Напишете дума/думи за търсене

Какво е бебешко говорене и каква е ползата за бебетата?

Бебешкото говорене се отнася до тази конкретна форма на комуникация, която възрастните установяват с бебета. Често се среща и при комуникацията с домашни любимци и дори между двойки.

Бебешкото говорене се появява спонтанно в много култури и се характеризира с използването на преувеличен и музикален тон, с повтарящи се и прости думи.
Бебето обикновено реагира, като обръща повече внимание, когато му се говори по този начин. Вече е общоизвестно, че бебешкият говор е не само любящ начин за общуване с бебето, но също така помага за подобряване на езиковите умения на бебето.
Има дори различни форми на бебешко говорене, които са идентифицирани: бебешко говорене на майката и бебешко говорене на бащата. Когато и двете са включени, това се нарича „бебешки разговор на родител".

Съществената характеристика на бебешкото говорене е, че въпреки че възрастният говори по правилния начин, когато говори с бебе, неговият тон и произношение се променят.
Въпреки че бебетата не разбират какво им казват възрастните, те обикновено отговарят с удоволствие. Този тип комуникация е полезна за малчуганите.

Бебешкият говор включва също ономатопея, опростяване на думите. Той също така включва жестове, изражения и физически контакт. Бебето не е безразлично към това, отговаря на събеседника с усмивки, внимателен поглед или движения на ръцете.

Ползите от бебешкия говор
Повечето експерти са съгласни, че бебешкият говор благоприятства развитието на езика на детето. Някои го определят като „социална кукичка" за мозъка на бебето. Това е стимул, който насърчава комуникативните умения.
Проучване, проведено през 2018 г., установява, че бебетата, които употребяват „бебешки говор", произвеждат повече думи на 14 месеца от тези, които не са получили този стимул.

Друго проучване, публикувано през 2020 г., изследва езиковата еволюция на бебета до 18 месеца. За да направи това, изследователите разделят семействата им на две групи. Първата преминава през обучение, а втората не.
В края на проучването е установено, че децата от семейства, които са използвали бебешки говор, успяват да усвоят средно 100 думи. При децата от другите семейства речникът им достига едва 60 думи.

Използването на този тип реч отразява положителни емоции и чувства към детето. Това насърчава конструктивната и привързана комуникация между бебето и говорещия. Бебешкият говор не е метод за преподаване на език, а фактор, който улеснява неговото усвояване.

Характеристики на бебешкия говор
Най-характерният елемент на бебето е бавната реч, с подробно произношение и по-висок тон на гласа. Артикулацията е по-категорична и обикновено има повече използване на изражението на лицето. От друга страна, изказванията са кратки и прости.

Повторение на думата
Когато се използва бебешки говор, думите се повтарят с повече или по-малко ясно намерение бебето да ги научи. Нещата са казани с много ударения. След това се повтарят. Ако бебето се опита да имитира тези звуци до известна степен, възрастните ги издават отново.

Глаголно време и умалителни
Друга отличителна черта е използването на глаголно време: бебешкото време винаги се говори в сегашно време. Сякаш се разбира, че е невъзможно бебето да асимилира понятията за миналото и бъдещето.

По същия начин умалителни и ономатопеи (звукоподражателни думи – бел.ред.) често се използват като заместители на нормални думи. Например бау-бау.

Трето лице и граматическо разширение
С бебешкото говорене човек говори в трето лице за себе си или за другите. Например майката не казва „уморена съм", а „мама е уморена".
По същия начин, когато бебето каже първите си думи, родителят завършва граматичното им значение. Например, ако детето каже биби, за да поиска шишето с биберон, мама или тате отговарят: „Бебето иска бутилка? Ще ти я донеса."


Други интересни факти за бебешкия говор
Интересно е да се отбележи, че baby не се използва само с бебета. Много двойки използват този език, за да говорят с любимите си хора. Очевидно този тип комуникация повишава нивата на окситоцин и допамин.
В този случай той вече не изпълнява функцията за улесняване на комуникацията, както между възрастен и бебе. Ролята е да си взаимодействат по привързан и мил начин.

Също така е обичайно този тип комуникация да се използва с домашни любимци , особено когато се предлага обич. Въпреки че животните не могат да разберат значението на думите, те улавят емоцията, която ги придружава.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X