Напишете дума/думи за търсене

Каролина Верняно – емблема на eдна голяма италианска страст (видео)

Торино е очарователен като почти всеки италиански град. И все пак тук има нещо различно – може би идва от разказите на местните за онези времена, когато градът е бил първата столица на кралство Италия, седалище на Първия италиански парламент. Торинчани са влюбени в своя град и говорят за него с неприкрита гордост. Каквото и да разказват, то винаги завършва с поне едно „и ние сме първи в това“. Торино например е считан за столицата на „ар нуво“. Той е обявен от прочутия архитект Льо Корбюзие за „града с най-красивото природно местоположение“, а Жан Жак-Русо казва за гледката от високите му хълмове, че това е „най-красивата гледка, която може да впечатли човешкото око“. Торино е прочут и като домашен адрес на някои от най-италианските символи: колите, киното, модата, енологията, шоколада и кафето.

Академия Верняно, където се обучават най-добрите баристи в Италия
Академия Верняно, където се обучават най-добрите баристи в Италия

Поводът да се озова в Торино е именно световният ден на кафето в началото на октомври. Групата се състои от няколко журналисти от различни държави и любезните ни домакини от Caffè Vergnano и Кока-Кола ХБК. Имам два дена да вникна в генезиса на този изконен италиански ритуал – пиенето на кафе. Градът буквално отваря клепачи под аромата на еспресо, който се носи от старите и новите кафенета, пръснати из всичките му улички и площади. Италианците влизат, поздравяват с широка усмивка, получават си еспресото, изпиват го на няколко глътки и „чао“, хукват към офисите.

В Италия кафето има много имена, но мисля, че нищо не го символизира така добре като нея. Наричат я кралицата на кафето и има защо. За мен обаче Каролина е по-скоро емблема на традицията. Тя е силното еспресо, което ти дава енергия и ентусиазъм, идеи и хоризонт да ги сбъднеш. Тя е посланик на ритуала и негов страстен закрилник.

Историята започва преди повече от 140 години, когато Доменико Верняно отваря малък магазин за хранителни стоки в град Киери в подножието на Торино. Влюбен във вкуса и аромата на кафето, той го поставя в центъра на своя бизнес и скоро след отварянето, се специализира в изпичането и продажбата на дребно на изискано кафе. След 10 години синът му Енрико последва интуицията си и закупува ферма за кафе в Кения, като отваря и три склада в Италия. Един век по-късно, през 1970 г., внуците на Доменико превръщат семейната страст към кафето, както и историята на целия фамилен бизнес, в една мощна, кипяща машина – те утвърждават марката Caffè Vergnano. През 1986 г. придобиването на Casa del Caffé в Торино укрепва позицията на бранда в света на ХоРеКа, а през следващите години прескачат границите на страната и започват да изнасят кафе в над 90 страни.

Каролина заедно със своите братя и братовчеди, всички влюбени в кафето и в работата си
Каролина заедно със своите братя и братовчеди, всички влюбени в кафето и в работата си

Преди да се срещнем с жената, която стои днес начело на семейния бизнес, нейният братовчед Пиетро Верняно ни развежда из фабриките, където дори дърветата отпред са пропити от блажен аромат на кафе. В едната фабрика се изпичат зърната, а в другата се произвеждат различни видове капсули с вече готовото кафе. Между другото капсулите им са компостируеми. Семейството е чувствително на тема екология и не пести средства и усилия, за да внедрява иновациите, които биха намалили въглеродния отпечатък от производството върху околната среда.

Във фабриката уханието е неустоимо
Във фабриката уханието е неустоимо

Пиетро ни разказва как става изборът на кафето. Развивайки от над един век този бизнес, те са в контакт с най-добрите плантации по целия свят. „Най-добрите кафеени зърна се подбират и закупуват директно от местата на произход, а съвършенството се постига чрез щателен контрол на всяка партида кафе“, обяснява домакинът. Впечатляващо е, че самият Пиетро, който е управляващ директор, както и неговият баща лично участват в контрола на качеството. Всяка пратка кафе се тества чрез проби в тяхната лаборатория. Ако резултатите са дори малко незадоволителни, пратката се спира и се чака нова, която ще е с безспорни качества.

И въпреки професионалния контрол на качеството, по стара семейна традиция мъжете занасят от всяка партида по малко кафе у дома, за да чуят и мнението на най-близките си. Както се казва, ако жената не го е одобрила, не става за нищо!

И като говорим за жени, Каролина е нежното крило на бизнеса. Изключително елегантна, но и безкрайно естествена и земна, тя ни посреща в семейната къща в Киери. Някога тя е била дом за нейните баби и дядовци, а днес е превърната в академия за баристи. Автентично място, в което кафето е не просто стопанин, но и главно действащо лице. Мястото, където фамилия Верняно учи на занаят бъдещите баристи, заразявайки ги с наследствените си страст и ентусиазъм.

Каролина е единствената жена в мениджърския състав на компанията и е четвърто поколение, което управлява. Завършила е маркетинг в престижния университет Букони, а малко преди това, в своите детски години, има „скромната амбиция“ да стане президент на САЩ. Смее се много на този спомен, но си го обяснява с това, че още тогава е искала да порасне като човек, който може да променя света. Човек, който внася позитивна промяна в обществото и заобикалящата го среда.

Каролина споделя, че обожава работата си. Става много рано – към 5, и пие първото си мока кафе, докато се грижи за дома и децата. Към 8 вече ги е изпратила на училище и поема към задачите си с идеята, че я очаква още един вълнуващ ден. Те, задачите, ѝ идват в повече понякога. Дори споделя, че същия ден е забравила да заведе сина си на пиано, въпреки обещанието си. Но умората е сладка. „Да, уморявам се, но не го усещам, защото и в най-дребния ангажимент ме води страстта. А страстта не ти позволява да си уморен никога“, казва Каролина.

Освен всичко тя е гласът и лицето на „Жените и кафето“, ключов проект за социална отговорност на Caffè Vergnano, разработен в сътрудничество с Международния женски алианс за кафе. Целта е да се събират средства в подкрепа на жените, които работят в кафеените плантации. „Този проект осмисля работата ми по един още по-завършен начин. Да, плантациите са много далеч, но не може да сме безразлични към хората в тях. За мен и за цялата компания това е отговорност, която не бихме пренебрегнали“.

Отговорност и мечти – Каролина свързва своя образ днес с тези две думи. Отговорността е, от една страна, към всички хора, които работят в компанията, както и към тези, които доставят ценните кафеени зърна. От друга, е към самото кафе. Към традицията. Към това ритуалът на италианското еспресо да бъде защитаван и утвърждаван по целия свят – мисия, от която са се водели и всички нейни предци.

Колкото до мечтите, те са „скромни“ – малката розова чашка на Caffè Vergnano да достигне до всяка точка на света. „Защото опиташ ли го веднъж, връщане назад няма. Това е любов от първа глътка“, убедена е Каролина Верняно.

Да достигнете до всяка точка на света? Може би е по-реалистично да станете президент на САЩ?

„Няма невъзможни неща. Познаваме кафето, познаваме и хората. Днес повече от всякога те търсят преживяване. Търсят персонализирано преживяване, дори когато отпиват от сутрешното си еспресо. И ние можем да им го дадем“.

Така завършва срещата ни с Каролина Верняно, а освен ароматът на кафе, който за дълго полепва по небцето ми, си тръгвам от Торино с едно магично усещане. Дали някога, преди 140 години, нейният прадядо е вярвал, че журналисти от цяла Европа ще идват до родната му къща, за да търсят корените на една голяма италианска любов – тази към кафето. Дали е вярвал, че в 90 страни по света името му ще се споменава в стотици малки кафенета, големи ресторанти, шумни барове и уютни домове всеки ден, безброй пъти? Дали е вярвал, че всичко това е възможно?! Сигурно е вярвал, особено ако Каролина Верняно се е метнала на него...

В предверието на Академията може да се видят и пипнат кафеените зърна, донесени от най-добрите плантации по света
В предверието на Академията може да се видят и пипнат кафеените зърна, донесени от най-добрите плантации по света

Каролина Верняно и Мила Иванова, главен редактор на MILA.bg
Каролина Верняно и Мила Иванова, главен редактор на MILA.bg
По стените на Академията са окачени свидни фамилни снимки
По стените на Академията са окачени свидни фамилни снимки
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X