Напишете дума/думи за търсене

13 неща, които карат тялото да работи по-добре, когато ходим боси

Около 63% до 72% от хората по света не носят правилните обувки за краката им.

В такъв случай е в пъти по-добре да ходим боси, отколкото да подлагаме тялото си на излишни мъки.
Какви са предимствата на босоногото ходене дори в домашни условия?

1. Намалява деформацията на пръстите на краката
За да избегнете появата на изпъкнал кокал в подножието на големия пръст на крака, е добре да ходите боси, за да може да укрепите мускулите на стъпалото и да позволите на стъпалата и пръстите да останат по-дълго в естественото си положение.

2. Дава сила и стабилност на мускулите

Много обувки имат прекомерна възглавничка и опора, които ви карат да се чувствате по-комфортно при ходене. Въпреки това тази подплънка може да ви попречи да използвате определени мускулни групи, които всъщност могат да укрепят тялото ви.

3. Увеличава информираността на тялото за вашето обкръжение

Това е особено важно за бебета и малки деца, които тепърва се учат как работят телата им. Позволявайки им да ходят без обувки, по-вероятно е да получат по-добра сензорна информация от краката си до мозъка. Възрастните също могат да се възползват от това.

4. Подобрява съня
Ходенето бос навън е част от това, което се нарича заземяване. Това е, когато имате контакт със земните повърхностни електрони. Доказано е, че заземяването подобрява
съня за хора, които имат проблеми с безсънието.

5. Намалява стреса

6. Повишава нивата на енергия

Свързването с природата може да бъде релаксиращо и следователно да зарежда с енергия.

7. Позволява по-добър контрол на позицията на краката

Ходенето бос по-внимателно възстановява вашия „естествен“ модел на ходене, известен също като походка. Това твърди д-р Джонатан Каплан, специалист по стъпалата и глезените и ортопедичен хирург от Ортопедичния институт Хоаг. По този начин позиционирането на крака ви, когато стъпи на земята, ще бъде по-добро, отколкото когато носите обувки.

8. Подобрява баланса

Ходенето бос е по-добре от носенето на обувки с дълбока тапицерия, когато става въпрос за баланс. Краката на хората стават по-малко чувствителни с напредване на възрастта. Ако са загубили и връзка със земята, те могат да станат по-податливи на падане, казва еволюционният биолог Даниел Е. Либерман.

9. Поддържа коленете, бедрата и сърцевината в правилно подравняване

Коленете, бедрата и сърцевината ви ще бъдат по-добре подравнени без обувки, защото прилепналите подметки на маратонки например изтласкват таза и променят естествената стойка. Без значение какви обувки носите, те ще оформят коленете, бедрата и сърцевината ви малко по-различно от естественото състояние.

10. Намалява болката и възпалението

Проучване за ефектите на заземяването показа, че то може да намали болката и възпалението. Изглежда, че контактът с земната повърхност служи като ефективна „батерия“ за нас.

11. Укрепва имунната система

Едно от многото проучвания на заземяването показа, че то има голямо влияние върху имунната система. Хората, които практикуват заземяване, изпитват по-малко болка и имат по-кратко време за възстановяване от тези, които тренират нормално.

12. Намалява риска от сърдечни заболявания

Заземяването увеличава повърхностния заряд на червените кръвни клетки, което намалява струпването в клетките. Когато плътността на кръвта е намалена, рискът от сърдечни заболявания също намалява значително.

13. Подобрява начина, по който тялото работи, за да поддържа живота

Заземяването подобрява нервната система, притока на кръв и начина, по който вашите органи, клетки и тъкани работят заедно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X