Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, ако страдаме от емоционална зависимост

Всички зависим от разни неща – от съдържанието на кислород във въздуха, от земното притегляне, от обстоятелствата... Има хиляди неща, на които не можем да влияем. Някои хора обаче несъзнателно попадат в зависимости, въпреки че промяната е по силите им. Емоционалната зависимост е в различни форми – от силна романтична привързаност до платонично приятелство, което започва да тежи. Отношенията на зависимост може да ни се струват напълно безобидни или дори нормални в началото. Но с времето примката се затяга, което може да предизвика нервни разстройства, депресии и крах в отношенията.

Признаците

Емоционалната зависимост може да възникне както у единия, така и у двамата партньори (мъж, родители, колеги, приятели). Тези хора:

- често изпитват ревност, понеже възприемат другите хора като заплаха за своята връзка

- предпочитат да прекарват времето с другия насаме и изпитват гняв и крайно недоволство, ако някой им попречи

- губят интерес към всякакви други отношения освен с партньора си

- погълнати са от мисли за външността, личността, проблемите и интересите на другия, вместо да обръщат внимание на собствения си живот

- не искат да планират събитията в живота си, ако в плановете не влиза партньорът им

- не забелязват недостатъците на другия

- често споменават другия човек в разговор, като говорят от негово име.

Какво да правим, ако сме попаднали в емоционална зависимост от друг човек

Първа стъпка: Дайте си сметка, че ситуацията не е съвсем нормална. И се отнесете спокойно – все пак много хора попадат несъзнателно в този капан.

Втора стъпка: Осъзнайте каква изгода получавате от тези отношения – например усещане за безопасност, чувство за близост, уважение, значимост, изход от скуката, бягство от отговорността за себе си.

Ако честно си признаете, че сте попаднали в емоционална зависимост, ще ви е много по-лесно да излезете от нея, без да разрушавате отношенията си с другия човек. Постарайте се постепенно да се отделите от обекта на зависимост – прекарвайте повече време без него, като му давате свобода и не се опитвате да контролирате всяка негова стъпка. В началото ще ви бъде трудно, затова се опитайте да си намерите ново хоби, с което да се занимавате самостоятелно. Но постепенно ще осъзнаете, че щастието ви не зависи от някой друг, а е в собствените ви ръце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X