Напишете дума/думи за търсене

Защо мъжете рядко изразяват емоции? Поглед отблизо към психичното им здраве

Докато светът бавно се отваря, за да разкрие как проблемите с психичното здраве са в основата на неуспешните връзки и нездравословния начин на живот, стигмата около психичното здраве на мъжете все още е голямо препятствие за преодоляване.

Статистиката показва, че около 40% от мъжете не разкриват своите проблеми с психичното здраве, когато самоубийството и депресията все още са основните причини за смъртта сред мъжете.

Какво спира мъжете да потърсят помощ?
Въпреки че проблемите с психичното здраве са резултат от химически промени, мнозина ги категоризират като лични проблеми, което затруднява хората да разпознаят и потърсят помощ. Социалната обусловеност е пагубен фактор, който възпира мъжете да потърсят помощ.

Мъжете станаха жертви на бинарността силен-слаб и продължават да бъдат такива. Изкривената концепция за мъжественост, с която се възпитават младите момчета, е блокирала всички начини за изразяване на емоциите им. Следователно в повечето случаи мъжете са настрана от всякакви проблеми с психичното здраве, възникващи у тях, което впоследствие води до влошаване на условията и възприемане на нездравословни механизми за справяне.

Токсичната мъжественост стигматизира ли психичното здраве на мъжете?
Всички сме запознати с „токсичната мъжественост". Тази фраза често се появява на екрана ви, когато е имало дискусия за мизогиния, хомофобия и агресивно господство.
Но токсичната мъжественост също е стигма за психичното здраве на мъжете, тъй като мъжествеността има отрицателно въздействие върху поведението на човека. Придържането към стереотипната мъжка личност кара мъжете да потискат емоциите си, тъй като изразяването им се възприема като слабост.

Принудата да се вместите в традиционния модел на идеално силен мъж често засилва депресивните симптоми. Той остава незабелязан за дълги периоди, увеличавайки шансовете за депресия, тревожност и стрес. В резултат на това често се стига до злоупотреба с вещества и пристрастяване към алкохола за канализиране на потиснатите емоции, което в крайна сметка се проявява като агресия.

Как може да спрем стигмата?
Нека започнем, като нормализираме мъжете да показват емоциите си и да търсят специалисти, насочени към подобряването на психично здраве. С разбирането идва приемането, а с приемането идва възстановяването.

Повишете осведомеността относно психическото и емоционалното здраве на мъжете, като се съсредоточите върху конкретни проблеми, с които се сблъскват те в нашето общество и които ги възпират да потърсят помощ. Насърчавайте разговорите и създайте безопасно пространство, където да споделят сърцето си.

Нека променим изказа „Възмъжей", като насърчим господата да отстояват психичното си здраве и да търсят помощ, когато е необходимо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X