Напишете дума/думи за търсене

10 ползи за детето от четенето на глас

Не е изненада, ако често пренебрегвате необходимостта и ползите от четенето на глас на вашите деца в нашите забързани графици. Но разбирането защо е важно да четете на детето си е от решаващо значение за преодоляването на тази празнина.

То помага по толкова много интересни начини на детето да учи и да расте.
Защо е важно да четете на глас на детето си?

1. Езиково развитие
Едно от предимствата на четенето на глас на вашето дете е, че то го учи на някои думи, които не се срещат в повечето разговори. Освен това му помага, когато срещат прости и по-трудни речникови термини.
В допълнение, чуването на думите, произнесени правилно, помага на децата да говорят сами. Това е вярно особено за тези от тях, които слушат истории, тъй като придава контекст на смисъла, което прави новите думи по-лесни за разбиране на етапите на усвояване на езика.

2. Когнитивно развитие
Когато родителите или други възрастни четат на глас на деца, активното слушане се случва в умовете им на различни нива.
Случва се този процес на умения за разбиране на езика, които се обработват от мозъка в различни области, като същевременно следват сюжетни линии между другото, подобряват способностите за критично мислене на хлапетата.

Начертаването на връзки между събития, случващи се в разкази – подобрява и възможностите за решаване на проблеми. По този начин можем да предвидим какво ще се случи след това въз основа на придобитите предишни знания – това подобрява способността ни да решаваме проблеми.

3. Време за свързване
Четенето на глас на вашето дете е повече от думи на страница; по-скоро момент, споделен между родители и деца. Докато четат на децата си, татко и мама създават атмосфера на топлина, където може да се осъществи емоционална връзка и привързаност.

Това занимание предлага възможност за цялостно внимание, при което мама или татко няма да бъдат разсейвани от нищо друго освен от детето.
Когато младите хора свързват четенето с чувство на любов, сигурност и комфорт, те развиват положителни емоционални взаимоотношения с книгите, които могат да им останат за цял живот.

Освен това една от основните причини, поради които трябва да четете на глас на детето си, е, че това помага за подобряване на връзката между вас двамата.

4. Креативност и въображение
Едно от предимствата на четенето на глас на вашето дете е, че историите пренасят децата във въображаеми светове, където няма ограничения, като по този начин насърчават въображението в тях.

Описателният език, използван по време на четене, позволява на малчуганите да си представят лица, представени с думи, както и места, описани с използвани фрази.
Тези мисловни образи помагат на младите хора да генерират нови идеи или мисли, като по този начин подобряват творческите умения за решаване на проблеми сред тях. Освен това досегът с различни истории от различни части на света разширява разбирането на децата за различните култури, което ги прави по-сговорчиви към хората около тях.

5. Академичен успех
Четенето на глас на вашето дете е подобрява езика и грамотността и има голямо влияние върху академичния успех. Редовно четящите деца притежават превъзходни езикови умения като фонематично съзнание, разбиране и плавност, които са в основата на постиженията в ученето.

Освен това излагането на множество текстове увеличава знанията на децата и засилва критичното им мислене, което се изисква в училищата или извън тях. Родителите трябва да осъзнаят, че като насърчават интереса към четене от ранна възраст, те проправят пътя за отлични постижения на децата си в обучението през целия училищен живот.


6. Културни познания
Едно от предимствата на четенето на глас на вашето дете е, че му помага да се запознае с различни култури и да му даде да разбере, че има и други начини на живот.
Използвайки истории, базирани на различни места или с герои от различен произход, младите хора откриват колко широк може да стане човешкият опит.

Те могат също така да започнат да се идентифицират с конкретни фигури, които не приличат на тях физически или които живеят много по-далече, поради което започват да оценяват културното разнообразие в ранна възраст.

7. Станете готови за четене
Четенето на глас на вашето дете ескалира грамотността, тъй като го излага на такива езикови единици като букви, звуци и синтаксис. Докато родителите четат с децата си, те им показват думи, букви и препинателни знаци, които им помагат да свържат говоримия език с писмената форма.

Освен това различните текстове позволяват на децата да разберат различните типове жанрове, стилове на писане и наративни структури, известни в литературата. Ето защо четенето на глас е важно за вашето дете, защото то ще бъде изискване за него по време на обучението или използването на умения за грамотност в ежедневието.

Четенето на ранен етап от живота им ги кара да придобиват умения като декодиране на думи, необходими за разбиране при четене и т.н., децата стават по-уверени в записаното, като по този начин сами стават способни читатели, когато пораснат.

8. Умения за внимание и умения за слушане
Едно от решаващите предимства на четенето на глас на вашето дете е, че уменията за слушане могат да бъдат подобрени чрез слушане на истории, което изисква активно внимание от страна на малчуганите през цялата история, което ги кара да издържат на концентрация за известно време.

Освен това способността им да останат фокусирани върху книга или друго писмено произведение за по-дълъг период от време се подобрява с това, така че дори извън училище става по-лесно, тъй като изисква повече внимание от тях.
Освен това интерактивното четене,при което родителите спират за кратко след някои абзаци и задават въпроси, свързани със съдържанието, преди да продължат, провокира ангажираността на децата чрез активно слушане, което води до по-високи нива на разбиране, но също така улеснява по-доброто запазване на информацията.

9. Емоционално развитие
Историите обикновено отразяват различни емоции като щастие и тъга, вълнение и страх. Младите читатели могат да научат повече за чувствата си от книгите.
Четенето на истории за щастливи герои, уплашени или смели... ще помогне на децата да управляват по-добре емоциите си в реалния живот.

По същия начин, когато децата участват в морални истории, които се занимават с дилеми на заобикалящата ги среда, те стават съпричастни личности, тъй като това ги кара да мислят отвъд себе си за това какво е добро или лошо в света около нас.

Такова мислене влияе както върху социалното поведение, така и върху способностите за морално разсъждение сред връстниците. Поради това родителите трябва да насърчават разговорите за чувствата на героите по време на споделено четене, така че децата да могат да започнат да се занимават със сложни емоции, като същевременно се научат как да се справят добре.

С това познание за емоционалността човек ще може да установи добри взаимоотношения през целия си живот, както и да бъде достатъчно издръжлив, за да се справи с всяка ситуация, пред която е изправен, с емпатия, като по този начин ще стане емоционално интелигентен индивид.

10. Ползите от четенето на деца са за цял живот
Едно от най-големите предимства на четенето на глас на вашето дете е да създадем вечна любов към книгите и литературата в себе си, докато смъртта ни раздели. Когато започнем да разказваме приказки, пълни с чудеса, достатъчно рано в живота на нашите деца, това им внушава дълбоко уважение към писмените текстове дори след като пораснат.

Децата започват да ценят независимото четене, когато осъзнаят колко приятно може да бъде то въз основа на забавни моменти, получени по време на съвместни сесии, като тези, включващи любопитство, щастие или изненада, предоставени от книгите.
Те се грижат за тези вътрешни мотиватори на положителни емоции като само радост, но също така и любопитство плюс удивление.

Четете на глас на детето си, тъй като тези вълшебни моменти говорят много по-силно, защото във всяка една от прелистени страници, прелистени, се случва нещо специално между нас двамата. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X