Напишете дума/думи за търсене

За всеки, който е в депресия през този празничен сезон

Празниците могат да бъдат труден период за тези, които страдат от депресия.

Тъй като краят на годината бележи време за тържества, празници и традиции, които събират семейства и предизвикват чувства на радост, има хора, чиито спомени и чувства за това време на годината са доста различни от обичайните очаквания.

Някои страдат от психични заболявания или чиито спомени от празничния сезон не са от приятни времена. За съжаление, много от нас забравят, че не всеки възприема това време от годината по същия начин като нас.

Мнозина чувстват бремето на неразумните очаквания за съвършенство по това време на годината.

Тези очаквания могат да причинят стрес и безпокойство дори при тези, които обичат Коледа. Представете си стреса и безпокойството, изпитвани от тези, които просто се опитват да се справят с живота, да не говорим за допълнителното очакване, което налага този празничен сезон.

Предлагаме ви 6 съвета за това как да помогнете на страдащите от ваканционна депресия.

1. Бъдете наясно
Създайте осъзнатост в себе си и научете децата си да разбират, че не всеки се чувства радостен по това време на годината. Това осъзнаване не е предназначено да натовари себе си, а по-скоро като признание за реалността на другите.

2. Позволете откритост
Създайте среда, в която хората се чувстват отворени да споделят искрено чувствата си.
На партита или събирания насърчавайте всички да участват, като същевременно се отнасяте с уважение към тези, на които им е трудно да го правят. Опитайте се да планирате дейности, които биха позволили на човек да участва до степента, в която се чувства комфортно.

3. Бъдете гъвкави в очакванията си към тях
Имайте предвид, че вашите очаквания за това какво представлява традиционен празник може да не съвпадат с очакванията на другите. Позволете си гъвкавостта да бъдете отворени към традициите на другите и към това как околните се чувстват.
Например, ако организирате семейната вечеря, вземете предвид всички членове на семейството, които са имали трудна година. Оставете им място или време да говорят, ако желаят. Имайте предвид, че появяването им на семейното събиране може да е трудна задача само по себе си.

4. Бъдете подкрепящи
Ако познавате някого, който страда от психично заболяване или намира този период от годината за емоционално труден, бъдете подкрепящ приятел.

Бъдете до тях, дори и да не се изричат думи. Насърчете ги да се присъединят към вас на малки събирания и ги заобиколете с хора, които им мислят доброто, без да се натрапват.

5. Кажете им: „Добре е да си егоист"
Подкрепяйте онези, за които знаете, че страдат по това време на годината, като ги насърчавате да бъдат егоисти.
В смисъл, че трябва да правят неща, за да се грижат за себе си, независимо от очакванията на останалите. Не ви прави лош човек да дадете приоритет на себе си, всъщност е от съществено значение за вашето благополучие да го направите.

6. Бъдете добър слушател
Отделете време от натовареността на този сезон, за да бъдете ефективен слушател за онези, които имат нужда да споделят чувствата си. Насърчаването и позволяването на тези, които страдат, да доверят как се чувстват, може да бъде най-полезното нещо, което може да направите за тях.

Мълчанието не е добро за някой, който страда емоционално през това време на годината, дори ако смята, че не трябва да говори. С любов ги насърчавайте да споделят, като им давате да знаят, че ще слушате без осъждане, независимо от това, което споделят.

През този празничен сезон, когато се обединяваме с нашите семейства и приятели, нека бъдем благодарни и радостни в нашите традиции и приятелство.

Но нека не забравяме онези, които емоционално страдат по това време на годината. Уважението, разбирането и любезното присъствие е най-добрият празничен подарък, който човек може да получи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X