзката, които са били изтласкани на заден план през по-младите години, започват да стават все по-очевидни, тъй като двойката прекарва повече време сама заедно, когато по-големите деца преследват своите собствени хобита и социален живот през уикендите.

Много жени, които подсъзнателно са избрали съпруг, защото той би бил добър родител, сега се питат кога е техният ред да бъдат щастливи.
Жените, които са се примирявали с безсексуални бракове, също смятат, че техните 40 години може да са последният им шанс някога да бъдат сексуално и романтично задоволени във връзка, тъй като се страхуват, че след менопаузата и след това може да е твърде късно да открият това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X