Напишете дума/думи за търсене

Какво се крие зад спешната нужда да отговаряме на служебни имейли?

Вие имате почивен ден или сте в отпуск, но известията ви по телефона все още идват. Виждате, че е пристигнал служебен имейл, отваряте го и изпитвате спешна нужда да му отговорите, макар че няма нищо задължително в конкретния момент. Защо го правите?
Има много отговори на този въпрос.

Незабавното отговаряне на служебни имейли може да изглежда като нещо съвсем естествено, но не е безобидно действие.

Всъщност то крие психологически процеси, свързани със стрес и тревожност, които трябва да бъдат контролирани.

Важно е да анализирате какво се крие зад спешната ви нужда да отговаряте на служебни имейли, тъй като тези последици обикновено се простират отвъд служебната област. Те често са свързани с обществото и технологиите.

За съжаление, много хора работят в среди, където производителността означава полагане на извънреден труд, пропускане на почивки и хранене пред компютъра. Непосредственост, ангажираност и в много случаи страх се изискват от страна на служителя.

Стресът и безпокойството, причинени от тези контексти, често ви карат да имате спешна нужда да отговаряте на служебни имейли, дори в почивния си ден.

Следователно, за да се опитаме да избегнем влошаването на психичното ви здраве, причинено от спешната ви нужда да отговаряте на служебни имейли и невъзможността ви да се откъснете от работа, ще видим какво го причинява и как може да го преодолеете.

Предубеждението към спешността на имейла
Проучване, проведено през 2021 г., разкрива, че с имейлите сме склонни да надценяваме спешността, с която човекът, който ни пише, иска отговор. С други думи, когато служител получи служебен имейл, той смята, че отговорът е необходим по-спешно, отколкото е в действителност.

Зад това, което експертите наричат пристрастие към спешността на имейла, се крие нарастващото приравняване на продуктивността към постоянна свързаност, дори извънработно време. В допълнение, те също откриват връзка между това пристрастие, високите нива на стрес и намаленото общо психологическо благополучие.

Безкрайните дни
Помнете, че трябва да прекъснете връзката със служебните задължения, когато си тръгвате от офиса. Тези, които не го правят, често са подложени на работни култури, които насърчават безкрайни часове работа. Това предизвиква непрекъснато състояние на тревога в тях, когато получават професионални известия.

Този вид натиск обикновено идва от хора на позиции с по-голяма отговорност от служителя. Например шефове и мениджъри на екипи. Въпреки че може да няма пряк натиск от тяхна страна, когато служителят ги види свързани в мрежата 24 часа в денонощието, дори по време на ваканциите и почивните дни, те се чувстват принудени да направят същото.


Чувството за отговорност
Усещането за спешна нужда да отговаряте на служебни имейли може да възникне и когато няма натиск от началниците. Например може да сте искрено заинтересовани да отметнете задачите си. Може също така да имате чувство за отговорност към колегите си. Например, когато сте в почивен ден и колега се нуждае от помощ, отговаряте на неговия имейл.

Въпреки че тези действия са породени от съпричастност и колегиалност, те продължават да оказват влияние върху вашето благополучие. Макар да не се страхувате да бъдете уволнени или тормозени от компанията, за която работите, вие се страхувате, че вашите колеги ще понесат негативни последици, ако откажете да отговорите на имейлите им.

Импровизирана дистанционна работа
Пандемията от COVID-19 насърчи работата от разстояние. Тя принуди компаниите да се адаптират бързо, прилагайки същите критерии и към домашния офис по време на карантина. Това обаче доведе до множество усложнения, които се отразиха на психичното здраве на служителите.

В тази връзка беше проведено проучване от СЗО в координация с университета „Карлос III” в Испания. Учените установиха, че 32 процента от участниците съобщават за значително влошаване на психичното си здраве от началото на пандемията.

Дистанционната работа е на път да бъде регулирана по по-ефективен и здравословен начин, но въпреки това има още работа за вършене по тази тема.

Как да преодолеем спешната нужда да отговаряме на служебни имейли
• Не забравяйте, че компанията, в която работите, има задължението да уважава вашите почивки и да гарантират правото на почивка на работниците. Следователно, те не трябва да се свързват с вас, когато не работите.
• Отделете устройствата си от работата и ежедневието си. Ако имате възможност, използвайте за работа компютър, мобилен телефон или друго устройство, различно от личното. След това, когато настъпят вашите периоди на почивка, може ефективно да прекъснете комуникацията с компанията, за която работите.
• Контролирайте използването на цифрови медии. Веригите за възнаграждение на мозъка ви се активират от устройства като мобилни телефони или таблети. Това означава, че до известна степен вниманието ви постоянно се отклонява към непрекъснатите известия, които получавате. Следователно, намаляването на използването на технологии ще ви помогне да се чувствате по-малко паникьосани, когато получите служебен имейл.
• Отидете на психолог. Ако постоянно изпитвате спешна нужда да отговаряте на служебни имейли, много вероятно е също така да страдате от стрес, тревожност, бърнаут синдром или други разстройства, свързани с прекомерна работа. Специалист по психология ще ви предостави необходимите ресурси, за да преодолеете това. Освен това те ще ви помогнат да преструктурирате мислите си относно тези нездравословни практики.

Дигитална емпатия в компаниите
Ако отговаряте за работен екип, имайте предвид цифровата емпатия. Не забравяйте, че има хиляди начини да допринесете за здравословна работна среда. Например може да планирате изпращането на имейли или да посочите, че отговорът не е спешен.

Помнете, че никой не работи на 100 процента от капацитета си, ако постоянно сте на педал.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X