Напишете дума/думи за търсене

7 знака, че сме били пренебрегвани в детството и отражението върху нас като възрастни

Eмоционалното пренебрегване в детството се случва, когато родителите не успеят да отговорят достатъчно на емоционални потребности на детето, докато го отглеждат.

То води до невидимо, непримиримо детство, което може да виси над вас като облак, засенчвайки целия ви живот.
Това може да се случи и в иначе любящи, грижовни семейства.

Десетилетия по-късно, като възрастен, чувствате, че нещо не е наред, но не знаете какво е то. Може да погледнете назад в детството си за отговори, но не може да видите невидимото. Така че оставете да приемете, че нещо вродено е „сбъркано“ с вас.

Истината е далеч по-различна. Ето седем признака, които показват, че сте били пренебрегвани като дете, което се проявява, когато вече сте възрастни индивиди.

1. Чувство за празнота
За някои това е празно чувство в корема, гърдите или гърлото, което идва и отива. За други хора това е изтръпване.

2. Страх да не бъдете зависими от някого
Ако забележите, че полагате много усилия, за да не се нуждаете от помощ, подкрепа или грижи от околните, може да имате този страх.

3. Нереалистична самооценка
Смятате ли, че е трудно да разберете на какво сте способни? Какви са вашите силни и слаби страни? Какво харесвате? Какво искате? Какво има значение за вас? Справянето с тези въпроси е един от признаците, че сте били пренебрегнали като дете и че не познавате себе си както трябва.

4. Без съчувствие за себе си, но много към околните
По-взискателни ли сте към сте за себе си, отколкото някога сте били към приятел? Другите говорят с вас за проблемите си, но на вас ви е е трудно да споделите своите?

5. Вина, срам, самонадеян гняв
Някои хора имат склонност да се отдават направо на вината и срама, когато се случи негативно събитие в живота им. Чувствате ли се засрамени от неща, заради които повечето хора никога няма да се срамуват? Като да имате нужда, да правите грешки или да имате чувства?

6. Усещане за фатален недостатък
Знаете, че нещо не е наред в живота ви, но не може да определите какво е то.

7. Усещане за трудност, идентифициране, управление или изразяване на емоции
Намирате ли правилните думи, когато сте разстроени? Имате ограничен речник от емоционални думи? Често се чувствате объркани защо хората (включително и вие) се чувстват или действат по начина, по който го правят?

Родителите, които не знаят, подценяват или недостатъчно отговарят на емоциите на детето си, по невнимание предават на детето мощно, подсъзнателно послание: Твоите чувства нямат значение.
Но без значение на колко сте години, помнете, че вашите чувства са реални и те имат значение. Вие имате значение. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X