Напишете дума/думи за търсене

Какво предизвиква самонараняването при децата?

Детето дъвче ръката си, скубе косата си или си къса миглите. Въпреки болката то продължава да го прави и не може да даде съзнателно обяснение за тези действия, защото самият малчуган не разбира защо го прави. Нека се опитаме да разберем психосоматиката.

Детето развива агресивен импулс, насочен към някого в околната среда, например към майката. Но то се страхува от наказанието, което може да получи, и не изразява този импулс, не го довежда до адресата. Но импулсът съдържа голям заряд на енергия, стремящ се към реализация.

Самонараняване - опит за заглушаване на вътрешната болка

И тогава несъзнателно детето насочва този импулс към себе си. Не мога да ударя майка си - ще се ударя сам. Не мога да гризна майка си - ще гризна себе си.

И въпросът не е, че майката е направила нещо, за да ядоса детето си. Питането не се състои и в това как може да победиш майка си? Самото дете знае, че е невъзможно да победиш майката.

Сега се опитваме да разберем как хлапето се справя със собствените си негативни чувства. И то се отнася безмилостно жестоко към себе си.

Този начин на взаимодействие с околната среда се счита за прекъсване на контакта. Защото детето не съобщава истинските си чувства на човека, към когото са адресирани. И замества този човек със себе си. И прави със себе си това, което би искал да направи с индивида, който е причина за неговия гнет. Тоест детето не изпълнява реалните си потребности.

В гещалт терапията това прекъсване на контакта се нарича ретрофлексия. Тя е в основата на самонараняването.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X