Напишете дума/думи за търсене

7 тенденции в майчинството, които не бива да се чувстваме задължени да следваме

Някои популярни тенденции за родителство могат да бъдат както полезни, така и трудни. Те могат да ви накарат да се почувствате като част от група, споделяйки възходите и паденията на колегите ви родители. Но понякога те са по-скоро за следване на тенденциите, отколкото за това, което е най-добро за нашите семейства.
Но не всички трендове са създадени, за да властват десетилетия и поколения наред. Някои трябва да бъдат пенсионирани незабавно.

Кои седем майчински тенденции не са добре дошли и защо трябва да се сбогуваме с тях?

1. Конкурентно родителство
Родителството не е състезание, въпреки че може да изглежда така в днешната епоха на постоянна свързаност. Това е една от популярните тенденции за майки, която трябва да изчезне. Родителите често се чувстват принудени да сравняват етапите и постиженията на децата си, което води до нездравословно желание да се надминат един друг.

Всяко дете обаче е уникално и тези сравнения само подхранват дискомфорта и гнева срещу околните, които изглежда се справят по-добре. Вместо да насърчат подкрепа и разбиране, те добавят допълнителен стрес и напрежение.

2. Свръхпланиране
Децата днес имат графици, които могат да съперничат на тези на най-добрите професионалисти. Всяка минута изглежда щателно планирана, с извънкласни дейности, срещи с други деца за игра и уроци за обогатяване.
Това е една от популярните тенденции за майки, които трябва да се откажат, защото в средата на това блъскане има риск да пропуснете простите удоволствия от детството.

Изключително важно е на децата да им се осигури гъвкавостта да изследват и преследват собствените си интереси, вместо непрекъснато да планират живота си. Нека им дадем свободата да създават свои собствени ценни спомени, без да бъдат ограничавани от строг график.

3. Натискът да върнат за нула време фигурата си преди раждането
Не е само нереалистично, но и опасно колко голямо значение отдава обществото на телата на жените след раждането, защото този натиск се отразява както физически, така и психически, което води до чувство на безполезност сред много майки, които не могат да постигнат споменатата естетика, колкото и да се опитват.

4. Вината на майката
Родителството идва с постоянен спътник: вината на майката. Изглежда, че всяко решение на майката, голямо или малко, е придружено от чувство за вина.
Защо това се случва постоянно? Това е така, защото жените постоянно се сравняват с други майки, които изглежда имат всичко наведнъж.

Но помнете, че никой не разбира или обича децата ви толкова, колкото вие. Вместо да се обсебвате от предишни неуспехи, вижте несъвършенствата на майчинството като част от красотата му.


5. „Синдром на супермайка"
Днешното ни общество е обсебено от идеята да бъдем супержени, които могат да жонглират между работа, семеен живот и лично време, без изобщо да изпускат топките.

Но ето малко новини за всички онези майки, които се опитват твърде много да отговорят на тези нереалистични очаквания; никой не очаква съвършенство от вас освен вие самите! Достатъчни сте такива, каквито сте – несъвършено съвършени! Така че прегърнете бъркотията, защото това е, което една майка толкова пълноценна.

6. Претоварване при споделяне
Добре е да споделяме сладки снимки или забавни истории за нашите деца в социалните медии, но само до известна степен. Нашите наследници също заслужават да бъдат зачитани правата им на поверителност, като не публикуваме всичко, което ги засяга онлайн, за да го видят всички хора, включително непознати.

Ето защо трябва да бъдем внимателни, когато трябва да вземем решение каква информация трябва да бъде публикувана, докато растат в тази дигитална ера.

7. Хеликоптерни родители
Може да изглежда като добро родителство да наблюдаваме всяко движение на децата си, но е крайно време да оставим децата ни да открият себе си и да се поучат от грешките си. Може да е страшно да разхлабите хватката, но това ще им помогне да бъдат независими и силни.

С едно плъзгане на пръст популярните тенденции за майки идват и си отиват, но за вас е важно да решите кои наистина служат на вас и вашето семейство.
Независимо дали става въпрос за натиска да изглеждате перфектни или се борите с майчинството, здравето, щастието и благополучието на вашите деца са от значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X