Напишете дума/думи за търсене

Свръхкритични ли сме към себе си?

Хиперкритичността се различава от самокритиката в две измерения: нейната интензивност и причиненото неудобство. Рутина на прекомерна критика, в която целта е себе си, влияе негативно върху ключови психологически вектори. Такъв е самоефективността.

Ако сте хиперкритичен, може да почувствате или да мислите, че всичко трябва да се случи по различен начин, че нещата не са както трябва или че е трябвало да се справите по-добре. Въпреки това преминаването през живота с такива строги стандарти може да ви нанесе тежки емоционални удари. Това се случва, защото тези стандарти често са съставени от непостижими цели.
Престижният автор на схематична терапия Джефри Йънг дава име на този вид поведение. Той го нарича схема на безмилостни стандарти и хиперкритичност.

Хиперкритичността обикновено се свързва със себеизискване и перфекционизъм.

Схеми
Схемата е структуриран и умен пакет от данни. Тя съдържа информация, свързана с вашите мисли, емоции, поведение и усещания, свързани с тялото ви. Работи автоматично. С други думи, кара ви да действате по сравнително предварително определен начин, за да пестите енергия.

Представете си усилието, което бихте изисквали, и степента на осъзнатост и внимание, от които се нуждаете, за да калибрирате съзнателно позицията на зъбите си, движенията на езика си и момента, в който трябва да преглъщате всеки път, когато отхапвате храна. Би било неефективно и ще загубите много време.

За щастие, умът ви извършва много действия автоматично. Освен това той е способен да прави това наистина добре. Този орган се опитва да постигне максимални резултати с възможно най-ниски разходи.

Въпреки че има схеми, които са адаптивни и ръководят поведението ви по здравословен начин, има други, които могат да действат като ръчни спирачки и да ви причинят много страдания. Вторите се наричат ранни неадаптивни схеми.

Ранни неадаптивни схеми
Според изследване, проведено от психолог Виктория Перейра, ранните неадаптивни схеми произхождат от детството. По-конкретно, в преживявания и ситуации с неприятен и дори вреден характер. Джефри Йънг, авторът на схема терапията, ги определя като "контрапродуктивни емоционални и когнитивни модели, които започват в началото на нашето развитие и се повтарят през целия живот".

Защо възникват?
Ранните неадаптивни схеми възникват, защото в детството те играят роля и защитават детето (те са подсилени).

Да кажем, че 29-годишен човек е имал детство, в което неговите основни фигури (баща, майка или друг индивид, от когото е получавал грижа) са изисквали от него да получи шестица по всеки предмет в училище. Следователно, ако вместо отличие, то получи по-ниска оценка, това се е смятало за грешно.

Днес за този възрастен единственото приемливо нещо е да се представя на оптимално ниво по всяко време. Ако това не се случи, той го смята за грешно. В действителност обаче е невъзможно да давате 100 процента от себе си през цялото време.

Ние всички правим грешки. Но когато е изправен пред такива грешки, този конкретен възрастен е свръхкритичен. Тази схема е тясно свързана с конструкцията на перфекционизма.

Хиперкритичността се дефинира като използването на строги оценки и преценки относно определено поведение, мисли и емоции.


Хиперкритичната схема
Интензивната хиперкритичност има три форми.

Перфекционизъм
Той включва многократно и силно насочване на вниманието към детайла. Въпреки това винаги ще намирате грешки, защото, както всички хора, вие сте красиво несъвършени. Но когато ги намерите и строго ги оцените като неадекватни, в крайна сметка подценявате собственото си представяне.

Строги правила
Тези видове правила приемат следната форма: „Трябва да направя...“ или „Трябва да...“. Вие ги прилагате на практика в множество области от живота си: от вашите морални или етични ценности до областта на вашите междуличностни отношения. Те са склонни да бъдат наистина ограничаващи. Всъщност те ви пречат да се представяте ефективно. Това е така, защото прекомерно ограничават вашето поле на действие и ви принуждават да се държите по прекалено суров начин.

Опасения
Загрижеността, свързана с хиперкритичността, може да приеме форми, звучащи ката: „Нямам време“ или „Не съм го направил достатъчно добре“. Свързано е с времето, но и с ефективността. Ако сте свръхкритичен, ще размишлявате много. Размишлението се определя като вериги от последователни мисли в цикъл, за които няма видимо решение.

Един от начините да се намали нивото на хиперкритичност е самосъчувствието. Това е способност, която може да развиете. Състои се от това да знаете как да идентифицирате собствения си дискомфорт. Въз основа на това вие сами популяризирате способността си да генерирате и изпитвате положителни емоции.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X