Напишете дума/думи за търсене

Любовен бърнаут: когато обичта стане стресираща

Връзката ви с партньора ви причинява ли много стрес? Чувствате ли се емоционално в ниското?

За съжаление, някои връзки болят. Те преминават от страст към злоба, от обич към упрек и от прегръдки към писъци. Това са видовете сценарии, в които щастието, доминирано от хармонията, доверието и способността за съгласие, рядко покълва.

Често се казва, че любовта изгаря. Тук обаче не говорим за интензивно тлеещата любов, която е доминирана от желание, окситоцин и серотонин. Имаме предвид ситуациите, когато влюбването води до дисфункционални ситуации, в които единият партньор инвестира твърде много енергия и получава само страдание в замяна.

Отношенията са хаотични и изтощителни.
Несъмнено сте чували и вероятно сте изпитвали бърнаут на работното си място. Това се случва, когато изискванията на вашата работа надхвърлят вашите ресурси. Изпитвате разочарование, обезсърчение и изключително емоционално и физическо изтощение.

Истината обаче, че не само професионално може да си причинете бърнаут, но и любовно.

Любовното прегаряне е ситуация на прогресивно износване във връзка, в която двамата партньори са обединени от любов, но тяхното съвместно съществуване е неустойчиво. Основният проблем в този тип ситуации е, че не се прилага стратегия за решаване на проблемите, нито има край на криволичещата връзка.

По правило тези двойки са хванати в постоянен цикъл на страст, несъгласие, дистанция и помирение. Това са връзки, които задушават, но се подхранват от екстремни емоции и преживявания, които варират от любов до презрение, желание до отхвърляне и гняв до страст.

Тези влакчета от емоции в крайна сметка са толкова пристрастяващи, колкото и изтощителни.

Въпреки постоянните несъответствия, има някои елементи, които продължават да обединяват двойката. Например секс, желание, страст и любов. Има нещо във връзката, което работи добре, и което понякога е възнаграждаващо, но през останалото време отношенията са едно бойно поле.

Характеристики на любовното прегаряне
Основната характеристика на любовното прегаряне е физическото и емоционалното изтощение, което генерира. Партньорите се чувстват изтощени, без сила, енергия или чувство на насърчение.

В същото време те се замислят защо продължават да имат връзка, която им носи повече страдание, отколкото щастие. И отговорът е почти винаги един и същ: те не могат да прекратят отношения, в които любовта все още съществува.


Проявата на любовно прегаряне
• Връзката се основава на емоционална зависимост.
• Партньорите изискват постоянни прояви на обич и утвърждаване един от друг, но това никога не е достатъчно. Следователно има постоянни упреци.
• Споровете и различията възникват непрекъснато и се разрешават зле. Чувството на негодувание винаги присъства.
• Единият от партньорите чувства, че другият не го подкрепя и не взема предвид чувствата му, освен когато има скрит мотив.
• Има сериозни проблеми с комуникацията.
• Единственият сценарий, в който хармонията изглежда съществува, е на сексуално ниво.
• Един от партньорите обикновено има несигурен стил на привързаност. Затова се нуждаят от преутвърждаването на любимия човек. Но в същото време той не му вярва. Това означава, че неговите емоции винаги са объркващи. Например, има нужда от близост, но също и от самозащита, така че той може да спазва дистанция, за да не бъде наранен.
• Изтощението, което генерира любовното прегаряне, засяга измерения като сън, продуктивност и дори взаимоотношения с други хора.

Най-крайните случаи на този тип динамика могат да доведат до соматични разстройства и социална изолация.

Любовното прегаряне е болезнено и изтощително и подлага партньорите на връзки, основани на зависимост, подхранвани от стрес. Партньорите имат нужда от обич, но същевременно изпитват емоционална самота. Търсят внимание, но постоянно укоряват другия. Има любов, но няма хармония и щастие.

Ако нищо не се променя, вземете решение
Вашата връзка, която се е укрепвала по нефункционален начин, трябва да се промени. Стресът ще се разсее само с нови начини на споделяне и комуникация, заедно с изграждането на основите на здраво, обогатяващо доверие. Ако това не се случи, проблемът ще се задълбочи.

Ако случаят е такъв, трябва да вземете решение. Проблемът е, че лепилото, което ви залепва за вредните връзки, се нарича емоционална зависимост. Бягството от този психо-емоционален затвор изисква подкрепата на вашето обкръжение, а също и на специализирани професионалисти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X