Напишете дума/думи за търсене

7 начина да извадим детето в нас. Това ще ни направи по-щастливи

Детството е период от живота, който повечето от нас си спомнят с нежност. Това се дължи на факта, че като деца имаме безкраен запас от ентусиазъм. Всеки предмет може да се превърне в играчка и всяка дейност в приключение. С течение на времето, растейки, стресът и отговорностите на възрастните индивиди, в които сме се превърнали, стават господари на живота ни и често забравяме да отделим време за игра и връзка с нашето вътрешно дете.

Някои проучвания показват, че прекарването на време в дейности от нашето детство, които не включват отговорност или състезание, е свързано с по-високи нива на щастие и по-ниски нива на стрес. Научаваме се отново да подхождаме към живота като към голяма детска площадка.

За да направите това, ние ви представяме осем различни начина, които ще ви помогнат да извадите детето, което живее във вас, на показ.

1. Оцветяване
Може да сте запознати с феномена на книгите с мандали за оцветяване, а ако не сте, пуснете се смело в това пътешествие.
Това не е мимолетна мода. Когато оцветяваме, ние потъваме в състояние на концентрация и откъсване от проблемите на ежедневието, което помага за намаляване на стреса.

2. Игра навън
Децата, особено на открито, тичат, скачат и се катерят по всичко, което се изпречи на пътя им. Като възрастни това, което правим, обикновено е по-пасивно: ядем на открито, може да се разхождаме и в някои случаи да практикуваме спорт.

Въпреки че всички тези дейности са полезни, ключът тук е да извършваме неструктурирани дейности, които нарушават рутината ни и поставят тялото в необичайни ситуации чрез практикуване на умения като балансиране.

Ето защо е добре да се катерим по дърветата, да се люлеем, да скачаме на въже, защото са необичайни физически състояния. Играта на открито по този начин ни извежда от заседналия начин на живот, който много от нас водят.

Тези практики и игри не само премахват стреса и събуждат забравени области на мозъка ни, но веднъж практикувани, те освобождават ендорфини, възбуждат ни и ни свързват с нашата приключенска страна.

3. Мечтаене
Мечтането е начин да отделим малко време за себе си , без да правим нищо и просто да оставим ума си да блуждае.
Може да бъде във всяка ситуация: докато лежим на одеяло в парка, докато се къпем, просто седим на дивана у дома или гледаме през прозореца.

Ключът е да не се чувстваме виновни за „губенето на време" и да прекарваме известно време, за да оставим ума си да си почине, далеч от непрекъснатия поток от ежедневни отговорности.
Мечтането не само ни дава почивка, но е и добър начин да подобрим креативността. Често, когато оставим нашите идеи да се скитат произволно, те се пренареждат и създават връзки, което ни позволява да видим реалността и проблемите по различен начин.

4. Създаване
Говорейки за креативност, всяка дейност, свързана с нея, е перфектен стимулатор за положителни настроения. Доказано е, че хората с творческо хоби са по-малко стресирани, докато го практикуват.

Децата оцветяват, правят изрезки, гердани от макарони, пъзели... Важното тук е да развихрим креативността си и желанието си да създадем нещо, макар и да няма материална полза и въпреки че си мислим, че няма да ни помогне.

Обичате ли да готвите, да плетете, да рисувате, да правите умалени модели на превозни средства? Каквото и да ви хрумне, важно е да работите върху дейности с ръцете си, които ни помагат да приемаме живота по-малко сериозно, поне за известно време.

5. Прегръщане
Децата са много по-малко възпрепятствани по отношение на физическия контакт. За съжаление, с напредване на възрастта ние поставяме повече физически бариери между себе си и другите.
Но прегръдката, ръкостискането, показването на обич към близките ни чрез физически контакт е източник на щастие.

Прегръдките укрепват емоционалните връзки, спомагат за създаването на атмосфера на интимност и, когато са намесени лоши чувства, са добър начин за смекчаване на средата.

6. Дрямка
Дрямката и добрият сън като цяло допринасят за нашето благополучие. Понякога жертваме времето за сън, за да извършим всички дейности, които сме си поставили, но сънят и почивката на тялото и ума ви са от съществено значение както за физическото, така и за психическото здраве.

Когато спим, ние се регенерираме и това е единственият начин да постигнем оптимално състояние на енергия, за да се справим с предизвикателствата на ежедневието. Понякога дрямката може да бъде начин да възстановите силите си за деня.

7. Правене на грешки
Докато растем, научаваме всичко и допускането на грешки отново и отново е само част от процеса.
Но по някаква причина възрастните са склонни да гледат на грешките като на провали, а не като на част от пътуването. Често страхът да не сгрешим ни парализира и ни отдалечава от нашите желания и цели. Грешката не е провал, тя е знак, че сме опитали и добър начин да продължим да учим.

Накратко, когато е възможно, отървете се от предразсъдъците си, играйте, бягайте, скачайте, губете равновесие и извършвайте дейности без практически или икономически ред. Ще видите как ще си възвърнете вълнението и ентусиазма, които със сигурност ще запомните като съкровище от детството си.

Детето във вас чака да му подадете ръка и да му помогнете да излезе, за да може двамата да се забавлявате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X