Напишете дума/думи за търсене

7 фалшиви "правила" за здраве, които причиняват повече вреда, отколкото полза

Може би майка ви ви ги е повторила неуморно през детството ви или сте ги чули от приятели, с които сте били на летен лагер. Може би дори някой добронамерен, но невнимателен лекар ги е посадил в главата ви. Както и да сте ги чували, митовете за здравето определено не ви помагат.

Представяме ви 7 фалшиви здравни правила, които причиняват повече вреда, отколкото полза.

1. Трябва да пиете 8 чаши вода на ден
Зареждането с много H20 помага за предотвратяване на настинки, кара ви да се чувствате сити и поддържа енергията ви висока. Но догмата за осемте чаши? Това е подвеждащо.
„Набавянето на достатъчно вода не означава само да изпиете хикс количество от нея, а включва цялата вода в храните и напитките", казва диетологът от Лос Анджелис Маги Муун. „Освен това е невъзможно да се каже колко вода ще поддържа здравето на някого. Нуждите от вода не са само свързани с метаболизма; те се променят в зависимост от условията на околната среда и физическата активност."

2. Ще се разболеете, ако не изсушите косата си, преди да излезете навън
Излизането от вкъщи с влажни кичури в хладен ден може да ви накара да потръпнете, но няма да ви разболее, както по-старите поколения майки смятаха.
„Единственият начин да хванете настинка или грип е да влезете в контакт с вирусите, които ги причиняват", казва д-р Холи Филипс, лекар по женско здраве и автор на „Пробивът на изтощението".

Вярно е, изследванията показват, че вирусите на настинка и грип виреят в студено време. Това може да се дължи на факта, че сухият зимен въздух дехидратира лигавицата на носа, което помага на вирусите да нахлуят в системата. Но ако не завършите изсушаването на косата си, преди да излезете, няма да ви направи по-вероятно да се заразите.

3. Трябва да ходите по голяма нужда веднъж на ден
Акането от три пъти на ден до три пъти седмично отговаря на обхвата на това, което се счита за редовно.
„Колко често акате се свежда до хранителните ви навици: колко течности, фибри и цялостна храна приемате", казва Филипс. „Повечето хора ходят веднъж на ден, но някои хора, които са напълно здрави, ходят по-често или по-рядко."
Бъдете загрижени за навиците си на акане само ако внезапно се изхождате много повече или по-малко, движенията на червата ви са придружени от болка или кръв или консистенцията е много по-рехава или много по-твърда от обикновено.

4. Имате нужда от 8 часа сън на нощ
Подобно на правилото за осемте чаши вода, този суперспецифичен указ не работи за всички през цялото време. Специалистите по сън препоръчват възрастните да спят от седем до девет часа сън всяка нощ ,за да функционират на сто процента както психически, така и физически на следващия ден.

Но това оставя много свобода на действие за индивидуалните нужди от сън. Някои хора се кълнат, че могат да функционират добре пет или шест часа на нощ, докато други се чувстват отпочинали само с около девет часа време за почивка.

5. Трябва редовно да детоксикирате тялото си
В известен смисъл това е вярно - поради което вашата система вече има вграден детоксикатор, известен още като вашия черен дроб.
„Продукти като шейкове и сокове, продавани за „детоксикация", може да са безвредни или могат да лишат тялото от важни хранителни вещества, защото заместват действителната здравословна храна, от която тялото ви процъфтява. Най-доброто нещо, което може да направите за детоксикация, е да оставите тялото да прави това, за което е създадено, и да не му пречите с преяждане, пиене , пушене или консумация на твърде много червено месо, рафинирани зърнени храни, добавена захар и наситени мазнини", казва Муун.

6. Трябва да избягвате въглехидратите като дявол
Хлябът, картофите и другите зърнени продукти имат незаслужена репутация, защото карат хората да наддават на тегло, докато протеините и добрите мазнини се греят в здравословен ореол в наши дни. Но повтаряйте след нас: въглехидратите не са враг.

„Въглехидратите не ви правят дебели – яденето на твърде много от тях го прави", казва Муун. „Хората сме всеядни, така че въпреки че има повече от един начин да посрещнете хранителните си нужди, струва си да се отбележи, че някои от най-здравословните хранителни навици, като Средиземноморската диета, включват много въглехидрати под формата на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци."

Номерът е да изберете правилния тип — известен още като пълнозърнест или комплексен вид, намиращ се в цели растения срещу газирани напитки, бисквити, и други храни, направени с рафинирани зърна и добавена захар.

7. Имате нужда от антибактериални сапуни и дезинфектанти
Знаете ли онзи пластмасов контейнер с дезинфектант, който имате на бюрото си - този, с който винаги пръскате ръцете си? Колкото и обещаващ борец с микроби да звучи, той няма да ви предпази по-добре от добрия старомоден сапун.

Проучване от септември 2015 г., публикувано в Journal of Antimicrobial Chemotherapy, изследва разликите между обикновени и антибактериални сапуни срещу 20 щама бактерии. Изследователите не съобщават за значителна разлика между двете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X