Напишете дума/думи за търсене

Стряскащият начин, по който поведението ни предсказва пристрастяване

Какво правите, за да се отпуснете след напрегнат ден или забързана седмица? Някои хора се излежават пред телевизора и гледат часове наред любимите си сериали и филми. Други пият бира след бира или посягат към сладкиши, докато се почувстват сити. Много млади хора играят без прекъсване вълнуващи екшън видеоигри, а немалко от нас познават някой със сериозен проблем с наркотиците. Изглежда, че всички искаме да се „чувстваме добре" по един или друг начин. Всички искаме да намерим изход, който да ни подари повече щастие.
За съжаление, много хора стават толкова пристрастени към вещества и поведение, които ги отдалечават от техните проблеми, че това се превръща в истински проблем. В крайна сметка те не могат да контролират кога започват или спират да действат по този начин.

Слава богу, програми като Анонимни алкохолици са достъпни и в България за тези, които прекаляват с храната, наркотиците, интимността или харченето и искат да се освободят от своите зависимости.

В програмата от дванадесет стъпки - когато някой преминава от злоупотреба с едно вещество или поведение към друго - се нарича ​​"смяна на шезлонги на Титаник". Специалистите по зависимости д-р Харви Милкман и д-р Стенли Съндървирт откриват защо толкова много хора се държат по този начин. Техните изследвания показват, че хората жадуват за три вида чувства: релаксация, вълнение и фантазия или забрава. Повечето от нас предпочитат едно от тези усещания пред останалите.

С други думи, ставаме пристрастени към чувствата, а не към веществата. Следователно, когато ограничаваме използването на едно вещество или дейност, ние несъзнателно се обръщаме към друго вещество или дейност, която ни дава същото усещане. Например в стремежа си да се чувстват добре, някои трезви алкохолици, които не са пили от години, все още пушат по няколко кутии цигари на ден, пият много кафе или ядат твърде много сладкиши. Може би чувството, което алкохолът им е дал, е релаксация, а сега цигарите или други вещества създават същото усещане.

Как трите желани чувства могат да се проявят в пристрастяващото поведение?

1. Релаксация
Хората, които предпочитат релаксиращите удоволствия, се наслаждават на преяждане с въглехидрати, прекомерно гледане на телевизия, пиене на алкохол или използване на транквиланти. Те се наслаждават на мекото, спокойно усещане, което създават за себе си. Имам познат, който преяжда с мляко, когато е разстроен или ядосан, защото триптофанът го отпуска толкова много, че го приспива.

2. Вълнение
Хората, които обичат да се чувстват възбудени или развълнувани, прибягват до скокове с парашут, шофиране на бърза кола, много кофеин, наркотици, филми на ужасите или хазарт. Докато някои индивиди пушат трева, за да се отпуснат, други предпочитат по-тежките наркотици.

3. Забрава
Хората, които искат да не обръщат внимание на обкръжението и проблемите си, се научават да използват упойващи или психеделични лекарства или търсят бягство в съня. Аз съм пристрастена към четенето и мога напълно да се изгубя в добра книга; може някой да ми говори, но невинаги го чувам.

Пристрастените към компютъра и социалните медии също губят представа за времето, тъй като се хипнотизират, гледайки монитора, сякаш са в друг свят.

Д-р Харви Милкман и д-р Стенли Съндървирт твърдят, че причината някои хора да предпочитат релаксация, докато други жадуват за вълнение или фантазия, вероятно се основава на индивидуалните различия в мозъчната ни химия. Електрическата активност в определени области на мозъка създава усещане за удоволствие и болка. Различното поведение или вещества водят до различни усещания и настроения, които предизвикват апетит и непреодолимо желание да се чувствате добре.


Ако осъзнавате, че сте обхванати от натрапчиви действия за успокояване на стреса в живота си, създайте седмичен дневник, в който записвате дните, в които сте жадували или сте злоупотребявали с наркотици, храна, алкохол, телевизия, компютърни игри или сте търсили удоволствие по друг начин . За всеки епизод оценете колко интензивно сте изпитвали желание за това изживяване от едно до десет, като десет означава, че сте загубили контрол и сте се подали на изкушението. Помислете какво се случваше в живота ви в онзи ден, който беше седем, девет или десет. Каква ситуация или ситуация ви разстрои, депресира или ядоса?

Лекували ли сте се, търсейки релаксация, вълнение или забрава, за да промените настроението си? След като осъзнаете връзката между негативните емоционални състояния, които изпитвате в ежедневието си, и принудата да се чувствате добре по начини, които създават вина или срам, може да решите да потърсите помощ – чрез терапия, присъединяване към група за подкрепа или посещение на среща на Анонимните алкохолици — където може да получите помощ и да научите как да се справяте с проблемите, които ви задействат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X