Напишете дума/думи за търсене

Депресията при жени на средна възраст

Депресивните разстройства не са продукт на една причина, а на няколко взаимодействащи си фактора. Основата им се намира в биологичните елементи, тъй като те регулират и конфигурират адаптацията на организма.

От една страна, генетичният фактор е решаващ, тъй като той обяснява около половината от случаите на тежка депресия и други депресивни разстройства. В рамките на биологичните причини дисбалансът в невротрансмитерите играе важна роля. Те променят функционирането на мозъка и влияят негативно на настроенията.
Това са фактори, на които всички сме изложени. Жените обаче са изправени пред други биологични променливи в допълнение към вече описаните. През целия си живот те изпитват важни хормонални промени.

Пубертетът, първият цикъл, бременността и менопаузата са важни моменти в живота на жената. В разгара на тези етапи настъпват хормонални промени.
При жените на средна възраст най-големите рискове, свързани с хормоналния дисбаланс, възникват в менопаузата (преди, по време и след нея) поради драстичното намаляване на нивото на естрогена.

Социални причини за депресия при жени на средна възраст
Социалните причини допринасят за най-значимите фактори за риска от депресия при жените на средна възраст. Обществото и стереотипите увеличават риска при дамите от развитие на разстройства на настроението.

Ограниченият достъп до работни места и възможности за образование може да причини разочарование в живота на жените. Когато достигне средната си възраст, една жена може с тъга да осъзнае, че въпреки усилията и отдадеността си, тя не е могла да получи достъп до определена роля или позиция, въпреки че я заслужава.

На този етап жените могат да изпитат последиците от решенията, които са взели в младостта си, когато са били притискани от стереотипи и роли на половете. Например избор на кариера или напускане на професията, за да се посветят на дома. Осъзнаването на такива обстоятелства може да причини дълбока тъга и чувство на безпомощност, с потенциал да прерасне в по-сериозни разстройства.

Ролите на половете също така дават на жените отговорността да управляват домакинството и да се грижат за децата. Това е свързано с допълнително натоварване, което, ако се управлява лошо, се отразява негативно на психичното им здраве.

Освен това има определени форми на насилие в обществото, които засягат конкретно нежния пол. Убийствата на жени, сексуалното насилие и домашното насилие са сериозни явления.


Индивидуални причини за депресия
В допълнение към всичко споменато, жените на средна възраст имат личностни характеристики, които могат да действат като рискови фактори.

На този етап от живота те може да са издържали на постоянен психологически натиск в продължение на години. Всъщност много жени понасят негативни чувства, стрес и притеснения в продължение на десетилетия в работата, семейството, социалните и финансови области. По време на средната възраст рискът тези видове натиск може да достигнат предела си и да генерират симптоми на депресия, които постепенно да се увеличават.

Също така на тази възраст жените могат да се сблъскат с последиците от липсата на мрежи за подкрепа и използването на стратегии за избягване на състоянието, като употреба на вещества, или отричане на симптомите, за да не тревожат близките, увеличават тежестта на съществуващите рискови фактори.

На повечето жени се гледа като на стълб за емоционална подкрепа от техните семейства и приятели, така че са свикнали да оказват помощ, но не и да я искат. Това означава, че когато достигнат средна възраст, те не знаят как да потърсят помощ и дори може да почувстват, че ако го направят, това означава, че са слаби или са се провалили.

Признаци на депресия
Въпреки че превенцията трябва да бъде първата цел, е добре да разпознаваме признаците на риск и да потърсим професионална помощ, когато вече съществува депресивно разстройство. Ето някои от симптомите:
• Нарушения на съня (спите твърде много или твърде малко).
• Загуба на интерес към дейности, които обикновено ви радват.
• Нарушаване на междуличностните отношения.
• Често плачене.
• Постоянно и интензивно чувство на болка.
• Чувство на умора, което не изчезва.

Ако сте жена на средна възраст, която изпитва симптоми на депресия, не се чувствайте виновна, че имате нужда от помощ; всички имаме нужда от това по различно време. Този етап от живота притежава уникална красота и вие заслужавате да я откриете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X