Напишете дума/думи за търсене

Огледалното отразяване във връзката - как оформя романтиката

Чувствали ли сте някога, че почти може да четете мислите на партньора си, или някога сте изпитвали объркващото усещане да си довършвате изреченията? Ако да, трябва да сте се сблъсквали с мистериозно човешко поведение, наречено огледално отразяване във връзка.

Огледалната поведенческа психология е непреднамерен процес, при който хората имитират действия, жестове и емоции един на друг.
Това е естествена склонност, дълбоко вкоренена в нашия генетичен код, за осигуряване на комфорт и създаване на информираност. Когато двама души се отразяват един друг, това обикновено показва силна и дълбока връзка.

За да развиете привличане и да увеличите близостта в отношенията, е важно да огледате себе си в другия. Това означава, че ако копираме действията или се държим като близки до нас хора, това показва любов повече от всичко друго.

Двойките се чувстват свързани и оценени, като отразяват дори леките промени в езика на тялото си или възприемат подобни начини на говорене.
Въпреки това трябва да се упражнява умереност, когато се практикува това явление, защото понякога твърде много имитация може да изглежда фалшива или страховита.

Примери за отразяване на ежедневието във връзка

1. Имате еднакви акценти
Забелязвате ли, че начинът ви на говорене се променя леко, когато говорите с някой, който има акцент, различен от вашия? Имитацията на акцент е несъзнателен акт, насочен към насърчаване на комуникацията и свързването между говорещи с различни акценти.

2. Отразяването на емоционалното заразяване
се простира и отвъд емоциите; например, ако един човек се смее в компания, другите вероятно ще уловят същото чувство на веселие. Това емоционално отразяване насърчава емпатията и укрепва социалните връзки.

3. Езикът на тялото
Проверете колко често езикът на тялото ви копира този на всеки, който е пред вас. Това може да бъде навеждане по-близо до тях или кръстосване на ръце, както правят те, наред с други жестове – всичко това означава невербално да им се каже „Разбирам какво казваш".

4. Интерес и ентусиазъм
В социални ситуации, когато отделни хора се събират, те обикновено настройват своите нива на вълнение или любопитство към тези на околните. Следователно, когато човек се вълнува от конкретна тема, близките може също да се натоварят да изградят връзки и да създадат разбирателство.

Как работи огледалното отразяване във взаимоотношенията?
Тази техника е за имитиране на действията на друг човек съзнателно или несъзнателно, за да се създаде връзка и да се постигне разбирателство.

По време на интервюта за работа търсещите работа индивиди често копират езика на тялото на интервюиращите, тъй като това демонстрира увереност и подобрява взаимното разбирателство между тях.

В романтични връзки, които са издържали изпитанието на времето, двойките отразяват поведението на другия, без дори да го знаят. Не е необичайно да видите партньори да вървят ръка за ръка, когато не знаят, че движенията им са координирани.

Тук огледалото се извършва на подсъзнателно ниво, като по този начин подтиква освобождаването на „любовни лекарства" в кръвния поток, което засилва любовните усещания, като същевременно циментира привързаността към партньора, необходима за трайни бракове.

Как да избегнем огледални грешки в отношенията?
Има и отрицателни аспекти на огледалото, които не бива да се пренебрегват, въпреки че е в състояние да създаде интимност и обич.
Често действието може да стане манипулативно, ако се използва твърде много или нечестно, като по този начин създава дискомфорт в отношенията, вместо да сближава хората.

Двойките не трябва да използват психологията на огледалното поведение като средство за контрол един на друг; това само ще доведе до нездравословна динамика в отношенията им.

Здравите взаимоотношения изискват честност и уважение към партньора; по този начин огледалото трябва да насърчава връзката, а не да я разрушава.

Независимо дали хората го разпознават или не, те съзнателно прилагат огледало с цел установяване на връзка с половинките си, като същевременно ги правят по-привлечени и по този начин задълбочават връзките между тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X